Οπαδική βία:  Ένα έγκλημα διαρκείας

Αμέτρητα ραντεβού θανάτου έκλειναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι συμμορίες των Συνδέσμων, όμως κανενός το αυτί δεν ίδρωνε. Μπλιώνας, Παναγιώτου, Καρνέζης, Φιλόπουλος, Κατσούλης, Τόσκο Μποζατζίσκι τα θύματα «προπομποί» του Άλκη

Από τον πρώτο καβγά στο δημοφιλές rock club της Βουλιαγμένης, το περίφημο Rainbow, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν καταγράφηκε το πρώτο επεισόδιο που αποδόθηκε σε διαφορές μεταξύ χουλιγκάνων  μετά από μια συμπλοκή οπαδών του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ (που είχε αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός νεαρού από μαχαιριές) έως την πρόσφατη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη κοντά 40 χρόνια.

Η οπαδική βία στα γήπεδα πέρασε από διάφορα στάδια στη χώρα μας. Το οξύμωρο είναι πως, παρά το πλήθος των επεισοδίων εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ουδέποτε το ελληνικό ποδόσφαιρο απομονώθηκε από το ευρωπαϊκό, όπως έκαναν οι Άγγλοι το 1985 αμέσως μετά την τραγωδία τού Χέιζελ όταν έκλεισαν τα σύνορα για τις  βρετανικές ομάδες και πέτυχαν το πιο μεγάλο πλήγμα στον χουλιγκανισμό.

Ο πρώτος νεκρός μέσα σε γήπεδο καταγράφηκε στη Λάρισα, τον Οκτώβριο του 1986. Η ΑΕΛ υποδέχθηκε στο Αλκαζάρ τον ΠΑΟΚ και το ματς εκτυλίχθηκε σε τραγωδία. Ένας νεαρός οπαδός των Θεσσαλονικιών εκτόξευσε μια φωτοβολίδα με πιστόλι, εκείνη χτύπησε στα πλαϊνά κιγκλιδώματα του γηπέδου και καρφώθηκε στον λαιμό του Χαράλαμπου Μπλιώνα, ενός 29χρονου καθηγητή, ο οποίος ξεψύχησε πριν φτάσει στο νοσοκομείο. Ο δράστης ουδέποτε βρέθηκε.

Από τότε μέχρι σήμερα η βία στα γήπεδα άλλαξε πρόσωπα.

Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας ήταν τραγικά άτυχος, αφού δεν είχε προγραμματίσει να δει τον αγώνα, καθώς ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα, ενώ για πέντε λεπτά είχε χάσει το λεωφορείο και το επόμενο αναχωρούσε αργά το απόγευμα. Έτσι, για να περάσει την ώρα του, πήγε στο γήπεδο να δει το ΑΕΛ-ΠΑΟΚ. Ο ίδιος δεν είχε ξαναπάει στο γήπεδο και αυτή ήταν η πρώτη και, δυστυχώς, η τελευταία του φορά. Το τραύμα είναι τόσο βαρύ που  σωριάστηκε αμέσως στο έδαφος, έχοντας σφηνωμένη την αναμμένη φωτοβολίδα στον λαιμό του. Ασθενοφόρο στο γήπεδο δεν υπήρχε, για φορείο χρησιμοποιήθηκε μια διαφημιστική πινακίδα και ο Μπλιώνας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην καρότσα ενός αγροτικού.

Ο επόμενος νεκρός στον ακήρυχτο πόλεμο των γηπέδων ήταν ένας 17χρονος μαθητής, ο Γιώργος Παναγιώτου από τον Πειραιά, ο οποίος  τον Ιανουάριο του 1991 έπεσε νεκρός έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η ΑΕΚ φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό και έξω από το γήπεδο έγιναν επεισόδια. Ο Παναγιώτου πήγαινε στο γήπεδο όταν στη διασταύρωση των δρόμων Σεβαστείας και Μενεμένης δέχθηκε στην κοιλιά, από κοντινή απόσταση, φωτοβολίδα που είχε εκτοξευθεί με ειδικό πιστόλι .Το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα», μπήκε αμέσως στο χειρουργείο, αλλά πέθανε.

Τον Απρίλιο του 1993, ο Γιώργος Καρνέζης, φίλαθλος του Παναθηναϊκού, δολοφονήθηκε μέσα στο αμάξι του από μαχαιριές οπαδών του Ολυμπιακού. Ο 25χρονος είχε πάει μαζί με φίλους του στη Γλυφάδα για να δει από κοντά τον αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στους «αιωνίους». Μισή ώρα μετά το ντέρμπι έγινε αντιληπτός από μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού, στην πλατεία της Γλυφάδας μέσα στο αμάξι μαζί με πέντε φίλους του. Δέχθηκε μια μαχαιριά από 23χρονο και άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο.

Την πρώτη δεκαετία του 2000 ξεκινούν τα λεγόμενα «ραντεβού των οπαδών» εκτός γηπέδων για να λύσουν τις διαφορές τους. Έτσι, στις 29 Μαρτίου 2007, στην Παιανία  πριν από την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ο 22χρονος οπαδός του «τριφυλλιού», Μιχάλης Φιλόπουλος, άφησε την τελευταία του πνοή στη Λεωφόρο Λαυρίου.

Οι οπαδοί των «αιωνίων», είχαν κλείσει «ραντεβού» για να παίξουν ξύλο.  Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού συγκεντρώθηκαν στο Χαλάνδρι  ενώ του Ολυμπιακού ανέβηκαν από την Αγία Παρασκευή και αφού συνοδεύτηκαν από αστυνομικές δυνάμεις. Οι δυο «στρατοί» μονομάχησαν στη Λεωφόρο Λαυρίου. Ο οπαδός του «τριφυλλιού» δέχτηκε πολλά χτυπήματα, αλλά οι μαχαιριές ήταν αυτές που του στοίχισαν τη ζωή.

Εφτά χρόνια αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, στη Νέα Αλικαρνασσό ήταν προγραμματισμένο παιχνίδι της Γ΄ Εθνικής ανάμεσα στον Ηρόδοτο και τον Εθνικό, όταν ο φίλαθλος των φιλοξενούμενων, Κωνσταντίνος Κατσούλης, χτυπήθηκε από οπαδούς των Κρητικών. Ο άτυχος φίλαθλος άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του στρατιωτικού νοσοκομείου «401».Ήταν σε κώμα και δεν συνήλθε ποτέ από τις εγκεφαλικές βλάβες που του προκάλεσαν τα χτυπήματα.

Στον τελικό του Βόλου (τον Μάιο του 2017) είναι θαύμα ότι δεν θρηνήσαμε νεκρούς στις συμπλοκές των οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, αλλά μόνο 70 τραυματίες.

Τα επόμενα δύο θύματα ήταν στη Θεσσαλονίκη και επρόκειτο για φίλους του Άρη. Στις 5 Ιανουαρίου 2020, ο 28χρονος Τόσκο Μποζατζίσκι, ένας Βούλγαρος οπαδός που είχε ταξιδέψει από τη χώρα του στη Θεσσαλονίκη με παρέα φίλων του προκειμένου να παρακολουθήσουν το ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ, έπεσε νεκρός. Ο Μποζατζίσκι βρισκόταν σε καφετέρια της περιοχής, όταν δέχθηκε επίθεση από περίπου 30 οπαδούς τού ΠΑΟΚ με κοντάρια, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα και, τρέχοντας για να ξεφύγει, βρέθηκε στο οδόστρωμα, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε μια γυναίκα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι ο θάνατος του 28χρονου Τόσκο Μποζατζίσκι προκλήθηκε από κακώσεις πυέλου κοιλίας, λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από το αυτοκίνητο που πέρασε πάνω από το θύμα.

Το πιο πρόσφατο θύμα του χουλιγκανισμού είναι ένας 19χρονος στη Θεσσαλονίκη. Λίγα μέτρα μακριά από το γήπεδο του Άρη, τρία νεαρά άτομα δέχθηκαν επίθεση. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι επιβαίνοντες σε τρία αυτοκίνητα οπαδοί του ΠΑΟΚ αναζητούσαν στην περιοχή του Χαριλάου φίλους του Άρη και μόλις βρήκαν κάποιους έξω από μια οικοδομή τούς επιτέθηκαν με μαχαίρια και δρεπάνια, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Άλκης Καμπανός.

Ο κύκλος αίματος δεν έχει κλείσει…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα