ΟΚ των Βρυξελλών για ενεργειακό σωσίβιο €800 εκατ.

Με τα κονδύλια θα στηριχτούν ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το πράσινο φώς σε ένα ελληνικό σωσίβιο που προώρισται να κρατήσει το κεφάλι των μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας έξω από το νερό της ενεργειακής κρίσης άναψε την περασμένη Τρίτη η Κομισιόν.

Στο πλαίσιο της προσωρινής πρόνοιας της ένωσης που αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία οι Βρυξέλες ενέκριναν το σχετικό σχέδιο της Αθήνας ύψους 800 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει διαταραχτεί σοβαρά.

Ειδικότερα, η Ελλάδα κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρών μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις απότομες αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλούνται από την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση και τις σχετικές κυρώσεις και αντίμετρα. Στο μέτρο θα μπορούν να υπαχθούν μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πλήττονται από την κρίση, οι οποίοι είτε:

1] Έχουν συνάψει σύμβαση για μεταβλητό τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και η παροχή ενέργειας δεν υπερβαίνει τα 35 kVA.

2] Λειτουργούν ως αρτοποιεία (ανεξάρτητα από το όριο παροχής)· ή iii) έχουν αγροτικό τιμολόγιο (ανεξάρτητα από το όριο παροχής).

Από την 1η Οκτωβρίου 2022 και εξής, το μέτρο θα καλύπτει την κατανάλωση έως και 2 000 kWh μηνιαίως για μη οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή ενέργειας έως και 35 kVA.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα έχουν λαμβάνειν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μηνιαίο ποσό επιδότησης ανά εταιρεία θα καθορίζεται ανάλογα με την τιμή χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης. Καταρχάς, η ενίσχυση δεν θα ξεπερνά τα 62.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τα 75.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και τα 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς. Ανώτατο χρονικό όριο χορήγησης των ενισχύσεων έχει οριστεί η 31η του Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους.

Η «ετυμηγορία» των… ειδικών των Βρυξελών είναι ότι το σωσίβιο της Αθήνας για είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, οπότε κάπως έτσι ήρθε και η έγκριση της Ε.Ε.. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε η αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εγκεκριμένο γαλανόλευκο πρόγραμμα αναμένεται θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας να στηρίξει τους πληττόμενους τομείς και τις πληττόμενες επιχειρήσεις της, ιδίως τις μικρότερες, διασφαλίζοντας ότι παραμένει διαθέσιμη επαρκής ρευστότητα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα