Πονοκέφαλος οι εκκρεμείς συντάξεις

Το σύστημα Άτλας θα ξεμπλοκάρει οριστικά τις συντάξεις, οι οποίες θα εκδίδονται σε χρόνο ρεκόρ

Οι εκκρεμείς συντάξεις αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Από τη στιγμή που υπάρχουν 470.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες παραμένουν στα συρτάρια, όπως επίσης και 220.000 συντάξεις, οι οποίες δεν έχουν επανυπολογιστεί, τότε καθένας μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος.

Με βάση τα όσα δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, η καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση του συστήματος έκδοσης των συντάξεων και η έλλειψη ηλεκτρονικής καρτέλας των ασφαλισμένων ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να γίνει ο επανυπολογισμός του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης. Ήδη, με εντολή του υφυπουργού Εργασίας, επανατοποθετήθηκαν 86 στελέχη σε κρίσιμες θέσεις του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που αφορούν την έκδοση των συντάξεων οι οποίες εκκρεμούν.

Όμως το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις δεν μπορεί να λυθεί άμεσα. Όπως έχει γίνει γνωστό, απαιτείται τουλάχιστον ένας περίπου χρόνος, έως να εξορθολογιστεί το σύστημα. Και αυτό διότι τόσο θα χρειαστεί για να λειτουργήσει το σύστημα «Άτλας», που έχει στόχο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το 90% των συντάξεων να εκδίδονται αυθημερόν, με το 1/3 να έχει υλοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2020.

Τέλος, ως προς το επικείμενο νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η νομοθέτηση μέσα στο 2019, ώστε το 2020 να αποτελέσει το έτος προσαρμογής, το οποίο θα επιτρέψει τελικά την εφαρμογή του συστήματος στους πρωτοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2021.

«Με το νέο κεφαλαιοποιητικό, επικουρικό σύστημα ασφάλισης, ο κάθε εργαζόμενος πλέον θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό, ο οποίος θα παραμένει διασφαλισμένος στο όνομά του. Η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, ενώ στον τρίτο πυλώνα θα έχει ο κάθε ασφαλισμένος και τη δυνατότητα μίας προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης. Έτσι, με τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα θα επιτυγχάνεται η διάχυση του κινδύνου, που θα μπορούσε να προκύψει, εξαιτίας μίας πιθανής δημοσιονομικής κρίσης ή μίας δημογραφικής κρίσης, που απασχολεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτήν τη στιγμή», σχολίασε ο κ. Μηταράκης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα