Όσο εμείς βλέπουμε την Ουκρανία, ο Κιμ κάτι “μαγειρεύει”…

Ένταση στην κορεατική χερσόνησο - Την προσοχή του κόσμου στην επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας εφιστά ανταποκριτής του BBC

Την προσοχή του κόσμου στην επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας εφιστά η ανταποκρίτρια του BBC στη Νότια Κορέα,πουβλέπει μια επικίνδυνη κλιμάκωση τώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία.

Οι περίοδοι έντασης στην κορεατική χερσόνησο έρχονται και παρέρχονται, αλλά η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι η πιο ασταθής που έχει υπάρξει τα τελευταία πέντε χρόνια και φαίνεται ότι θα χειροτερέψει, προειδοποιεί η ανταποκρίτρια του BBC στη Σεούλ, Τζιν Μακένζι.

Τον τελευταίο μήνα η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, αναγκάζοντας τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο, μια εχθρική και προκλητική πράξη. Το καθεστώς Κιμ Γιόνκγ Ουν, έχει εκτοξεύσει αρκετούς άλλους βαλλιστικούς πυραύλους, έχει πετάξει πολεμικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορά με τη Νότια Κορέα και έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες βλήματα πυροβολικού στη θάλασσα, τα οποία έχουν προσγειωθεί σε μια στρατιωτική γκρίζα ζώνη, που δημιουργήθηκε από τις δύο Κορέες το 2018 για τη διατήρηση της ειρήνης. Οι δύο χώρες βρίσκονται τυπικά ακόμη σε πόλεμο.

Τη Δευτέρα ένα βορειοκορεατικό εμπορικό πλοίο διέσχισε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να ρίξουν προειδοποιητικές βολές. Η Νότια Κορέα λέει ότι η εισβολή του πλοίου ήταν σκόπιμη.

Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η Βόρεια Κορέα εντείνει την εκτόξευση πυραύλων:

  • για να δοκιμάσει και να βελτιώσει την τεχνολογία των όπλων της,
  • για να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στον κόσμο (κυρίως στις ΗΠΑ) και
  • για να εντυπωσιάσει τον λαό της στο εσωτερικό της χώρας της με παράλληλη ενίσχυση της πίστης στο καθεστώς.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει κανείς ποιον από αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετούν οι ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ, αλλά αυτή τη φορά ο Κιμ ήταν σαφής. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει αρκετές φορές ότι οι πρόσφατες εκτοξεύσεις και ασκήσεις αποτελούν απάντηση σε στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Ο κορεατικός Βορράς έχει κατηγορήσει τους εχθρούς του για την κλιμάκωση της έντασης και λέει ότι οι εκτοξεύσεις του είναι μια σαφής προειδοποίηση ότι πρέπει να σταματήσουν.

Η Ουάσινγκτον, η Σεούλ και το Τόκιο διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, χωριστά και από κοινού, τους τελευταίους δύο μήνες, για να δείξουν ότι είναι έτοιμες για μια πυρηνική επίθεση της Βόρειας Κορέας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι ασκήσεις έχουν εξοργίσει τον βορειοκορεατή ηγέτη ο οποίος ανέκαθεν θεωρούσε τέτοιες ασκήσεις ως πρόβες των εχθρών του για μια εισβολή. Ο λόγος για τον οποίο η Βόρεια Κορέα άρχισε να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα εξαρχής ήταν για να αποτρέψει την εισβολή στο έδαφός της, επισημαίνεη η ανάλυση του BBC.

Υπάρχει όμως και ένας λιγότερο σαφής λόγος που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση τώρα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να προετοιμάζει το έδαφος για μια πιο προκλητική δοκιμή, αυτήν ενός πυρηνικού όπλου για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, ή ακόμη και μια μικρής κλίμακας επίθεση στη Νότια Κορέα.

Πέρυσι παρουσίασε ένα πενταετές σχέδιο, στο οποίο περιέγραφε λεπτομερώς όλα τα νέα όπλα που σχεδίαζε να αναπτύξει. Περιελάμβανε μικρότερες πυρηνικές τακτικές βόμβες και τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς για τη μεταφορά τους.

Οι πρόσφατες δοκιμές αποδεικνύουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν όχι μόνο επεξεργάζεται αυτή τη λίστα φονικών όπλων, αλλά και ότι εκπαιδεύει τα στρατεύματά του για να τα χρησιμοποιήσουν. Χρησιμοποίησε κάποιες από τις πρόσφατες ασκήσεις, όπως είπε, για να προσομοιώσει μια πυρηνική επίθεση στη Νότια Κορέα.

Χρειάζεται ο κόσμος να παρατηρήσει πώς προχωρά, αν θέλει κάποια μέρα να αρθεί, η αυστηρή επιβολή διεθνών κυρώσεων στη χώρα του. Οι κυρώσεις δεν έχουν σταματήσει τη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει όπλα, όπως είχαν σχεδιαστεί, αλλά πλήττουν την οικονομία της.

Οι συνομιλίες που αποσκοπούν στη μείωση αυτών των κυρώσεων έχουν εδώ και καιρό βρεθεί σε αδιέξοδο και η Βόρεια Κορέα διολισθαίνει στο περιθώριο της διεθνούς ατζέντας. Ο κόσμος ανησυχεί πολύ περισσότερο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την άνοδο μιας αυταρχικής Κίνας.

Η θέση του προέδρου Μπάιντεν είναι ότι οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας μπορούν να χαλαρώσουν μόνο όταν συμφωνήσει να εγκαταλείψει όλα τα πυρηνικά της όπλα.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον και η Σεούλ έχουν συμφωνήσει να ενισχύσουν την άμυνα της χερσονήσου με τη διεξαγωγή των στρατιωτικών ασκήσεων που τόσο μισεί η Πιονγκγιάνγκ και να απαντήσουν στις προκλήσεις της με βία. Μετά τον τελευταίο γύρο εκτοξεύσεων πυραύλων και ασκήσεων του Βορρά, η Νότια Κορέα έστειλε πολεμικά αεροσκάφη και πραγματοποιήσε ασκήσει με πραγματικά πυρά και με το δικό της πυροβολικό.

Αν ο ηγέτης την Πιονγιανγκ θέλει να πείσει τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν με πιο ευνοϊκούς γι’ αυτόν όρους, πρέπει να αποδείξει πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η χώρα του. Τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα είναι κράτος με πυρηνικά όπλα, μια θέση που είπε ότι είναι μη αναστρέψιμη.

«Θα πρέπει να ανησυχούμε για το πόσο διεκδικητική φαίνεται να έχει γίνει», δήλωσε ο Κιμ-Γιονγκ Ντάε, πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας. Επεσήμανε ότι στο παρελθόν η Βόρεια Κορέα περίμενε μέχρι οι αμερικανικές δυνάμεις να ολοκληρώσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις τους πριν προβεί σε αντίποινα. Αυτή τη φορά έριξαν πυροβολικό στη θάλασσα ενώ τα γυμνάσια ήταν σε εξέλιξη.

«Δεν έχουμε ξαναδεί αυτό το θράσος και την επιθετικότητα, είναι διαφορετικό», δήλωσε.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας πιστεύουν ότι οι προετοιμασίες για την έβδομη δοκιμή πυρηνικού όπλου της Βόρειας Κορέας έχουν ολοκληρωθεί και η Πιονγιάνγκ περιμένει την κατάλληλη πολιτική στιγμή για να δράσει. Ένα ελκυστικό παράθυρο ανοίγει, με το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να έχει τελειώσει και τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ να πλησιάζουν.

Εν τω μεταξύ, η Νότια Κορέα βρίσκεται στη μέση ενός ακόμη γύρου ασκήσεων, με τις ΗΠΑ να έχουν προγραμματίσει να συμμετάσχουν. Αυτά μπορεί κάλλιστα να δώσουν στον Κιμ Γιονγκ Ουν την αφορμή που περίμενε.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα