Ποδόσφαιρο: «Μπουκάρουν» οι Κινέζοι στην Ευρώπη

Η εισβολή Κινέζων στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια δεν είχε περιλάβει την Ελλάδα στο… μενού. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε η χώρα μας να μην αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα.

Ήδη Κινέζοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, όπως ο δήμαρχος της Ντονγκουάν, έχουν ρίξει δίχτυα στον Άρη λόγω και των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του προέδρου της ΠΑΕ Θοδωρή Καρυπίδη, είχαν λίαν προσφάτως ενδιαφερθεί για τη Λαμία κι έγιναν επαφές με τον Πανουργιά Παπαϊωάννου, ενώ όπως αποκάλυψε η «Α» κονσόρτσιουμ κινέζικων εταιρειών προτίθεται να μπει στον Παναθηναϊκό, αποκτώντας ένα από τα μεγάλα brand name της ελληνικής ποδοσφαιρικής αγοράς.

Οι Κινέζοι μπήκαν δυναμικά στην ποδοσφαιρική αγορά της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Αυστραλίας, με τελευταίο… απόκτημά τους την ελβετική Γκρασχόπερ.

Πώς προέκυψε όμως το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων για το ποδόσφαιρο;

Τα οικονομικά κίνητρα δεν είναι ο μόνος μοχλός ανάπτυξης του ποδοσφαίρου. Ίσως πιο σημαντικό είναι ότι το Πεκίνο ελπίζει πως μια ισχυρή ποδοσφαιρική λίγκα και το σφιχταγκάλιασμα με τον «βασιλιά των σπορ» θα βοηθήσει να καλλιεργηθεί εθνική ενότητα και ένα κοινό πάθος για το παιχνίδι, μεταξύ της αναδυόμενης μεσαίας τάξης της Κίνας. Όπως πάντα στην Κίνα, η μεγάλη εθνική ιδέα έρχεται πρώτη, και οι επιχειρήσεις ακολουθούν.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, από το 2013 όταν και επίσημα ανέλαβε τα καθήκοντά του έδωσε το σύνθημα για επενδύσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου, όντας θιασώτης του «βασιλιά των σπορ». Ο Σι Τζινπίνγκ αναδεικνύει ότι οι Κινέζοι έπαιζαν ποδόσφαιρο περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν να το οικειοποιηθούν οι Άγγλοι. Το κούτζου ή τσου- τσου ξεκίνησε ως στρατιωτική άσκηση, αλλά σύντομα έγινε δημοφιλές σε ολόκληρη την Κίνα. Παιζόταν με δερμάτινη μπάλα γεμισμένη με γούνα ή φτερά και υπήρχαν δύο ομάδες που προσπαθούσαν να βάλουν γκολ στην αντίπαλη εστία, χωρίς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, κάθε τέρμα ήταν μια τρύπα σε ένα κομμάτι μεταξωτό ύφασμα κρεμασμένο από δύο ξύλα μπαμπού…

Λατρεία λοιπόν στην παράδοση και σύμπλευση με τις επιθυμίες του Προέδρου, ενός από τους λάτρεις του ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο, ωθούν τους Κινέζους σε σφιχταγκάλιασμα με τη δερμάτινη μπάλα.

Εκτός από την αναβάθμιση του κινεζικού πρωταθλήματος με τις μεταγραφές-ρεκόρ μεγάλων αστεριών που παγκόσμιου ποδοσφαίρου, οι κινέζικοι επιχειρηματικοί παράγοντες έκαναν απόβαση αρχικά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ελέγχοντας πλέον τις τύχες ουκ ολίγων συλλόγων.

Τελευταίο παράδειγμα η ελβετική Γκρασχόπερς, με την Champion Union HK Holdings Limited να αποκτά τον απόλυτο έλεγχο (100% των μετοχών) του άλλοτε κραταιού συλλόγου που πλέον βολοδέρνει στην Β΄ κατηγορία. Ιδιοκτήτρια της κινεζικής εταιρείας είναι η Τζένι Γουάνγκ, αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας και πρώην δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων, η οποία σήμερα είναι στην 35η θέση των συλλεκτών έργων τέχνης σε όλη την Κίνα. Σύζυγός της είναι ο Γκούο Γκουάντσανγκ, ο οποίος με περιουσία 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατατάσσεται στην 24η θέση των πιο πλούσιων Κινέζων. Η εταιρεία Fosun International Limited, της οποίας είναι πρόεδρος και συνιδρυτής έχει αποκτήσει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο και της Γουλβς, αντιπάλου του Ολυμπιακού στο Europa League.

Πρόσφατα, η Kehua Sports, μια εταιρεία που εδρεύει στη Σαγκάη, αποφάσισε να επενδύσει στη Λόκερεν, η οποία επίσης μετέχει στη Β΄ κατηγορία του Βελγίου. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα Κινέζων ποδοσφαιριστών και προπονητών που θα εκπαιδεύονται στο Βέλγιο.

Κινέζοι μέχρι τώρα έχουν εμπλακεί σε 26 ευρωπαϊκούς συλλόγους, αλλά και τρεις άλλους από Η.Π.Α., Βραζιλία και Αυστραλία. Συνολικά έχουν απλώσει δίχτυα σε 14 χώρες, με τη Γερμανία ωστόσο να απουσιάζει μέχρι στιγμής από τη σχετική λίστα εμπλοκής τους.

Αναλυτικά οι χώρες, οι ομάδες αλλά και το ποσοστό που έχουν επενδύσει κινεζικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

ΑΓΓΛΙΑ

Μάντσεστερ Σίτι (20%)

Γουλβς (100%)

Σαουθάμπτον (80%)

Μπάρνσλεϊ (90%)

Ρέντινγκ (75%)

Μπέρμιγχαμ (51%)

Γουέστ Μπρομ (100%)

ΓΑΛΛΙΑ

Οσέρ (60%)

Σοσό (100%)

Λιόν (20%)

ΙΣΠΑΝΙΑ

Γρανάδα (99%)

Εσπανιόλ (56%)

Ρεάλ Οβιέδο (100%)

Ζουμίλα (100%)

IΤΑΛΙΑ

Ίντερ (70%)

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Οριεντάλ Ντράγκον (100%)

Ουνιάο Σιντρένσε (70%)

Πινιαλνοβένσε (100%)

Τορένσε (100%)

ΒΕΛΓΙΟ

Ροζελάρε

Λόκερεν

ΤΣΕΧΙΑ

Σλάβια Πράγας (99%)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ντεν Χάαγκ (98%)

ΔΑΝΙΑ

Βέιλε

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Ελσίνκι (51%)

ΕΛΒΕΤΙΑ

Γκρασχόπερς (100%)

Η.Π.Α.

Φοίνιξ Ράιζινγκ (30%)

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Νιούκαστλ Τζετς (100%)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Ντεσπορτίβο Μπραζίλ (100%)

* Αντίθετα, σύλλογοι όπως οι Μίλαν, Πάβια, Πάρμα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Λόρκα, Νις, Άστον Βίλα και Νορθάμπτον δεν ελέγχονται πλέον από Κινέζους.

Η επενδυτική επιδρομή εξ Ανατολών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και όλο και διογκώνεται, όπως αποδεικνύει και η απόκτηση της Ίντερ από μεγάλο κινεζικό όμιλο.

Η Μάντσεστερ Σίτι αποτελεί το σημείο συνάντησης αραβικών και κινεζικών επενδυτικών προσπαθειών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Ενώ το 80% ανήκει στον σεΐχη Μανσούρ του Αμπού Ντάμπι, το υπόλοιπο 20% πέρασε στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης μέσω του ομίλου China Media Capital που επένδυσε 400 εκατομμύρια δολάρια.

Και δεν είναι μόνο οι σύλλογοι. Πλέον γήπεδα και διοργανώσεις ανά την Ευρώπη φέρουν αραβικά ονόματα χορηγών, ενώ σημαντικές είναι και οι χορηγίες κινεζικών ομίλων στο ποδόσφαιρο της ηπείρου μας. Η διαφορά είναι ότι ενώ οι Άραβες έχουν περισσότερο… «ψώνιο» με το ποδόσφαιρο, οι Κινέζοι βλέπουν την αγορά συλλόγων πιο πολύ ως επένδυση. Οι κινεζικές εταιρείες προσδοκούν στην παγκόσμια προβολή τους μέσω του ποδοσφαίρου, επεκτείνοντας δυνητικά την πελατεία τους.

Πέρα από την Ίντερ, φρέσκα κεφάλαια από την Κίνα ήρθαν και στην Ισπανία: Η αυτοκινητοβιομηχανία Ράσταρ Γκρουπ έδωσε 50 εκατ. ευρώ για το 54% της Εσπανιόλ.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, ο Ουάνγκ Τζιανλίν, απέκτησε το 20% της φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ Ατλέτικο Μαδρίτης προς 45 εκατ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε.

Αντίστοιχα, ο επιχειρηματίας Τόνι Σία και ο όμιλός του, το Ρέκον Γκρουπ, αποχώρησαν από την Άστον Βίλα που είχαν αποκτήσει με 87 εκατ. δολάρια.

Ακόμη και στην Τσεχία έχουν επενδύσει οι Κινέζοι, με τον ενεργειακό όμιλο CEFC να παίρνει το 99% της Σλάβια Πράγας.

Επένδυση στον Μπέκαμ

Το 2013, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός σταρ παγκοσμίως, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο αξίας 50 εκατ. βρετανικών στερλινών, για να γίνει πρεσβευτής του κινεζικού ποδοσφαίρου.

Οι κορυφαίες εταιρείες της Κίνας άρχισαν να αποκτούν ομάδες της Σούπερ Λιγκ, και έστειλαν scouts σ’ όλο τον κόσμο να αναζητήσουν ξένους παίκτες, πρόθυμους να αγωνιστούν στην Κίνα έναντι υψηλών ποσών.

Εντολή από… ψηλά

Οι μεταγραφές των κινεζικών ποδοσφαιρικών ομάδων φαίνεται να έχουν διαταχθεί «από ψηλά». Ορισμένοι κάνουν λόγο για βάση σε μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2014, το οποίο ορίζει ότι οι φόροι μιας επιχείρησης θα μειωθούν εάν είναι χορηγός σε μια αθλητική ομάδα.

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις και οι ομάδες που ελέγχουν διατάχθηκαν από την κυβέρνηση του Πεκίνου να ξοδέψουν λεφτά για ξένους σταρ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα