«Οι πολιτικοί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους»

Την ώρα που το Brussels Group πήρε την απόφαση να συνεχιστούν οι συζητήσεις και τη Δευτέρα, μετά την εμπλοκή που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις το Σάββατο, ο Πάνος Σκουρλέτης ζητά πολιτικές αποφάσεις.

Όπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, τα «αγκάθια» παραμένουν, καθώς, στο επίκεντρο βρίσκονται οι τεράστιες διαφωνίες στο εργασιακό, το ασφαλιστικό, αλλά και άλλα σημαντικά πεδία. Το ΔΝΤ συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση, ενώ, πηγές των δανειστών κάνουν λόγο για αργή πρόοδο και αποστάσεις. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει από πρώτο χέρι ο υπουργός Εργασίας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, γι’ αυτό και σε δηλώσεις του στον ρ/σ Αθήνα 9,84 χαρακτήρισε σχεδόν μάταιο το ενδεχόμενο συμφωνίας σε επίπεδο τεχνοκρατών. «Εδώ που έχουμε φθάσει, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Απαιτείται πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ματαιοπονούμε, θα έλεγε κανείς, το να καθόμαστε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με ένα χαρτί και ένα μολύβι και να συζητάμε πάνω από συγκεκριμένες προτάσεις… Αυτό το οποίο απαιτείται σήμερα είναι να υπάρξουν πολιτικές προσεγγίσεις εκατέρωθεν. Αν, δηλαδή, οι δανειστές μας θέλουν να υπάρξει μία λύση, η οποία δεν θα είναι ένας επώδυνος και ταπεινωτικός συμβιβασμός για την Ελλάδα -που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός- ή όχι. Αυτό είναι το ερώτημα», προσέθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι υπάρχει «παράλογη εμμονή» στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ζητήματα που -όπως καταλαβαίνουν όλοι-, δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεν επηρεάζουν την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της». Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η πλευρά των δανειστών θέτει θέμα ομαδικών απολύσεων, 13ης σύνταξης, κατώτατου μισθού και συντάξεων. Οπως ανέφερε, πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

«Δεν μας επιτρέπεται, νομίζω, να κάνουμε διαφορετικά. Οι κόκκινες γραμμές είναι κόκκινες, για να υπάρχουν. Αν είναι συνεχώς να τις πηγαίνουμε πιο πίσω ή να αλυσοδεθούμε με αυτές, τότε παύουν να είναι κόκκινες γραμμές», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει δογματική προσέγγιση.

«Επιβάλλεται πλέον η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της» καταλήγει ο κ. Σκουρλέτης, εκτιμώντας ότι ίσως θα έπρεπε να διακοπούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Brussels Group και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα