Πού είναι η μεταβίβαση ακινήτων «με ένα κλικ»; – «Πυρ ομαδόν» στην κυβέρνηση για τις ουρές στο Κτηματολόγιο

Το αφήγημα της ψηφιακής διακυβέρνησης καταρρέει καθημερινά σημειώνει η αντιπολίτευση

 

Από τις 25 Ιουλίου υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής συμβολαίων από τους ίδιους τους πολίτες, μέσω του ktimatologio.gov.gr, αναφέρει σε ενημέρωσή του το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

“Αν λάβει κανείς υπόψη ότι άνω του 70%  των πράξεων καταχώρισης αφορούν σε συμβόλαια, με τη σωστή συνεργασία των Δικηγορικών και Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, η διευκόλυνση για πολίτες και επαγγελματίες, θα είναι πολύ σημαντική”, σημειώνει.

Όπως αναφέρει, για τους πολίτες που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν δια ζώσης βρίσκεται σε στάδιο τελικών δοκιμών μια νέα πλατφόρμα που θα δίνει αριθμό  προτεραιότητας ψηφιακά και ο πολίτης θα μπορεί να την παρακολουθήσει από το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να απαιτείται  αναμονή στην ουρά.

“Στόχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο” είναι η διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως και η περαιτέρω ενίσχυση και στελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων”, αναφέρει.

 

 

Τις εικόνες ντροπής έξω από το Κτηματολόγιο Αθηνών, όπου σχηματίζονται τεράστιες ουρές αναμονής, καθώς οι πολίτες στήνονται μέχρι και από το… βράδυ για να πάρουν σειρά και να αποκτήσουν χαρτάκι προτεραιότητας, σχολιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ για «πλήρη αποτυχία» της ψηφιακής διακυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες οι ουρές στο Κτηματολόγιο Αθηνών

«Να μπει τέλος στην ταλαιπωρία για εκατοντάδες πολίτες και επαγγελματίες», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι, τις τελευταίες ώρες, βλέπουν το φως της δημοσιότητας «απαράδεκτες εικόνες με ουρές έξω από το Κτηματολόγιο Αθηνών, με την αναμονή να έχει φτάσει έως και τις 12 ώρες».

Η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο: «Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές έχουν αναδείξει το ζήτημα εδώ και πολλούς μήνες. Ωστόσο, οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα στην ‘Ελλάδα 2.0’ η σειρά προτεραιότητας να τηρείται ακόμα χειρόγραφα και με χαρτάκια».

«Η κυβερνητική αδιαφορία, η υποστελέχωση και οι καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση είναι πλευρές που οξύνουν το πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπισθούν το συντομότερο δυνατόν. Να μπει τέλος στην ταλαιπωρία για εκατοντάδες πολίτες και επαγγελματίες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: Το αφήγημα της ψηφιακής διακυβέρνησης καταρρέει καθημερινά

«Οι εικόνες ντροπής στο Κτηματολόγιο Αθηνών, όπου δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και πολίτες αναγκάζονται να περιμένουν από τα μεσάνυχτα έως το πρωί της επομένης για να εξυπηρετηθούν, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αποτυχία της πολυδιαφημισμένης ψηφιακής διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνουν με κοινή ανακοίνωση οι υπεύθυνοι ΚΤΕ και Τομέων Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης  του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Όπως αναφέρουν, «επαγγελματίες και πολίτες ξενυχτούν έξω από τα Κτηματολογικά Γραφεία της Αττικής για να γραφτούν σε αυτοσχέδιες λίστες και να παραλάβουν, όταν ανοίξει η υπηρεσία, χαρτάκι αναμονής. Στη συνέχεια περιμένουν επί ώρες στα πεζοδρόμια, εκτεθειμένοι στον ήλιο ή στο κρύο, καθώς δεν υπάρχουν χώροι αναμονής».

«Μια απλή συναλλαγή με το Κτηματολόγιο είναι σήμερα μια πραγματική Οδύσσεια για κάθε πολίτη και για κάθε επαγγελματία», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Πού είναι η μεταβίβαση ακινήτων «με ένα κλικ»;

Οι αρμόδιοι τομείς της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι «παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες πολιτών και επιστημονικών φορέων, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, τα προβλήματα δεν έχουν μέχρι σήμερα επιλυθεί, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων να συνεχίζεται. Το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες, οι κτιριακές υποδομές είναι ανεπαρκείς, ενώ, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες υπολειτουργούν και δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα».

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ξεκίνησε χθες την θητεία της. Αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης, που επί τέσσερα χρόνια ευαγγελιζόταν την ψηφιακή διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Σήμερα, δε, επαγγέλλεται τη μεταβίβαση ακινήτων ‘με ένα κλικ’, σαν να απευθύνεται σε ανθρώπους που ζουν σε άλλη χώρα», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Και σημειώνουν πως η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη: «Λίστες της ντροπής, γραφειοκρατία, ανεπάρκειες και, εν τέλει, ατέλειωτη ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες. Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας σε κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες, μια κυβέρνηση που ασκεί πολιτική μονάχα με επικοινωνιακούς όρους και μόνο όταν τα θέματα αναδεικνύονται στη δημοσιότητα».

«Το αφήγημα του επιτελικού κράτους και της ψηφιακής διακυβέρνησης καταρρέει καθημερινά», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα