Όλος ο θίασος επί σκηνής

Ολοένα και πιο διασκεδαστική γίνεται για το φιλοθέαμον κοινό η παράσταση "νέος αρχηγός στον ΣΥΡΙΖΑ"

Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση επί των Προγραμματικών  Δηλώσεων την Πέμπτη το απόγευμα δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να μάθει να κολυμπά μόνο του δίχως να έχει την αρωγή του παραιτηθέντος προέδρου. Ενός προέδρου που λόγω και της εκτόξευσης του ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 35%  έχει δικαιωματικά κερδίσει τον άτυπο τίτλο του ιδρυτή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Επί της ουσίας η συμβολική κίνηση Τσίπρα δικαιώνει αυτό που έγραψε η «Α» στο φύλλο του προηγούμενου Σαββάτου, ότι δηλαδή «ο Τσίπρας πέταξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο πέλαγος με απλό σωσίβιο». Και τώρα όλοι αυτοί που είχαν συστήσει τάσεις, ομάδες, παρέες, φυλές, θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι με ιδεοληψίες, αρκεί να ικανοποιήσουν το παρεάκι τους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον απουσιάζει η συγκολλητική ουσία του Τσίπρα, που μπάλωνε την κάθε ανοησία και την κάθε παλαβομάρα ακόμη και των λεγόμενων πρωτοκλασάτων στελεχών.

Έτσι λίγα μόλις 24ωρα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ξεκινήσει ένας εμφύλιος, όπου κανένας δεν θέλει να κάνει παρέα με κανένα. Αρνητικός πρωταγωνιστής προς ώρας αναδεικνύεται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και όχι ο Παύλος Πολάκης, όπως πολλοί ανέμεναν. Ο αψύς Κρητικός και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που μετείχε, αλλά και στις παρεμβάσεις του παραμένει εξαιρετικά προσεκτικός. Τουναντίον ο Τζανακόπουλος επιτέθηκε στον Παναγιώτη Ρήγα (πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ) καταλογίζοντας του ευθύνες, πιάνοντας τον από τον λαιμό και λίγες ημέρες αργότερα χαρακτήρισε ως σκουπίδια όσους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Άσχετα βέβαια εάν αυτά τα σκουπίδια τον έκαναν βουλευτή και υπουργό.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό η κατάσταση στην Κουμουνδούρου διαρκώς και χειροτερεύει και ουδείς γνωρίζει εάν στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 και 16 Ιουλίου βγει μία άκρη. Κατ’ αρχάς πως θα προχωρήσουν. Θα εκλέξουν πρώτα αρχηγό και μετά θα αποφασίσουν εάν στρίψουν πιο αριστερά, ή θα βγάλουν φλας για το κέντρο; Πρώτα θα αποφασίσουν προς τα πού θα πάνε και μετά θα βγάλουν αρχηγό; Αυτά τα δύο ερωτήματα υποτίθεται ότι θα απαντηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Κάτι που δεν αναμένεται να γίνει», μας διαμήνυσε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει πολύ καλά την εσωτερική γεωγραφία της Κουμουνδούρου.

Πολλοί θα θεωρήσουν ότι ο νέος αρχηγός θα σηματοδοτήσει και προς τα πού θα πάει το κόμμα. Κάτι πολύ λογικό, όπως συμβαίνει στα αστικά κόμματα, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν και με τη Νέα Δημοκρατία και με ΠΑΣΟΚ. Η εκλογή νέου αρχηγού σηματοδοτεί και το πώς θα κινηθεί το κόμμα. Εξάλλου ο κάθε υποψήφιος πρεσβεύει και κάτι και η ιδεολογία του είναι γνωστή στα μέλη. Οπότε όταν ψηφίζεις- για παράδειγμα- Αχτσιόγλου έχεις κατά νου την ατάκα της «ότι η κανονικότητα δεν συμφέρει την αριστερά».

Η Ομπρέλα με την Αχτσιόγλου

Και αναφέρουμε την Έφη Αχτσιόγλου, καθώς οι περισσότεροι την δίνουν ως φαβορί για την εκλογή στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της. Πιθανότατα να το κάνει στην κεντρική Επιτροπή του επόμενου Σαββατοκύριακου.

Ήδη στις διαδικτυακές συνεδριάσεις των μελών της Ομπρέλας φαίνεται ότι προκρίνεται η υποψηφιότητα της κ. Αχτσιόγλου, παρά το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται ο ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Απλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται να κάνει πίσω, αν και τα παλιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να τον δουν να ηγείται του κόμματος. Μάλιστα ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει στο μέλλον βουλευτική έδρα, δήλωσε πως «εγώ εάν θέσει υποψηφιότητα θα ψηφίσω Τσακαλώτο».  Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των στελεχών της Ομπρέλας φάνηκε ξεκάθαρα το σαφές προβάδισμα για υποστήριξη της Έφης Αχτσιόγλου με πλήθος επιχειρημάτων. Αρχικά πήραν το λόγο στελέχη της λεγόμενης και κομματικής γραφειοκρατίας τα οποία έκλιναν προς την πλευρά του κ. Τσακαλώτου.

Σημαντική κρίνεται η παρέμβαση του Νίκου Βούτση. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής στην τοποθέτηση του έδειξε καθαρά ότι προκρίνει την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου.  Η πλειοψηφία των στελεχών της Ομπρέλας  είναι υπέρ της και μαζί της θα συμμαχήσει και ο Αλέξης Χαρίτσης πιθανότατα, ενώ θα υπάρξει και η ολόθερμη στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Δυσκολεύονται οι προεδρικοί

Επί ημερών Τσίπρα οι Προεδρικοί σε όλες τους τις εκφάνσεις (ΠΑΣΟΚογενεις, ΡΕΝΕ κ.α.) αποτελούσαν την κυρίαρχη δύναμη έχοντας και την πλειοψηφία των τοπικών επιτροπών. Όμως τώρα δείχνουν πως έχουν πρόβλημα στο να βρουν ένα υποψήφιο και να κρατήσουν το κόμμα. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς επιθυμούν να είναι υποψήφιοι. Μάλιστα σε πολλούς έκανε εντύπωση που προχθές στην Βουλή, πριν ξεκινήσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Παππάς ζήτησε το λόγο κι επισήμανε προς τον κ. Τασούλα να κρατηθούν οι χρόνοι στις ομιλίες των υπουργών. Και το έκανε ο κ. Παππάς, που απόντος του Αλέξη Τσίπρα, κάθισε στο πρώτο έδρανο, δίπλα στον Πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελο.
Προηγουμένως σε ραδιοφωνική του παρέμβαση ο Νίκος Παππάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος κι επέμεινε ότι «πρέπει να αφοσιωθούμε στο πού πρέπει να πάει το κόμμα. Δεν θα κάνω καμία κουβέντα για τα πρόσωπα. Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στο ποιες πολιτικές επιλογές θα κάνουμε και ποιες πολιτικές θα ακολουθήσουμε, δεν θα πω τίποτα ούτε για μένα ούτε για πρόσωπα».

«Όταν πήγαμε στο 35% πήγαμε γιατί πείσαμε κεντρώους και μετριοπαθείς να έρθουν στην κάλπη μας» πρόσθεσε ο κ. Παππάς και συνέχισε: «Μήπως πονέσαμε και πληγώσαμε την μεσαία τάξη; Μήπως πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς να ξανακερδίσουμε την μεσαία τάξη; Ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος έχει τη αίσθηση ότι ανήκει στη μεσαία τάξη, ανεξάρτητα εάν ανήκει σε αυτή ή όχι. Πυξίδα μας είναι η επικαιροποιημένη ταυτότητά μας, είμαστε ένα κόμμα που εκτείνεται από την ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο». Τα βέλη προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Τσίπρα, δηλαδή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κρίνονται ως φαρμακερά.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει πει τίποτα αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Παύλο Πολάκη να κατέλθει στην εκλογική μάχη ως υποψήφιος.

Ο… αυτόνομος Σπίρτζης

 Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η διάσπαση του λεγόμενου «προεδρικού μπλοκ». Ο Χρήστος Σπίρτζης που έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί από τα κομματικά όργανα, καθώς διαφωνεί με τον οδικό χάρτη που αποφασίστηκε για την εκλογή νέου προέδρου. Ο ίδιος άφησε αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ (Τσακαλώτος, Aχτσιόγλου, Χαρίτσης). Όταν ρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε συνέχεια τον Μητσοτάκη που «προσπαθούσε να στηρίξει την κοινωνία», ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως «ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο που δεν γνώριζε ότι η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα» «δείχνοντας» προς την μεριά της κ. Αχτσιόγλου. Αιχμές, όμως, άφησε και για την προεκλογική δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, λέγοντας πως «όταν η θέση ενός κόμματος είναι σταθερή φορολογική πολιτική, και υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνει και το αμφισβητεί, γκριζάρει η εικόνα; Προφανώς».

Στο απυρόβλητο ο κ. Σπίρτζης δεν άφησε ούτε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς όπως τόνισε δεν είναι μόνο ο Κατρούγκαλος: «Υπάρχει μια πλέρια δημοκρατία στο κόμμα που κάποιοι το έχουν παρεξηγήσει. Στα τέσσερα χρόνια η εικόνα που δώσαμε ήταν ότι δεν είμαστε ένα κόμμα συγκροτημένο για να κυβερνήσουμε. Απόψεις που μπορεί επιστημονικά να γίνεται μια συζήτηση, αλλά σαν ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση δεν μπορείς να μιλάς για τοπικά νομίσματα». Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα, που δήλωσε πως «μπορεί να λοιδορούσαμε τα 100 και τα 150 και τα 50 ευρώ επίδομα, αλλά η κοινωνία δεν το αντιμετώπιζε ως ένα άθλιο σύστημα Μητσοτάκη, τα είχε ανάγκη».

Ο Χρήστος Σπίρτζης, εκτίμησε ταυτόχρονα πως «έχουμε μια δύσκολη τετραετία μπροστά μας. Έχω μια άλλη αντίληψη για το πώς πρέπει να κινηθούμε. Δεν είναι μια εύκολη στιγμή. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν συγκολλητική ουσία για όλους μας. Το έχτισε μόνος του. Εγώ και πολλοί άλλοι σαν εμένα πήγαμε πεισμένοι να συμβάλλουμε στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα». Σημειωτέον ότι ο κ. Σπίρτζης «αυτονομήθηκε» κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να μετατεθούν οι εσωκομματικές εκλογές μετά τις αυτοδιοικητικές. Κατά το σκεπτικό του, «πρέπει οι υποψήφιοι πρόεδροι να απευθυνθούν στην κοινωνία και στα μέλη μας, για να δώσουν μια φρεσκάδα, μια νέα πνοή» και αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «αν θέλετε την άποψή μου, κακώς δήλωσε ότι θα μείνει έξω από αυτή τη μάχη. Δεν θα ήθελα να υποδείξει κάποιον. Εγώ λέω να ήταν ο ίδιος υποψήφιος. Ο Τσίπρας έχει αφήσει πολλά στελέχη, έχει θωρακίσει τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

Η διαφωνία κ. Σπίρτζη φέρεται να εκκινεί από τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει χρόνος, λόγω καλοκαιριού, ώστε να καταστούν σαφείς οι προγραμματικές θέσεις των υποψηφίων, δεδομένου ότι στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 Ιουλίου θα κατατεθούν μόνο υποψηφιότητες και το διαρκές συνέδριο θα γίνει στα τέλη Αυγούστου, δηλαδή δέκα ημέρες πριν τις κάλπες για την ηγεσία του κόμματος, στενεύοντας τους ορίζοντες του εγχειρήματος από το εύρος της κοινωνίας, στους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Αντιδράσεις

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί, μοιάζει σα να περνάει μηνύματα του πρώην αρχηγού. Και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο Αλέξης Τσίπρας είναι πυρ και μανία με την κ. Αχτσιόγλου, καθώς λέγεται πως σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις, πριν από τις δεύτερες εκλογές, απευθυνόμενη στον πρώην πρόεδρο του ζήτησε να μην παραιτηθεί τουλάχιστον μέχρι και την διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών για να μην ξεκινήσει με ήττα ο νέος αρχηγός. Κάτι που έκανε τούρμπο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος απλά κρατήθηκε λόγω  της προεκλογικής περιόδου.

Πάντως στον κ. Σπίρτζη έχουν απαντήσει με επιθετικό τρόπο αρκετά στελέχη. Ο Πάνος Σκουρλέτης του υπενθύμισε ότι ανήκε στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου. Ανάλογη ήταν και η απάντηση του Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος ήταν τελικά ο μοναδικός που εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική.

Καθαρή πολιτική κατεύθυνση ζήτησε και ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε σενάρια διάσπασης στην περίπτωση που συνεχιστούν οι διιστάμενες απόψεις. Έντονη δυσαρέσκεια για όσα συμβαίνουν στο κόμμα εξέφρασε το μέλος της ΚΕ και πρώην βουλευτής Γεωργία Γεννιά (προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ), φωτογραφίζοντας ακόμα και αποχώρηση. Πάντως αποστάσεις από το Χρήστο Σπίρτζη έχει λάβει ο Νίκος Παππάς, που είναι ο επικεφαλής της «Κίνησης Μελών».

Σε αυτό τον άτυπο διάλογο μέσω των τηλεοπτικών σταθμών και των ραδιοφώνων έλαβε θέση και η Όλγα Γεροβασίλη , η οποία σχολιάζοντας την άρνηση της να αναλάβει Πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος πως «σε μια σύνθετη περίοδο η διάταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει με την καλύτερη, δυνατότερη εκπροσώπηση από όλες τις θέσεις. Απαιτείται συνοχή από όλους μας. Ο ρόλος του αντιπροέδρου της Βουλής σε αυτή την περίοδο επίσης θα είναι κρίσιμος. Είμαι παρούσα», είπε για να προσθέσει: «Μετά την παραχώρηση του χώρου από τον Αλέξη Τσίπρα, οφείλει ο καθένας μας να ταιριάξει το μπόι με τον ίσκιο του και να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν έργο».

Και μέσα στον γενικό χαμό ήρθε και ο κ. Μπίστης για να προσθέσει την δική του πινελιά περιπλέκοντας τα πράγματα. Μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο κ. Μπίστης  κληθείς να σχολιάσει τη διαδοχή του κ. Τσίπρα, εξήγησε πως «τους έδωσε μια κλωτσιά και κολυμπάνε όλοι αυτή τη στιγμή στη θάλασσα, με αυτή την έννοια και θα βγουν και πολύ σύντομα μάλιστα, γρήγορα αλλά όχι βιαστικά». Ο ίδιος αποτίμησε ως πολύωρη και ιστορική την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας λέγοντας πως στις «10 Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνει η εκλογή του ή της προέδρου, διότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε και γυναικείες υποψηφιότητες», ανεβάζοντας τον αριθμό των υποψηφίων στους 8-9, ενώ θα ήθελε να είναι αρκετοί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα