«Πετσόκοψε» τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τον κατώτατο μισθό ο Κ. Χατζηδάκης

Γκρέμισε την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνοντας άμεση έναρξη του διαλόγου για αύξηση των μισθών

Μία ατάκα του Γιώργου Γιαννόπουλου από την ταινία «Μικρό Ψάρι» του 2014 που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Οικονομίδης το «πώς τους πετσόκοψες έτσι» έχει γίνει σλόγκαν από τη νεολαία. Αυτό, λοιπόν, «το πώς τους πετσόκοψες έτσι» ισχύει και για τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος με μία κίνηση του έριξε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στα βράχια σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό και γενικά τις εργασιακές σχέσεις.

Εδώ και δύο χρόνια το μόνο που ακούμε από την Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μειώσει τον κατώτατο μισθό, θα διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και ότι πλέον όλοι οι εργαζόμενοι θα μετατραπούν σε είλωτες. Και ξαφνικά την ώρα που η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με την απονομή των εκκρεμών συντάξεων και με την βοήθεια ιδιωτών, ήρθε ο Χατζηδάκης να τους αφήσει άφωνους.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο, στην Βουλή στην αρμόδια Επιτροπή προανήγγειλε την άμεση έναρξη διαλόγου για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Μιλώντας ο υπουργός Εργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, υπογράμμισε ότι «ο πρώτος κύκλος διαλόγου ξεκινά τώρα και θα αφορά τα στοιχεία της τελευταίας διετίας. Αυτός ο κύκλος θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος, που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022. Από το καλοκαίρι και μετά, που ελπίζουμε ότι θα έχει κλείσει το θέμα της πανδημίας, θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος, για να καταλήξουμε στο ύψος του κατώτατου μισθού».

Όπως γίνεται αντιληπτό η κυβέρνηση σε καμία των περιπτώσεων δεν σχεδίαζε μείωση του κατώτατου μισθού, όπως ισχυριζόταν εδώ και μήνες η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι η ίδια η κ. Αχτσιόγλου είχε παραδεχθεί στην Βουλή τον Αύγουστο το 2017 την μείωση του κατώτατου μισθού επί ΣΥΡΙΖΑ, δικαιολογώντας την απόφαση ότι «η μείωση ήταν μόνο 11 ευρώ». Επί τόσους μήνες, λοιπόν, η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ τρομοκρατούσε τους πολίτες. Και τώρα έρχεται ο Κωστής Χατζηδάκης και γκρεμίζει όλο το αφήγημα.

Σύμμαχος η κυβέρνηση
«Θέλω να πω στους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση αυτή  είναι ο βασικός τους σύμμαχος, γιατί μπορεί να φέρει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές και να ωθήσει την ανάπτυξη. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, μετά την υπέρβαση της κρίσης, ώστε η οικονομία να προχωρήσει δυναμικά από το καλοκαίρι και μετά», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Υπενθύμισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχε επί 4,5 χρόνια την δυνατότητα να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 752 ευρώ, δεν το έκανε και αντ’ αυτού προχώρησε προεκλογικά το 2019 σε αύξηση στα 650 ευρώ. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διπλή μείωση των μισθών, με την μείωση του αφορολόγητου και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία έχει προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σχεδόν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. «Γνωρίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, τα 6 (Σκανδιναβικές χώρες, Αυστρία, Ιταλία και Κύπρος) δεν έχουν κατώτατο μισθό και από τα υπόλοιπα 21, οι 10 έχουν υψηλότερο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα και άλλες 10 χαμηλότερο. Παράλληλα, τόνισε πως «η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση των θέσεων εργασίας με μισθούς που θα υπερβαίνουν κατά πολύ το κατώτατο όριο, μέσω των επενδύσεων».

Άναυδη έμεινε η Ξενογιαννακοπούλου με την ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Ποια ήταν η απάντηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου; Να κατηγορήσει τον κ. Χατζηδάκη ότι ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις. Και όπως ισχυρίζεται η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Χατζηδάκης ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις με τη διάλυση του ωραρίου εργασίας, τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και την κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Ταυτόχρονα, εξαγγέλλει απροκάλυπτα την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων με τους εργοδότες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ακυρώνοντας κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης και συλλογικής σύμβασης».

Φυσικά για τον διάλογο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ούτε λόγος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα