Παγκόσμια μάστιγα η κατάθλιψη

Σε παγκόσμια μάστιγα τείνει να εξελιχθεί η κατάθλιψη, καθώς είναι πλέον η δεύτερη αιτία ανικανότητας και αναπηρίας παγκοσμίως, μετά την οσφυαλγία.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Σχολή Υγείας του πανεπιστημίου Κουνίνσλαντ της Αυστραλίας, η κατάθλιψη έχει χτυπήσει και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, καθώς όπως αναφέρεται, το 2010 σχεδόν το 5% των Ελλήνων πάσχει από «μείζονα καταθλιπτική διαταραχή».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάθλιψη (με ποσοστό 8,2%) κατατάχτηκε ως δεύτερη κυριότερη αιτία ανικανότητας, αν και η επίπτωσή της ποικίλει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης καταγράφονται στο Αφγανιστάν και τα χαμηλότερα στην Ιαπωνία.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος για τη Δυτική Ευρώπη είναι 4,7% (από 4,3% έως 5%). Υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, όπως η Ολλανδία (8%) και η Ελβετία (6,2%) και άλλες με χαμηλότερα, όπως η Βρετανία (3%) και το Βέλγιο (4%).

Σύμφωνα με την μελέτη, η κατάθλιψη επιβαρύνει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες και τους ενήλικες εργαζόμενους από τις άλλες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ  ένα σημαντικό ποσοστό των αυτοκτονιών και των ισχαιμικών καρδιαγγειακών επεισοδίων αποδίδονται στην κατάθλιψη.

Η μελέτη συνέκρινε την κλινική κατάθλιψη με περισσότερες από 200 άλλες παθήσεις και τραυματισμούς που προκαλούν ανικανότητα και διαπίστωσε τελικά ότι μια μικρή μόνο αναλογία ατόμων έχει πρόσβαση στη θεραπεία. Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2010 και προέρχονται από μελέτες που είχαν εκπονηθεί το διάστημα 1990 – 2000 για την επίπτωση της κατάθλιψης παγκοσμίως.

Η Δρ Αλίζ Φερράρι, από τη Σχολή Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ που ηγήθηκε της έρευνας, εξηγεί ότι η αντιμετώπιση της ασθένειας θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητας

«Η κατάθλιψη είναι μείζον πρόβλημα και πρέπει οπωσδήποτε να σχεδιάσουμε καλύτερες πολιτικές ενημέρωσης αλλά και αντιμετώπισής της. Το βάρος μπορεί να διαφέρει, από χώρα σε χώρα, αλλά τείνει να είναι μεγαλύτερο στις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος, και μικρότερο στα κράτη με υψηλότερα εισοδήματα», σημειώνει η Δρ Φερράρι.

Το κοινωνικό στίγμα πάντως που σχετίζεται με την κατάθλιψη, είναι η βασικότερη παράμετρος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, σε συνδυασμό πάντα με τις κατά τόπους πολιτισμικές και κοινωνικές δοξασίες και αξίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα