Οι «σικέ» κληρώσεις των Μουντιάλ

Αρχίζει το Μουντιάλ. Μια χαρά. Τρίβουν τα χέρια τους στο ΣΥΡΙΖΑίικο. Από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα θα παίζει μπάλα η ΕΡΤ. Τρία ματς την ημέρα και στο καπάκι εκπομπές για αναλύσεις και καλά, τι έγινε το γήπεδο. Πού και πού και κάνα δελτίο ειδήσεων για να μαθαίνει ο ελληνικός λαός τι έγινε με τον πατροκτόνο της Ζακύνθου και μ’ αυτό το κτήνος της Λέρου. Κουβέντα για την μπενζίνα που έφτασε στα 2 ευρώ, τις συντάξεις που πετσοκόβονται, ο ΕΝΦΙΑ που δεν παλεύεται.

Μπάλα και Λέρο και άντε και λίγο Σκοπιανό, για να μαθαίνει ο λαός τις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνει το σέντερ φορ του ΣΥΡΙΖΑίικου, ο Νίκος Κοτζιάς, για την ονοματολογία των Σκοπίων. Η καλύτερή του, του ΣΥΡΙΖΑίικου. Έδωσε ένα δεκάρικο εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τα δικαιώματα και φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο. Ποιοι φόροι, τώρα, ρε, εδώ ο Μέσι μπορεί να μην περάσει ούτε στους «8» με την ομαδούλα που έχει φέτος η Αργεντινή. Άλλο είναι το θέμα μου, ωστόσο. Το Μουντιάλ.

Ο Μισέλ Πλατινί, ο πρώην πρόεδρος της UEFA, που τον πετάξανε γιατί έκανε μια ματσαραγκιά με τον Μπλάτερ της FIFA, βγήκε σ’ ένα ραδιόφωνο γαλλικό, το «France Bleu Sport», και είπε ότι η κλήρωση του Μουντιάλ του 1998, που διοργάνωσε και κέρδισε η Γαλλία, 3-0 στον τελικό τη Βραζιλία, έγινε μπαγαποντιά με την κλήρωση. Τη στήσανε, λέει, με τέτοιο τρόπο, ώστε η Γαλλία να έπαιζε μόνο στον τελικό με τη Βραζιλία, που τέσσερα χρόνια νωρίτερα στην Αμερική είχε πάρει την κούπα. Το είπε φόρα παρτίδα ο Μισέλ. Ότι, λέει, και σε άλλα Μουντιάλ είναι στημένη η κλήρωση. Μάλιστα. Και ρωτάω τώρα εγώ: Πώς γίνεται να στηθεί μία κλήρωση; Βάζουνε τα μπαλάκια στο ψυγείο, όπως κάνανε παλιά; Τα μισά στο ψυγείο και τα άλλα μισά στον φούρνο με πατάτες;

Στη δεκαετία του ’80, ο μακαρίτης Γιώργος Δραμουντάνης ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής Κυπέλλου της ΕΠΟ και τη γύριζε μονάχος του τη μανιβέλα. Και τον κατηγορούσανε τον άνθρωπο, ότι έβγαζε εύκολους αντιπάλους για τον Παναθηναϊκό κι όλα τα ντέρμπι τα έβγαζε μεταξύ Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Μέχρι που μία κλήρωση την είχε ο Γιώργος ο Γεωργίου από τον «Φίλαθλο», πιτσιρίκι καθώς ήμουνα και τα διάβαζα αυτά. Τέλος πάντων, αυτό είναι ιστορία.

Πώς γίνεται να στήνεται σήμερα η κλήρωση, όταν βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνολογίας; Ακόμα παλιακές συνταγές χρησιμοποιούνε; Δεν νομίζω. Βάζουνε τίποτα αλγόριθμους; Λέω, μια κουβέντα. Τα κομπιούτερ, σου λέει, τα βάζεις μέσα δεδομένα και βγάζεις ό,τι αποτέλεσμα θέλεις και δεν μπορεί να στηθεί μία κλήρωση; Τα πάντα όλα μπορούνε να στηθούνε.

Κι εγώ επειδή κομπιούτερ και τέτοια δεν σκαμπάζω και γράφω ακόμα με τον στυλό, την  έψαξα τη δουλειά. Κοίταξα στο internet. Πέφτω επάνω σ’ ένα ρεπορτάζ από την αγγλική εφημερίδα «Telegraph». Διαβάζεις και σου φεύγει ο τάκος. Από το Μουντιάλ του 1974 που έγινε στη Γερμανία και μέχρι σήμερα, σου λέει η εφημερίδα με στοιχεία, ο κάτοχος της κούπας συναντάει τον γηπεδούχο μόνο στον τελικό. Δεν τον βρίσκει, δηλαδή, ούτε στη φάση μετά τους ομίλους, ούτε στα προημιτελικά, ούτε στον ημιτελικό. Μόνο τελικό. Καταλαβαίνεις πώς παίζεται το έργο; Αν δεν είναι αυτό μόντα, τότε τι είναι, ρε, πλάκα κάνουμε τώρα; «Πώς γκέγκεν ατό», που είπε κι ο γίγας Ογκουνσότο στην τηλεόραση, όταν έπαιζε στον Εργοτέλη.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και στα EURO, το ίδιο έργο παίζει, σου λέει η αγγλική εφημερίδα. Σαν να σου λέει, δηλαδή, βλέπεις στις κληρώσεις τον Μαραντόνα να κρατάει το χαρτάκι με το όνομα «Ρωσία» και νομίζεις ότι όλα είναι κομπλέ. Και τη Ρωσία πού τη στέλνουνε; Εκεί που θέλουνε αυτοί. Στον όμιλο που θέλουνε αυτοί.

Τα βάζεις κάτω τα πράγματα για το Μουντιάλ αυτό της Ρωσίας. Και δεν ασχολείσαι τώρα, αν η Ρωσία θα παίξει με τη Γερμανία μόνο στον τελικό. Ποια Ρωσία, τώρα. Από τον όμιλο να περάσει, ευχαριστημένη να είναι. Τις διασταυρώσεις να κοιτάξεις, μάγκα. Ποιος πέφτει με ποιον από την επόμενη φάση των ομίλων και ποιον βρίσκει στους «8» και τους «4». Όλα μονταρισμένα είναι. Νομίμως, όχι παράνομα. Άλλωστε, όλες οι τσιριτζάτζουλες, όλες έχουνε νόμιμο περίβλημα. Λοιπόν, τι βλέπεις; Ότι με βάση τη λογική, έχουμε και λέμε:

Αν υποθέσουμε ότι οι υποψήφιες χώρες για την κατάκτηση του τροπαίου στο Μουντιάλ της Ρωσίας είναι η κάτοχος Γερμανία, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ισπανία, τότε, με βάση τις «διασταυρώσεις;» στη φάση των «16» και μετά, το πιο πιθανό είναι να δούμε μεγάλο παιχνίδι Αργεντινής – Ισπανίας ή και Βραζιλίας – Ισπανίας μόλις στη φάση νοκ άουτ των «8» (προημιτελικός γύρος). Επίσης, αν τα αποτελέσματα διαμορφωθούν με βάση τη λογική, η Γερμανία με τη Βραζιλία θ’ ανταμώσουν μόνο στον τελικό.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε, σχετικά με τα τέσσερα φαβορί για το τρόπαιο:

Η Γερμανία στη φάση των «16» εκτός απροόπτου θα συναντήσει την Ελβετία και στους «8» θα τεθεί αντιμέτωπη με την Αγγλία ή το Βέλγιο και στον ημιτελικό με την Ισπανία ή την Αργεντινή.

Η Βραζιλία στους «16» η λογική λέει ότι θ’ αντιμετωπίσει το Μεξικό και τους «8» θα βρει το Βέλγιο ή την Αγγλία και, αν περάσει, στον ημιτελικό το πιο πιθανό είναι να παίξει με τη Γαλλία ή την Ισπανία.

Η Αργεντινή στη φάση των «16» η λογική λέει ότι θα κοντραριστεί με το Περού και στους «8» πιθανότητα να συγκρουστεί με την Ισπανία κι αν προκριθεί, τότε στον ημιτελικό θα την περιμένει η Γερμανία.

Η Ισπανία, αν τερματίσει 1η στον όμιλο κι αφήσει 2η την Πορτογαλία, τότε στους «16» θα παίξει με την Ουρουγουάη ή τη Ρωσία και στους «8» με την Αργεντινή κι αν περάσει, θα την περιμένει η Γερμανία στον ημιτελικό. Αν, όμως, η Ισπανία τερματίσει 2η στον όμιλο με 1η την Πορτογαλία, τότε στους «16» θα παίξει με τη Γαλλία και, αν περάσει, θα βρει μπροστά της τη Βραζιλία στους «8».

Και ρωτάω τώρα εγώ: Γιατί να μην παίξει η Βραζιλία με τη Γερμανία σε κάποια άλλη φάση πλην του τελικού; Ποιος τραβάει ζόρι; Κι αφού ο Μισέλ λέει ότι στήνονται οι κληρώσεις, ο καθένας μπορεί να λέει ότι στήνονται και τα παιχνίδια. Έτσι είναι. Θα σου πει το γατόνι, αφού μεσιέ Πλατινί έστησες την κλήρωση για να παίξει στον τελικό με τη Βραζιλία, γιατί να μην έστησες και τον ίδιο τον τελικό; Ολόκληρο νταβαντούρι είχε γίνει τότε με τον Ρονάλντο. Σε παράλυση είχε πέσει και τον βάλανε να παίξει. Με δέκα έπαιζε η Βραζιλία. Δέκα χρόνια έρευνες έκανε η βραζιλιάνικη Δικαιοσύνη και η Βουλή τους και συμπέρασμα δεν βγήκε. Κι ύστερα, οι προχωρημένοι μπορούν να σου πουν και το άλλο. Ότι το έπαιξε έτσι το έργο η FIFA και τώρα χρωστάει κάτι στη Βραζιλία. Λάθος, μέγα λάθος ήταν του μεσιέ Μισέλ που τα είπε αυτά. Και δεν είναι κανένας αφελής. Ξέρει τι λέει το παλικάρι. Το πώς και το γιατί θα το δούμε. Εδώ, σου λέει, στήνονται ολόκληρες ψηφοφορίες σε ποια χώρα θα δοθεί το Μουντιάλ και δεν θα στηθεί μία κλήρωση; Τίγκα στη διαφθορά είναι η FIFA. Χαίρετε.

Σάμπως έτσι δεν έγινε και με την κλήρωση του Champions League; Σούσουρο έγινε πριν από την κλήρωση των ημιτελικών. Είχανε μείνει η Ρεάλ, η Μπάγερν, η Ρόμα και η Λίβερπουλ. Δυο μέρες πριν από την κλήρωση η Ρόμα άρχισε να δίνει εισιτήρια στο διαδίκτυο για το παιχνίδι με τη Λίβερπουλ! Δες τη φωτογραφία, το λέει καθαρά. Πριν γίνει η κλήρωση. Και πώς έγινε αυτό, δηλαδή; Πήγανε και σε καμία χαρτορίχτρα από τη Σικελία να τους πει το μέλλον; Του είπε καμία Ελληνίδα στον Τάραντα το φλιτζάνι, ότι θα έπεφταν με τη Λίβερπουλ; Μπορεί να βρήκανε τίποτα τσιγγάνες με κληρονομικό χάρισμα στον ιταλικό νότο και να το είπε. Έγινε νταβαντούρι, το ξεκρέμασαν από την ιστοσελίδα τους στη Ρόμα. Γίνεται η κλήρωση και πέφτουνε απάνω στη Λίβερπουλ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα