Όταν ο καπετάν Ερμής τα έβαζε με το ΚΚΕ για τον Άρη Βελουχιώτη (βίντεο)

Έφυγε πλήρης ημερών, ο Βασίλης Πριόβολος, γνωστός και ως «Καπετάν Ερμής» για τον αγώνα του στην Αντίσταση! 

Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918 στην Χρύσω Ευρυτανίας, στα Άγραφα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Κατά την Κατοχή και αργότερα του ΔΣΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο, είχε διατελέσει υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη. Στα χρόνια της μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου χρημάτισε αντιπρόεδρος της τότε Επιχείρησης Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), του σημερινού ΟΑΣΑ.

Κατά την Κατοχή ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη και εντάχθηκε στον έφιππο ουλαμό, τους αποκαλούμενους μαυροσκούφηδες. Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως Ερμής. Ο Βελουχιώτης του ανέθεσε πολλές αποστολές, ενώ χαρακτηριστικό της στενής σχέσης τους είναι το γεγονός ότι τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο μετέβη και ο Ερμής, όπου αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Βάρκιζα – Εμφύλιος

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πειθάρχησε την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν ακολούθησε τον Άρη Βελουχιώτη (παρά την στενή φιλία τους) στην κίνησή του που αποσκοπούσε στην καταγγελία της συμφωνίας και στην δημιουργία νέου αντάρτικου ενάντια στις κυβερνήσεις της Δεξιάς και τους Άγγλους.

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου διατέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή). Με τακτική ανταρτοπολέμου κατόρθωσε να αναχαιτίσει τις επιχειρήσεις «Τέρμινους» και «Λαίλαψ» του ελληνικού Στρατού που στόχευαν στην εξόντωση του τοπικού ΔΣΕ.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, διέφυγε στην Γιουγκοσλαβία και έπειτα στην Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφοντας τελικά στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1978.

Μεταπολίτευση

Μεταπολιτευτικά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, και ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 1981, χωρίς να εκλεγεί. Τον Οκτώβριο του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος που ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, διόρισε τον Πριόβολο αντιπρόεδρο στην τότε Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), όπου παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη.

Η έκρηξη

Κεραυνούς εξαπόλυσε ο καπετάν Ερμής (Βασίλης Πριόβολος) κατά του ΚΚΕ με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποίησε στην πλατεία Λαού στη Λαμία για την πολιτική αποκατάσταση του καπετάνιου (και στρατιωτικού αρχηγού) του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης της απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (16 Ιούλη 2011), σχετικά με τις αποκαταστάσεις του Νίκου Ζαχαριάδη και του Νίκου Βαβούδη και την πολιτική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη. Ο καπετάν Ερμής σε εκδήλωση που πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα στο Κορωπί για την ανακήρυξη της πόλης ως μαρτυρικής, χαρακτήρισε «αναίδεια και ανοσιούργημα αυτό που κάνει σήμερα το ΚΚΕ και θέτει θέμα συζήτησης για 2 ιστορικά πρόσωπα. Το Νίκο Ζαχαριάδη και τον Άρη Βελουχιώτη, δηλαδή το θύτη και το θύμα. Παράλληλα ο 95χρονος τότε καπετάνιος του ΕΛΑΣ επισήμανε ότι η τότε ηγεσία του ΚΚΕ «συντάσσεται με όσους επισώρευσαν τρομερά δεινά στη χώρα μας».
Ο καπετάν Ερμής (κατά κόσμο Βασίλης Πριόβολος) διετέλεσε διοικητής της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου αλλά θεωρείται και από τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα στον Άρη Βελουχιώτη.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα