Πάρτι μασκέ (με τις ασυλίες) και «σόου» Καμμένου

Ο μέχρι πρότινος συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα απείλησε μέσα στη Βουλή ότι θα κάνει φέιγ-βολάν τις αποκαλύψεις του για τον Νίκο Κοτζία

Αφού πρώτα εξασφάλισε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα έχει δικαστικά ντράβαλα και θα συνεχίσει να χορεύει στο πάρτι… μασκέ των προστατευόμενων από την ασυλία τους βουλευτών, ο Πάνος Καμμένος ανέβηκε στην πίστα και τα έκανε όλα λίμπα. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίστηκε ο ίδιος κατά την ομιλία στη Βουλή και την επίθεση που επιχείρησε κατά του Νίκου Κοτζιά. Κι όταν μάλιστα ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος προσπάθησε να τον επαναφέρει στην τάξη, απείλησε ότι θα κάνει φέιγ-βολάν τις αποκαλύψεις του και δεν μπορεί να τον σταματήσει ούτε ο φρούραρχος.

Του Χρήστου Αγγελόπουλου

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και πρώην κυβερνητικός εταίρος παρουσίασε στη Βουλή ηλεκτρονική αλληλογραφία ανάμεσα σε μέλη της Επιτροπής που συνέταξαν τον διαγωνισμό και πρόσωπα της εταιρείας που ανέλαβαν το έργο για τις βίζες στο υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών».

«Τα όργια που έγιναν στο ΥΠ.ΕΞ. δεν έχουν προηγούμενο. Ένα Σαββατοκύριακο του Πετσίτη, ή του Φρουζή είναι μια απλή Παρασκευή για τον Κοτζιά», τόνισε ο Πάνος Καμμένος, διαβάζοντας ένα προς ένα τα mail, που σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύουν ότι ο πρώην υπουργός Ν. Κοτζιάς γνώριζε.

«Ο Κοτζιάς συντονίζει το σύνολο των ενεργειών μεταξύ του υποψηφίου προέδρου της επιτροπής και του υποψηφίου πελάτη», υποστήριξε ο Καμμένος, ενώ ειδική μνεία έκανε σε κάποιο πρόσωπο που αναφέρεται ως «Τόνι», τον οποίο χαρακτήρισε «Πετσίτη του συστήματος». Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπήρξε «οργανωμένη εγκληματική ενέργεια», καθώς δημιουργήθηκε παρένθετη εταιρεία για να αναλάβει τον διαγωνισμό, αφού η μητρική εταιρεία έχασε τον διαγωνισμό, επειδή θεωρήθηκε offshore έχοντας ως έδρα τον Άγιο Μαυρίκιο.

Στην πρεμούρα του για να αποδείξει την… ενοχή Κοτζιά, ο Π. Καμμένος είπε καλά λόγια μέχρι και για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τους οποίους θεωρεί εχθρούς του. Όπως ισχυρίστηκε, η εταιρεία με την οποία έκανε μπίζνες ο Κοτζιάς είχε επισκεφτεί και τους Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελο Βενιζέλο για να κάνουν συζήτηση ως προς τον διαγωνισμό, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση το αρνήθηκε.

                                       

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Π. Καμμένο, «οι συνθέσεις των επιτροπών που θα αποφάσιζαν για την κατάρτιση της προκήρυξης, την εξέταση των προσφυγών κ.ά,. έγιναν με προσωπικές επιλογές του κ. Κοτζιά», βάζοντας στο κάδρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση πήραν προνομιακές μεταθέσεις, σε πρεσβείες του Τόκιο, του Λονδίνου και με υψηλές αμοιβές. Επί της ουσίας, οι καταγγελίες Καμμένου συμπυκνώνονται στην εξής φράση: «Ο υποψήφιος του διαγωνισμού ετοίμασε την προκήρυξη που θέλει».

Και απειλές…

Να σημειωθεί ότι επικράτησε ένταση, όταν ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Γιώργος Βαρεμένος ζήτησε από τον Π. Καμμένο να κλείσει την ομιλία του, αλλά και να ερευνήσει η Βουλή εάν η ηλεκτρονική αλληλογραφία θεωρείται προσωπικά δεδομένα. «Δεν κατεβαίνω από εδώ. Φέρτε τον φρούραρχο αν θέλετε. Δεν θα με φιμώσετε. Μου αφαιρέσατε την κοινοβουλευτική ομάδα. Επιχειρήσατε να με εξευτελίσετε. Σήμερα αν στηρίξετε τον Κοτζιά θα πέσει η κυβέρνηση», είπε ο Π. Καμμένος.

Εντύπωση, δε, προκάλεσε όταν επισήμανε ότι εάν ήθελε (αλλά προφανώς δεν τον συνέφερε τότε) θα έριχνε την κυβέρνηση. «Αν ήθελα να ρίξω την κυβέρνηση τότε, δεν θα ενημέρωνα τον πρωθυπουργό. Θα παραιτούμουν και θα πήγαινα στη Δικαιοσύνη. Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο και αποπέμφθηκε ο Κοτζιάς. Τώρα ήρθαν και τα ατράνταχτα στοιχεία και τα παρουσιάζω», είπε ενώ προειδοποίησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως θα πέσει η κυβέρνηση αν στηριχθεί ο Ν. Κοτζιάς. Απείλησε, επίσης, και τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Αμμανατίδη ότι έχει στοιχεία εναντίον, ενώ υπογράμμισε ότι με αφορμή την υπόθεση ο Νίκος Ξυδάκης έχασε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα στοιχεία που κατέθεσε προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα, σημείωσε ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη και πως αν χρειαστεί θα παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας. Βέβαια, την προηγουμένη χρησιμοποίησε το άρθρο για τα υπουργικά του καθήκοντα. «Παραιτούμαι από την βουλευτική ασυλία ή ακόμα και από το βουλευτικό αξίωμα αν χρειαστεί Να μοιράσετε στους βουλευτές αλλιώς θα τα κάνω φειγ0βολαν. Αφήστε τα αυτά. Μην καλύπτετε τον Κοτζιά. Θα πάτε σούμπιτοι», τόνισε.

Η απάντηση Κοτζιά

«Η Δημοκρατία υπονομεύεται με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στον δημόσιο χώρο, με ύβρεις, συκοφαντίες και εκβιασμούς», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς στα όσα είπε από του βήματος του Κοινοβουλίου ο Π. Καμμένος. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός άφησε αιχμές και κατά του νυν ΥΠ.ΕΞ., Γιώργου Κατρούγκαλου.

Όπως είπε, κακώς ο κ. Κατρούγκαλος πήρε την πρωτοβουλία να δώσει στον εθνικό συκοφάντη τη δυνατότητα να μεταφέρει την υπονόμευση στον Ναό της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Βουλή να μετατρέπεται σε χώρο δικαστηρίου, «χωρίς εγώ να έχω το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού μου», είπε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας πως τα όσα κατέθεσε ο Π. Καμμένος, ο «εθνικός συκοφάντης» όπως τον αποκαλεί, είναι «μάλλον προϊόν παράνομης υποκλοπής» και αφορούν συνομιλίες ανάμεσα σε παλιούς συκοφάντες.

Ο κ. Κοτζιάς απέδωσε τις κινήσεις Καμμένου στην προεκλογική καμπάνια που προσβλέπει να κάνει διά της δυσφήμισης, συνεπικουρούμενος από «την επιπολαιότητα της κυβέρνησης». Φαίνεται ότι αυτό εξυπηρετεί εκείνους που επιδιώκουν, άλλοι να έχουν τη δόξα και άλλοι την ύβρη, συνέχισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι προκαλεί εντύπωση ότι «σφαίρες, χώματα με αίματα και αίμα, έχουν σταλεί μόνο σε μένα, λες και είμαι ο αποκλειστικός τροφοδότης και διαπραγματευτής της Συμφωνίας των Πρεσπών, και ακόμα και σήμερα ο εθνικός συκοφάντης υβρίζει μόνο εμένα».

Υπενθύμισε δε ότι είχε συμφωνήσει (ο Π. Καμμένος) με το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και «τώρα για προεκλογικούς λόγους και επειδή εξυπηρετεί ίσως και τρίτους, θέλει να εμφανίζει τον εαυτό του ως δήθεν μακεδονομάχο».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε συνεχείς αντιφάσεις του πρώην υπουργού Άμυνας σχετικά με τα χρήματα για τα οποία κατηγορεί ότι έλαβε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και υπογράμμισε: «Λέω κάτι απλό στον εθνικό συκοφάντη: ας έρθει στο δικαστήριο κι ας αφήσει τις κλάψες για μη άρση του ασύλου, όπως έκανε στην αρμόδια επιτροπή», προσθέτοντας πως στο δικαστήριο λύνονται οι υποθέσεις και όχι με μονολόγους στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι «εκεί θα αποδειχθεί και το ελατήριό του και το ίδιον όφελος και η εξυπηρέτηση τρίτων».

 

Διαβάστε επίσης