Πιόνια του κάθε… VARίστα οι διαιτητές!

Η παλιά ρήση… «άρχοντας του αγώνα» καταργήθηκε με το VAR. Οι διαιτητές εκτελούν τις... εντολές των συναδέλφων τους, οι οποίοι βλέπουν –μάλλον στραβά– το ριπλέι στο… κτίριο στην Κηφισίας

Την περασμένη βδομάδα, στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, ο Βίτορ Μέλο Περέιρα έφερε ξένο (για την ακρίβεια Πορτογάλο, από την πατρίδα του) διαιτητή για να διευθύνει το παιχνίδι, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα της Super League.

Όπως προέκυψε, όμως, στην εξέλιξη του αγώνα τις σημαντικότερες αποφάσεις πήρε ο αξιολογημένος διαιτητής που βρισκόταν στο VAR και δεν ήταν… ξένος, αλλά ο Βασίλης Φωτιάς!

Θα έβαζε ποτέ τον… Φωτιά ο Περέιρα σε ντέρμπι; Μάλλον όχι. Τον όρισε όμως στο VAR για να πάρει εξίσου σημαντικές αποφάσεις με τον διαιτητή που έφερε από την πατρίδα του! Παράδοξο…

Ανεξάρτητα με το αν υπέδειξε ή αν πήρε τις σωστές αποφάσεις στο ντέρμπι, ο διαιτητής από την Πέλλα συμμετείχε ενεργά (πιο ενεργά δεν γινόταν) και επηρέασε τις πιο σημαντικές στιγμές του παιχνιδιού.

Ενδεικτικά, θυμίζουμε ότι ελέγχθηκε το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού για την περίπτωση του οφσάιντ από τον σκόρερ Σεμέδο, ενώ ακυρώθηκε ένα γκολ των «ερυθρόλευκων» το οποίο στη φυσική ροή του αγώνα ο Πορτογάλος διαιτητής άφησε να εξελιχθεί, αλλά με την υπόδειξη του VARίστα διαιτητή πήγε στην τηλεοπτική οθόνη και το ακύρωσε καταλογίζοντας (στο ξεκίνημα της φάσης) φάουλ σε βάρος του Ολυμπιακού.

Κι εδώ προκύπτουν ορισμένα ερωτηματικά:

Αν όπως συμβαίνει οι κρίσιμες αποφάσεις ενός αγώνα λαμβάνονται κυρίως από τους… VARίστες στο κτίριο της Κηφισίας (όπου ένας Θεός ξέρει πώς και με ποιους είναι… συνδεδεμένοι οι διαιτητές), για ποιο λόγο ο Περέιρα εξακολουθεί να φέρνει ξένους διαιτητές στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος;

Το κυριότερο; Ποιος τελικά αποφασίζει για το τι είναι παράβαση και τι δεν είναι κατά την διάρκεια ενός αγώνα, όταν για την ίδια φάση (έχει συμβεί) οι διαιτητές έχουν διαφορετική αντίληψη για την εφαρμογή του κανονισμού;

Μπάχαλο!

Στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο, όμως και στο εξωτερικό το VAR μπορεί να διευκολύνει (μερικές φορές) τους διαιτητές στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την εξέλιξη του αγώνα και την αξιοπιστία του αποτελέσματος, ωστόσο η χρήση του έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και στον κόσμο και στις ομάδες. Πολλές φορές όχι αδικαιολόγητα…

Στις αρχές της σεζόν στην Αγγλία, ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα (που ήταν υπέρμαχος της χρήσης του VAR), έσταζε ειρωνεία για το ισόπαλο 2-2 της ομάδας του με την Τότεναμ που κρίθηκε από μια αμφισβητούμενη φάση:

«Νομίζω ότι έπρεπε να είχαμε πάρει ένα πέναλτι όταν ο Λαμέλα γκρεμίζει τον Ρόδρι μέσα στην περιοχή. Στο VAR πρέπει να είχαν πάει για καφέ εκείνη τη στιγμή», τόνισε και πρόσθεσε…

«Την περασμένη σεζόν ήταν οφσάιντ, αυτή τη φορά ήταν χέρι. Η απόφαση πάρθηκε από τα κεντρικά στο Λονδίνο, συνεπώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Θα πρέπει όμως να υπάρχει λίγο μεγαλύτερη συνέπεια. Αν ήταν χέρι του Λαπόρτ, γιατί να μην ήταν χέρι του Γιορέντε πέρυσι.

»Δεν δόθηκε χέρι μεσοβδόμαδα όταν η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Κρίστενσεν στο ματς της Τσέλσι με τη Λίβερπουλ», κατέληξε… δείχνοντας πως ούτε στην Πρέμιερ Λιγκ (που είναι 100 χρόνια μπροστά) μπορούν να βγάλουν άκρη για το πώς χειρίζονται το VAR οι αρμόδιοι και κυρίως πως ίδιες οι παρόμοιες φάσεις κρίνονται με διαφορετικά κριτήρια…

O Καταλανός τεχνικός είπε (με τον τρόπο του) κάτι πολύ απλό. Ότι το VAR, ενώ ήρθε για να λύσει πολλά προβλήματα, σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερα…

Στην Αγγλία οι διαιτητές δεν πηγαίνουν καθόλου στο μόνιτορ όταν προκύπτει μια αμφισβητούμενη φάση. Αφήνουν τον VARίστα να την επιβεβαιώσει ή να την ακυρώσει.

Οι ιθύνοντες της Premier League έχουν δώσει εντολή στους διαιτητές να ελαχιστοποιήσουν τις καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα και να αφήνουν τη λήψη των αποφάσεων στο VAR,  όμως μία σειρά από λανθασμένες αποφάσεις φαίνεται πως θα οδηγήσουν σε αλλαγή, καθώς πλέον ο διαιτητής θα καλείται να πηγαίνει ο ίδιος στο μόνιτορ για να εξετάσει τη φάση και να πάρει μόνος του την απόφαση.

Από τους 100 αγώνες στους οποίους έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής (το VAR στην Αγγλία) άλλαξε απόφαση 26 φορές. Σε καμία από αυτές τις 26 οι διαιτητές πήγαν να δουν το μόνιτορ! Δέχτηκαν την… εισήγηση του VARίστα!

Όλα αυτά στην… Αγγλία.

Γιατί στην Ελλάδα (που από φέτος χρησιμοποιείται το VAR) δεν φρόντισαν να αγοράσουν το λογισμικό για τη γραμμή του… οφσάιντ με αποτέλεσμα σε οριακές φάσεις, οι διαιτητές στην… Κηφισίας να ρωτάνε ο ένας τον άλλον, αν… είναι ή δεν είναι σωστή η απόφαση που πάρθηκε στον αγωνιστικό χώρο!..

Άσε που ενδιάμεσα μπορεί να πέφτει και κάνα τηλέφωνο στο ειδικά διαμορφωμένο δωματιάκι! 

Έβαλες γκολ;

Περίμενε…

Μια άλλη δυστοκία του VAR είναι ότι με τη χρησιμοποίησή του σχεδόν σε όλες τις φάσεις που μπαίνουν γκολ, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει η οποιαδήποτε παράβαση.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Μπαίνει ένα γκολ, όρθιος ο κόσμος στις εξέδρες του κάθε γηπέδου πανηγυρίζει, αλλά ο διαιτητής… δεν πάει στη σέντρα! Περιμένει να του πουν από το VAR, αν όλα έγιναν καλώς!

Έτσι, το ποδόσφαιρο χάνει τη μαγεία του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν περάσει πολλά λεπτά, ώσπου ο διαιτητής ή ο VARίστας να κρίνουν αν ένα γκολ είναι κανονικό ή όχι! Ο ρυθμός του αγώνα πηγαίνει περίπατο, όπως και το συναίσθημα της χαράς (για το γκολ που βάλαμε) ή της λύπης (για το γκολ που φάγαμε…) που προκαλεί η στρογγυλή θεά, την οποία το VAR απομυθοποίησε για να ελέγχει αν οι διαιτητές παίρνουν τις σωστές αποφάσεις…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα