Πέρασε της ΕΠΟ και η ολιστική μελέτη είναι στα… μέτρα της

Επιστροφή στην ομαλότητα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς πέρασε η «Ολιστική Μελέτη» των FIFA/UEFA στο Καταστατικό της ΕΠΟ. Οι αλλαγές που έγιναν σε σχέση με το αρχικό κείμενο, αναδεικνύουν πως ελάχιστα πράγματα αλλάζουν και αυτά σε… βάθος χρόνου.

Με την σύμφωνη γνώμη και των FIFA/UEFA, υπήρξαν τροποποιήσεις, ενώ η ΕΠΟ έκανε αμυδρές υποχωρήσεις και αναμφισβήτητα είναι η νικήτρια στην όλη διαδικασία.

Η «Ολιστική Μελέτη» με τις τροποποιήσεις που έγιναν, πέρασε στο Καταστατικό της ομοσπονδίας με 65 ψήφους υπέρ (ήθελε τουλάχιστον 49) και καμία κατά!

Οι ΠΑΕ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διαφώνησαν μόνο με τη διάταξη περί υποχρεωτικότητας στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα:

-Η Super League 2 δεν θα έχει στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ έξι ψήφους (όπως ανέφερε αρχικά η Ολιστική Μελέτη), αλλά τρεις ψήφους.

-Η ΕΠΟ δέχτηκε την ίδρυση Ένωσης Διαιτητών, αλλά με μία ψήφο στις Γενικές Συνελεύσεις και όχι δύο. Το ίδιο και για την Ένωση Προπονητών. Δύο ψήφους στις Γενικές Συνελεύσεις θα έχουν ο ΠΣΑΠ και οι γυναίκες.

-Θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Ένωσης Διαιτητών στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, αλλά από το 2024 και έπειτα. Μέχρι τότε, ο εκπρόσωπος των διαιτητών δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.

-Οποιαδήποτε αντικατάσταση μελών στην Ε.Ε. της ΕΠΟ θα γίνεται κανονικά από τα αναπληρωματικά μέλη και όχι υποχρεωτικά από διαιτητή ή από γυναίκα, όπως ήθελε αρχικά η Ολιστική Μελέτη.

-Οι αποφάσεις και οι ενέργειες του CEO (ή εκτελεστικού διευθυντή) της ΕΠΟ θα τελούν υπό την έγκριση του προέδρου, άρα και της Εκτελεστικής Επιτροπής και δεν θα λειτουργεί αυτόνομα και ανέλεγκτα, όπως προέβλεπε αρχικά η Ολιστική Μελέτη.

-Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ θα έχει αποφασιστικές εξουσίες κυρίως για αγωνιστικά θέματα, όπως για το πόσοι θα προβιβάζονται και θα υποβιβάζονται. Τα διοικητικά θέματα θα τελούν υπό την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς και εκείνα για τα οποία θα προκύπτει διαφωνία μεταξύ των δύο επαγγελματικών λιγκών.

-Για τα δικαστικά όργανα θα εγκρίνονται τα πρόσωπα που θα προτείνει η πολιτεία και δεν θα γίνεται επιλογή.

Στην ομιλία του πριν την ψήφιση του Καταστατικού, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης είπε:

 

«Πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει το θέμα με την Ολιστική Μελέτη. Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα για τις Ενώσεις. Μία-δύο λεπτομέρειες έχουν μείνει έξω από αυτό που θέλαμε εμείς σαν ΕΠΟ. Η απόφαση είναι καθαρά δική σας και ό,τι αποφασίσετε εγώ θα το υποστηρίξω».

Ο εκπρόσωπος της UEFA, Λούκα Νίκολα, τόνισε από την πλευρά του:

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να κλείσουμε το κεφάλαιο αυτό και να υλοποιήσουμε την Ολιστική Μελέτη. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Τα χάσματα γεφυρώθηκαν.

Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε σε πολλά άλλα πράγματα. Όπως το οικονομικό κομμάτι και το θέμα του νόμου. Στηρίζουμε την αυτονομία και την ανεξαρτησία της ΕΠΟ. Για να ενισχύσουμε τις θέσεις μας πρέπει να περάσει η Ολιστική Μελέτη.

Ο ρόλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου ενδυναμώνει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα έχει εξουσία να παίρνει αποφάσεις.

Εσείς κρατάτε το κλειδί για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, το έχετε στα χέρια σας. Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί χέρι-χέρι».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών, Παναγιώτης Δημητρίου, τόνισε:

«Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό, τον κ. Γεραπετρίτη, μαζί με τον πρόεδρο. Για να αλλάξει ο νόμος του υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος κατέθεσε την τροπολογία για τα σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ. Να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα και στις αρχαιρεσίες των ΕΠΣ και να χρησιμοποιούν τα γήπεδα. Είναι επιτυχία του προέδρου μας που πίεσε τον Γεραπετρίτη και έγινε αυτό δεκτό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα