Προ των πυλών τα νέα προγράμματα του «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και του «Εξοικονομώ 2024»

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα προγράμματα ανακαίνισης σπιτιών

Στα «σκαριά» είναι από τα υπουργεία Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας το νέο «Εξοικονομώ», με οριζόντια στόχευση, στο οποίο θα μεταφερθούν και τα αδιάθετα κονδύλια από εξειδικευμένα προγράμματα λειτουργικής, ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που «έτρεξαν» το προηγούμενο διάστημα.

Προς τα τέλη του Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» το οποίο αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών σπιτιών και διαμερισμάτων.

Παράλληλα όμως, έρχεται και το νέο «Εξοικονομώ 2024» για τις επιδοτήσεις στις αντλίες θερμότητας, το οποίο και αναμένεται να ξεκινήσει προς την Άνοιξη.

Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),

β) το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

γ) έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,

δ) το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και

ε) οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Τα ποσά και οι προϋποθέσεις

Όπως έχει ανακοινωθεί και επισήμως, οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

α) τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,

β) μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών (3) τουλάχιστον ετών.

Τι γνωρίζουμε για το «Εξοικονομώ 2024»

Για τους καυστήρες πετρελαίου, η Ε.Ε με διάταξεί της επιβάλλει στα κράτη – μέλη της, από από την 1η Ιανουαρίου 2025, να σταματήσουν να επιδοτούν τους λέβητες πετρελαίου και μέχρι το 2040 να τους έχουν απαγορεύσει εντελώς. Συνεπώς δίνεται έμφαση στις αντλίες θερμότητας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση, δίνει αυξημένη επιδότηση για τις αντλίες θερμότητας μέσα στο 2024.

Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ανοίξει την Άνοιξη, με ειδική πλατφόρμα όπως και τα προηγούμενα Εξοικονομώ αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα