Πληρώνει ακριβά τις θεωρίες του Καρτερού ο Τσίπρας

Το «πας μη ΣΥΡΙΖΑ, λαμόγιο και απατεώνας», που εφάρμοσε ο πρώην υπεύθυνος Τύπου του Μαξίμου, με πρωτοπαλίκαρο τον Πολάκη, απομονώνει κοινωνικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη». Η συγκεκριμένη φράση του λόγιου και ιερομόναχου Κωνσταντίνου (αργότερα το μετέτρεψε σε Καισάριο) Δαπόντε (1713-1784) ταιριάζει γάντι στην κατάσταση που βιώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Διότι, όπως και να το κάνεις, δεν είναι μικρό πράγμα πριν από εννέα μήνες να είσαι το επίκεντρο του κόσμου και τώρα να μη σου δίνει κανένας σημασία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αδιαφορία νιώθει καθημερινά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ό,τι κι αν λέει, δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα απέναντί του. Όχι μόνο σε επίπεδο ΜΜΕ, αλλά και μεταξύ των επιστημόνων και τεχνοκρατών, οι οποίοι την τετραετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έζησαν ιδιότυπους διωγμούς. Ή πιο σωστά ένα αισχρό μπούλινγκ, καθώς λαμόγια τούς ανέβαζαν, απατεώνες τούς κατέβαζαν. Και τώρα στην Κουμουνδούρου αναρωτιούνται και κατηγορούν τα ΜΜΕ για ποιον λόγο τούς έχουν γυρίσει την πλάτη. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, προέβη και σε έγγραφη καταγγελία στο ΕΣΡ. Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο περιβάλλον του Τσίπρα, έχουν λησμονήσει «την αξία της αυτοκριτικής», που αποτελεί το αγαπημένο θέμα –στο μάθημα της έκθεσης– όλων των Ελλήνων φιλολόγων στα δημόσια σχολεία εδώ και δεκαετίες. Βέβαια, κάποιος θα πει ότι συνήθως οι καταληψίες δεν προλάβαιναν να γράψουν έκθεση. Όμως κάτι θα έχουν ακούσει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παρέα του Τσίπρα είναι σαφέστατα επηρεασμένη από τον ιό του πολακισμού, από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. Πότε εμφανίζεται ο ιός; Όταν ξαφνικά έχεις μπροστά σου κάποιον, ο οποίος έχει καλές σπουδές, διαθέτει γνώσεις και έχει καταγράψει έναν επιτυχημένο επαγγελματικό βίο και έχει αντίθετη άποψη με εσένα, τότε αντιτείνεις τον πολακισμό. Και υβρίζεις με χυδαίο τρόπο τον επιστήμονα, τον τεχνοκράτη, τον συγγραφέα, τον φιλόσοφο, όλους όσοι έχουν διαφορετική άποψη από σένα.

 Τα παραδείγματα

Φυσικά, ουδείς έχει λησμονήσει πώς αποκαλούσαν όλους αυτούς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή της παντοδυναμίας τους με χυδαίο τρόπο. Τα παραδείγματα πολλά. Ένα από αυτά αρκεί για να κατανοήσει ακόμη και ο πλέον αδαής για ποιον λόγο επιστήμονες, τεχνοκράτες, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, λόγιοι, πρωταθλητές γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα, προτιμώντας να κουβεντιάζουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμη και εάν δεν τον ψηφίζουν. Και μιλάμε για τον Ηλία Μόσιαλο, τον διαπρεπή Έλληνα επιστήμονα που είναι πλέον στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τον επίσης λαμπρό επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα. Μάλιστα τον κ. Μόσιαλο τον έχουν χαρακτηρίσει ως το αριστερό χέρι του πρωθυπουργού στην κρίση του κορωνοϊού, λόγω των καταβολών του. Ο Ηλίας Μόσιαλος, λοιπόν, ήταν μέλος του Ρήγα Φεραίου (νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού), με επικεφαλής τον Νίκο Φίλη (πρόσφατα δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες που ήταν δίπλα-δίπλα από διαδηλώσεις την εποχή που ήταν φοιτητές). Επίσης ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας στο London Schools of Economics (LSE), ο οποίος έχει κληθεί από δεκάδες κυβερνήσεις (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία) να σχεδιάσει το δημόσιο σύστημα υγείας είναι παντρεμένος με την αδελφή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Κι όμως ο Μόσιαλος θα μπορούσε να ήταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα από την εποχή της διακυβέρνησης. Όμως ο ιός του πολακισμού και οι πολακιστές δεν επέτρεπαν σε άριστους ακόμη και να πλησιάσουν τον πρώην πρωθυπουργό.

Τώρα πληρώνει ο Τσίπρας τις θεωρίες του Καρτερού, που ίσχυσαν την εποχή της διακυβέρνησης

Η θεωρία

Υπήρχε η θεωρία Καρτερού, την οποία εξέφραζε έστω και με αγοραίο τρόπο ο Παύλος Πολάκης. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν το «πας μη Έλλην βάρβαρος», αν και από τον 5ο π.Χ αιώνα ισχυρίζονταν ότι το χρησιμοποιούσαν για να αναδείξουν απλά τις γλωσσολογικές διαφορές. Μάλιστα, για να στηρίξουν τη μετέπειτα εξήγηση έλεγαν ότι ο Ξενοφών και ο Ηρόδοτος στα γραπτά τους αναφέρονταν με σεβασμό στα επιτεύγματα των βαρβάρων.

Στη θεωρία του Καρτερού το «πας μη Έλλην βάρβαρος» μεταλλάχθηκε σε «πας μη προσκυνημένος στον ηγέτη ίσον εχθρός». Και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι ύβρεις του Πολάκη, οι διαδικτυακές επιθέσεις από τα τρολ της Κουμουνδούρου κι ενίοτε οι δικαστικές διώξεις.

Κάπως έτσι αντιμετωπίστηκε και ο Μόσιαλος, επειδή είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2009 και υπήρξε για ένα μικρό χρονικό διάστημα υπουργός Επικρατείας σε κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Διότι οι πολακιστές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν επιθέσεις μόνο στον Τσιόδρα με δηλώσεις τους και το άρθρο Καρτερού. Πέρασαν γενεές δεκατέσσερις και τον Μόσιαλο στο διαδίκτυο. Φυσικά, λησμόνησαν να γράψουν ότι ο Μόσιαλος ως βουλευτής δεν είχε δεχτεί προσωπική φρουρά, κρατικό αυτοκίνητο και πλήρωνε, αν είναι δυνατόν, από την τσέπη του το κινητό του τηλέφωνο.

 Σε αναζήτηση επιστημόνων και τεχνοκρατών

Στην Κουμουνδούρου δεν αισθάνονται άνετα που η κυβέρνηση είναι στην πλεονεκτική θέση να κάνει πολιτικό ταμείο και από το έργο των επιστημόνων και των τεχνοκρατών. Γι’ αυτόν τον λόγο, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν δίαυλους επικοινωνίας με επιστήμονες, τεχνοκράτες, ακόμη και πρωταθλητές. Με τους πιο σοβαρούς να λένε, «όταν είχαμε την ευχέρεια να επιλέξουμε ανθρώπους, εμείς διαλέξαμε τον Καμένο και τους ΑΝΕΛ».

Αρκετοί θεωρούν ότι από τη στιγμή που στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον συνδικαλιστικό χώρο το κόμμα υπολείπεται σε δυνάμεις, θα πρέπει να ανοιχτεί σε επιτυχημένους επαγγελματίες, που θα διαμορφώσουν το σύγχρονο προφίλ του. Η άλλη άποψη υποστηρίζει πως η πολιτικοποίηση και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών είναι η απάντηση σε μια ουδέτερη τεχνοκρατική διαχείριση.

Στο μεταξύ, από τη Μεγάλη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Στην Κουμουνδούρου εκτίμησαν τα διάγγελμα του πρωθυπουργού ως προοίμιο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο και γι’ αυτό αποκάλεσαν τον κ. Μητσοτάκη ως «πονηρό πολιτευτή». Τι ανησυχεί τόσο τα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου και από τη γραμμή της μετριοπάθειας και των χαμηλών τόνων στην αντιπολιτευτική του ρητορική; Κατ’ αρχάς, υπάρχει ανησυχία για την αναβάθμιση του πρωθυπουργικού προφίλ αρχής γενομένης από την αντιμετώπιση των γεγονότων στον Έβρο και τα ισχυρά ρεφλέξ που επέδειξε στο ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού.

Και η ανησυχία μεγεθύνεται, ότι μπορεί να γνωρίσουν διπλή ήττα (οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι δεύτερες με ενισχυμένη), καθώς πλέον παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα οι πολίτες θα έχουν να κρίνουν τη διαχείριση δύο κρίσεων από τον Μητσοτάκη και τις αντίστοιχες (π.χ. Μάτι) από τον Τσίπρα. Κι επειδή το 2019 δεν είναι μακρινό, ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται για την κυβερνητική του θητεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα