Πέθανε ιδρυτικό μέλος της Τράπεζας Πειραιώς

Θλίψη προκάλεσε στην “οικογένεια” της Τράπεζας Πειραιώς ο θάνατος του ιδρυτικού μέλους της,  Ιάκωβου Γεωργανά.

 

Ο εκλιπών υπήρξε ιστορικό στέλεχος της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας και έως προ λίγων μηνών μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Επρόκειτο για ένα από τα πιο ιστορικά και έμπειρα στελέχη της ελληνικής επενδυτικής κοινότητας, με διαδρομή στον χρηματοοικονομικό κλάδο κοντά στα 60 έτη.

Ήταν σημαίνουσα προσωπικότητα για όλο το εγχώριο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο με μακρά πορεία στο χώρο, ενώ δεκάδες κορυφαία σήμερα στελέχη «θήτευσαν» και αναδείχθηκαν δίπλα του.

Ο Ιάκωβος Γεωργάνας τα τελευταία χρόνια ήταν μη Εκτελεστικός Πρόεδρος του ομίλου ΕΧΑΕ, ενώ πέρασε από πολλές επιτελικές θέσεις, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ενίσχυση του διεθνοποιημένου προφίλ του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ήταν Μέλος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. καθώς και μη Εκτελεστικός Πρόεδρος του Κεντρικού Αποθετηρίου του Χ.Α., καθώς και Αντιπρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από 12.1.1989 έως 31.1.1991.
Ήταν επίσης μη Εκτελεστικός Α’ Αντιπρόεδρος του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς όπου και διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος από τον Ιανουάριο του 1992 έως τον Μάιο του 2004.

Τον Ιούλιο του 1958 εισήλθε στην υπηρεσία του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Οικονομικής Αναπτύξεως (Ο.Χ.Ο.Α.), της μετέπειτα ΕΤΒΑbank, στην οποία εργάστηκε επί 33 χρόνια ως στέλεχος, Υποδιοικητής και Διοικητής κατά την περίοδο 2002-2003.

Σάλλας: Εφυγε μια εμβληματική προσωπικότητα, ένας σπουδαίος άνθρωπος

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια του Ιάκωβου Γεωργάνα, ο κ. Σάλλας αναφέρει:

«Μια εμβληματική προσωπικότητα, ο φίλος και συνεργάτης Ιάκωβος Γεωργάνας δεν είναι πια αναμεσά μας.

Ο Ιάκωβος Γεωργάνας άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο της Επενδυτικής Τραπεζικής και της Μακροπρόθεσμης Πίστης.

Είμασταν μαζί σε πολλά μετερίζια από το 1987, με κυριότερο το εγχείρημα της Τράπεζας Πειραιώς από την εξαγορά της Τράπεζας το 1991.

Ο εκλιπών διετέλεσε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας αποχωρώντας τελικώς από το Δ.Σ. της Πειραιώς το 2017.

Οι πρωτοβουλίες του Ιάκωβου Γεωργάνα έπαιξαν ρόλο αποφασιστικό στην ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς. ‘Ηταν αυτός που στην πραγματικότητα «άνοιξε» το πεδίο του investment banking στη χώρα μας και καθιέρωσε το θεσμό των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.

Λειτούργησε με το κύρος του ως σημαντικός θεσμικός παράγοντας μέσα από ένα πλήθος θέσεων που του εμπιστεύτηκε η αγορά . Αντιπρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, μέλος των Δ.Σ. του ΣΕΒ, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, του ΙΟΒΕ, επί πολλά έτη στη διοίκηση της ΕΤΒΑ, πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ.α. ήταν μερικά από τα πόστα που ο εκλιπών υπηρέτησε αφήνοντας σημαντικό έργο.

Ο Ιάκωβος Γεωργάνας υπήρξε ένας ακέραιος, αισιόδοξος, ικανός και σπουδαίος άνθρωπος.

Είμαι ευγνώμων που συμπορευτήκαμε.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στου οικείους του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Αθήνα, 13.04.18

Μιχάλης Γ. Σάλλας»

Διαβάστε επίσης