Όλοι θα είναι με τους νικητές

Τα κόμματα έβγαλαν την ουρά τους απέξω στις δημοτικές εκλογές κι ελπίζουν σε οφέλη στις περιφερειακές

Και τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) στις αυριανές αυτοδιοικητικές εκλογές παίζουν εκ του ασφαλούς. Πέραν των 13 περιφερειών και των τριών μεγάλων δήμων σφυρίζουν αδιάφορα σε ό,τι αφορά τις στηρίξεις στους υπόλοιπους δήμους, αλλά περιμένουν πως και πως τα αυριανά αποτελέσματα για να αποκομίσουν οφέλη. Το μοναδικό κόμμα που πολιτικοποίησε τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι μόνο το ΚΚΕ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας για έναν χάρτη στα μπλε δεν είναι εφικτό με δεδομένο ότι η Κρήτη θα είναι σε πρασινομπλέ αποχρώσεις λόγω του Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος εκτός του ότι είναι ΠΑΣΟΚ, στην πρόσφατη γιορτή του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτεμβρίου καθόταν δίπλα στο Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πολιτικοποίησε τις Περιφερειακές εκλογές και με τις επισκέψεις του τις τελευταίες ημέρες σε Βύρωνα (μαζί με το Νίκο Χαρδαλιά), Κόρινθο (μαζί με τον Δημήτρη Πτωχό), όπως και με το ότι δέχθηκε στο Μαξίμου τον Κώστα Αγοραστό προσπάθησε να κινητοποιήσει όλον τον γαλάζιο μηχανισμό, προκειμένου η Ν.Δ. να επιτύχει άλλη μία νίκη. Εξάλλου και στην τηλεοπτική του συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha ισχυρίστηκε πως «στόχος μας να κερδίσουμε τις 13 περιφέρειες και αυτό γιατί έχουμε να διαχειριστούμε πάνω από 8 δισ. ευρώ, θέλουμε ανθρώπους που συμμερίζονται το αναπτυξιακό μας όραμα. Επιλέξαμε 13 πρόσωπα, τα οποία δεν προέρχονται όλα από τη Ν.Δ., όπως στην Κρήτη τον Σταύρο Αρναουτάκη, πρόσωπα που επιλέχθηκαν γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να συνεννοηθούν καλά με την κεντρική εξουσία».

Όμως μία νίκη για τη Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ήταν βάλσαμο κι ένα μήνυμα ότι ξέφυγε από την περίοδο των πυρκαγιών και των πλημμύρων με ελαφριές αμυχές.

Αναμφίβολα οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα παράξουν πολιτικά συμπεράσματα και για το κυβερνών κόμμα, αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι έχει προεξοφληθεί το αποτέλεσμα, δηλαδή γαλάζια επικράτηση. Βέβαια η Ν.Δ. ήταν και τυχερή, καθώς για πρώτη φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συνεργάστηκαν σε κοινούς υποψηφίους, όπως έχει συμβεί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος. Δηλαδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης έβρισκαν ένα κοινό υποψήφιο, ο οποίος ήταν απέναντι στον κυβερνητικό υποψήφιο. Τώρα αυτό θα συμβεί-εάν συμβεί- στον δεύτερο γύρο, όπου υπάρξει. Αν και δεν είναι σίγουρο ότι οι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τις κομματικές εντολές.

«Άνετοι» οι αντάρτες

Επίσης για πρώτη φορά από όλα τα κόμματα και ειδικά αυτά της αντιπολίτευσης υπήρξε απροθυμία από πρωτοκλασάτα στελέχη να τεθούν επικεφαλείς και να δώσουν την μάχη σε δήμους και περιφέρειες. Όχι μόνο για να αποφύγουν τα έξοδα, αλλά το κυριότερο για να μην καταγράψουν ήττες στα βιογραφικά τους.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι για πρώτη φορά οι αντάρτες δεν διαγράφησαν από τα κόμματα τους. Πλην δύο εξαιρέσεων. Ο ένας είναι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος ήταν πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του διεγράφη. Η άλλη ήταν του Βαγγέλη Γιαννακούρα από το ΠΑΣΟΚ, επειδή αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα με τον Πέτρο Τατούλη και όχι με τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος, τον γιατρό Δημήτρη Κουτσουλή. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η διαγραφή του Γιαννακούρα ήταν απαίτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Μάλιστα ακούγεται ότι οι σχέσεις των δύο έχουν παγώσει.

Όμως αυτό που παρατηρείται σε όλες τις περιοχές της χώρας είναι ότι οι δημοτικοί συνδυασμοί δεν είναι αμιγείς ιδεολογικά. Έτσι βλέπουμε συνδυασμούς που θεωρητικά ανήκουν στο κυβερνών κόμμα να έχουν υποψηφίους από όλα τα κόμματα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στους συνδυασμούς που υποστηρίζονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν δε δήμοι, όπου το κάθε κόμμα έχει δύο και τρεις υποψήφιους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου το τοπικό ΠΑΣΟΚ είναι τριχοτομημένο. Στελέχη του είναι στα ψηφοδέλτια του απερχόμενου δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Στέλιου Αγγελούδη (έχει τις ευλογίες του Ευάγγελου Βενιζέλου), αλλά και του ΠΑΣΟΚου Σπύρου Πέγκα που έχει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το επίσημο ΠΑΣΟΚ επειδή δεν μπορούσε να βγάλει άκρη ανακοίνωσε ότι θα πάρει θέση μετά τον πρώτο γύρο. Δηλαδή θα στηρίξει όποιον από τους Αγγελούδη-Πέγκα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Γρατζουνιές   

Η δεύτερη γαλάζια διακυβέρνηση δεν ξεκίνησε με το δεξί, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Alpha, λέγοντας ότι «οι πρώτες 100 ημέρες έμοιαζαν με 1.000». Και εάν τώρα το κυβερνών κόμμα έχει απώλειες, δηλαδή οι πολίτες αποφασίσουν να του στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας για την ακρίβεια, τότε οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου ενδέχεται να μετατραπούν σε «μητέρα των μαχών».

Στόχος του Μαξίμου είναι η εκλογή πέντε τουλάχιστον υποψηφίων περιφερειαρχών, μεταξύ αυτών και του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική, από την πρώτη Κυριακή και η μη εκλογή κανενός υποψηφίου της αντιπολίτευσης- μπορεί να εκλεγούν κατά σειρά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Γαλιατσάτος στα Ιόνια και ο Απόστολος Γλέτσος στη Στερεά και ο κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία, Δημήτρης Κουρέτας, μετά την καταστροφή του κάμπου. Σε κάποιες περιπτώσεις η αναμέτρηση των «γαλάζιων» γίνεται με «αντάρτες» όπως στην Ανατολική Μακεοδονία-Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στα Ιόνια, ενώ ξεχωριστές είναι οι περιπτώσεις σε Βόρειο Αιγαίο και Πελοπόννησο, όπου τυχόν εκλογή Μουτζούρη και Τατούλη θα προκαλέσουν εκνευρισμό στο Μαξίμου.

Τι περιμένουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ

Οι διαλυτικές τάσεις που υπήρξαν μετά τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για οποιοδήποτε στόχο, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις εκλογής ή καλής επίδοσης κάποιων στελεχών του. Είναι σαφές πως το όποιο αποτέλεσμα δεν χρεώνεται στη νέα του ηγεσία, αποτελεί όμως ευθύνη της η χάραξη μιας στρατηγικής του κόμματος στην Αυτοδιοίκηση, όπου οι επιλογές από το 2015 και μετά, με ελάχιστες καλές επιλογές, ήταν για τα πανηγύρια

Από την άλλη η Χαριλάου Τρικούπη αρνήθηκε τις συνεργασίες με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και τώρα κινδυνεύει από εκεί που ανέμενε νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ να βγει από την μάχη με αρκετούς δημάρχους, αλλά δίχως μία καθαρή νίκη σε περιφέρειες. Επίσης το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει και το γεγονός πως ουκ ολίγα στελέχη του εντάχθηκαν σε συνδυασμούς νεοδημοκρατών, ή συριζαίων, δίχως καμία συνέπεια.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ανέδειξε τι σημαίνει συνεκτική πολιτική και κομματική πειθαρχία. Έχει παρουσία σε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους με γνωστά στις τοπικές κοινωνίες πρόσωπα και το πιθανότερο είναι να καταγράψει άνοδο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα