ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Τελευταίο «οχυρό» η καθολική χρήση μάσκας

Το συμπέρασμα των Ευρωπαίων ηγετών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ότι ένα νέο lockdown θα είναι καταστροφικό ασπάζεται –και απεύχεται– η κυβέρνηση

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου συζητήθηκαν οι κυρώσεις σε Τουρκία και Λευκορωσία, οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν διεξοδικά και για την εξέλιξη της πανδημίας του covid-19. Βέβαια, τα όσα συζητηθήκαν πέρασαν στα ψιλά στη χώρα μας. Κάτι που ήταν λογικό, καθώς το ενδιαφέρον κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, αλλά και πολιτών ήταν οι εξελίξεις στα εθνικά μας ζητήματα και η προκλητικότητα της Τουρκίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. συζήτησαν αναλυτικά και σε αυτό που συμφώνησαν ήταν ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα γενικό lockdown, όπως αυτό της προηγούμενης άνοιξης. Κι όπως επισημάνθηκε, δεν αντέχει με τίποτα η ευρωπαϊκή οικονομία το να σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Όπως επίσης και να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ των χωρών. Τουναντίον, όλοι οι ηγέτες κατέληξαν ότι η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί, είτε με κατά τόπους μικρής έκτασης lockdown, είτε και με το να χρησιμοποιείται η μάσκα ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους.

Σε αυτήν τη ρότα που σχεδιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής κινείται και η χώρα μας, καθώς ήδη λαμβάνονται τοπικά μέτρα σε αρκετές πόλεις με παράλληλη και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας ακόμη και στους δρόμους. Τέτοια μέτρα πάρθηκαν σε Αχαΐα, Ιωάννινα, Κοζάνη. Όχι όμως στην Αττική, όπου καθημερινά αποδεικνύεται ότι το ιός έχει εξαπλωθεί στην κοινότητα.

Προς το παρόν, δεν έχει αποφασιστεί να παρθούν νέα μέτρα στην Αττική. Απλά τόσο οι επιστήμονες, όσο και η κυβέρνηση αναμένουν να αποδώσουν αυτά που έχουν ήδη ληφθεί και παρατάθηκαν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Πάντως, όπως συμφωνήθηκε και στις Βρυξέλλες, το ολικό κλείσιμο της οικονομίας θα πρέπει να αποκλειστεί, ή πιο σωστά δεν θα είναι ορατό για το άμεσο μέλλον. Διότι εάν η κατάσταση ξεφύγει –πράγμα που όλοι απευχόμαστε–, τότε ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει.

Για παράδειγμα, έχει γίνει εισήγηση από ειδικούς στην κυβέρνηση για καθολική χρήση μάσκας παντού και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, όμως όσο τα κρούσματα παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, το οποίο ναι μεν κρίνεται πρακτικά δύσκολο στην εφαρμογή του, αλλά το έχουν ως το τελικό μέτρο άμυνας κατά του ιού. Όχι μόνο μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, αλλά και μέχρι οι επιστήμονες να καταλήξουν στο κοκτέιλ φαρμάκων που επιτυγχάνει την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό. Εξάλλου, ακόμη ο καλός καιρός που επικρατεί επιτρέπει να κρατάς μέτρα στο συρτάρι ως έσχατη γραμμή άμυνας.

Η κυβέρνηση θα περιμένει να αποδώσουν τα μέτρα που ήδη έχει λάβει

Δεν το αντέχει η οικονομία

Κατά τη συζήτησή του με τον ιστορικό και συγγραφέα Γιουνάι Νόα Χαράρι, υπό τον συντονισμό της Λιζ Άλντερμαν, υπεύθυνης οικονομικών ειδήσεων της εφημερίδας «New York Times», προ ολίγων ημερών, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε άλλωστε ότι: «Υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown». Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε αντιθέτως σε άλλα μέτρα, όπως τα τοπικά lockdown, την έξυπνη ιχνηλάτηση και τα μαζικά test.

Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, προ τριών περίπου εβδομάδων, η κυβέρνηση είχε σχεδόν αποφασίσει ένα τοπικό lockdown στην Αττική, για συγκεκριμένη όμως διάρκεια δύο εβδομάδων το πολύ. Τα χρήματα, δε, για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι που θα έμπαιναν σε αναστολή είχαν διασφαλιστεί. Όμως ο πρωθυπουργός εν τέλει είπε «όχι», εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Σημειωτέον ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και ότι επτά στους δέκα Έλληνες λένε «όχι» σε νέο κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας.

Κι ο καθένας μπορεί να κατανοήσει ότι τοπικό lockdown στην Αττική βέβαια σημαίνει να τεθεί σε καραντίνα ο μισός πληθυσμός της χώρας και να σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Για αυτό και η τελική απόφαση θα ληφθεί μόνο εάν η κατάσταση ξεπεράσει και το κόκκινο.

Όσον αφορά σε ένα δεύτερο γενικό lockdown, μπορεί οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουν συμφωνήσει να το αποφύγουν για να μη σταματήσει πάλι η οικονομική δραστηριότητα πλήρως, ωστόσο θα πρέπει όντως να αποδειχθεί στην πράξη ότι τα συστήματα υγείας μπορούν να αντέξουν. Και αυτό θα φανεί σε τρεις με τέσσερις μήνες.

Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα, σε σχέση με χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, ότι λόγω κλίματος μπορούν για αρκετό διάστημα ακόμη να αποφευχθούν οι κλειστοί χώροι και η εστίαση, π.χ., να συνεχίσει να λειτουργεί, έστω με περιορισμούς και ωράριο.

Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής δεν έκρυψε την ανησυχία του να υπάρξει ένα σενάριο τύπου Ισραήλ σε όλη την Ευρώπη, το οποίο τα πήγε εξαιρετικά στο πρώτο κύμα, αλλά τώρα βρίσκεται εν μέσω της δίνης ενός δεύτερου κύματος, πολύ πιο ισχυρού από το πρώτο. Κι όπως είπε ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές, «τα πράγματα είναι απρόβλεπτα, καθώς υπάρχει το στοιχείο του τυχαίου, όπου μπορεί να έχεις 2-3 περιστατικά υπερμετάδοσης και να κάνουν όλη τη διαφορά». Στο Μαξίμου πάντως επιμένουν ότι ο σχεδιασμός είναι δυναμικός και όχι στατικός, και θα αλλάξει, εάν καταστεί αναγκαίο από τις εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα