«Προτιμώ τον Καραγκούνη»

Συνέντευξη στο περιοδικό της «Θύρας 13» παραχώρησε ο Γιάννης Αναστασίου. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού τόνισε πως είναι τιμή για κάποιον να βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού».

Επίσης, αναφέρθηκε στο μοντέλο με νεαρούς παίκτες, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και στους στόχους της ομάδας.

Αναλυτικά, μερικά αποσπάσματα απ’ τη συνέντευξή του

Ποιες είναι οι προοπτικές που σου δίνει η θέση του προπονητή του Παναθηναϊκού;

«Όταν είσαι προπονητής του Παναθηναϊκού, της μεγαλύτερης ομάδας της Ελλάδας, αυτό από μόνο του είναι η μεγαλύτερη προοπτική. Είναι μεγάλη τιμή και θεωρώ ότι είναι ύψιστο για έναν Έλληνα προπονητή».

Επιθετικός σαν παίκτης, επιθετική φιλοσοφία και σαν προπονητής. Συμφωνείς με τη φράση “καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”;

«Θα έλεγα όχι. Το επιθετικό ποδόσφαιρο μου αρέσει, αλλά πάνω από όλα είναι η τακτική πειθαρχία. Δεν μπορεί η ομάδα να επιτίθεται ανεξέλεγκτα και να αφήνει χώρους πίσω. Θεωρώ πως η άμυνα είναι αυτή που δίνει τα αποτελέσματα. Είχαμε ελλείψεις και αδυναμίες στην άμυνα γιατί δεν μπορέσαμε να δουλέψουμε το καλοκαίρι σωστά λόγω απουσιών. Όπως έχω τονίσει, η άμυνα ξεκινάει από την επίθεση.

Θα έλεγα λοιπόν καλύτερα “επιθετική άμυνα”. Είναι το Α και το Ω και νομίζω πως μπορούμε να εφαρμόσουμε την επιθετική άμυνα γιατί διαθέτουμε ποιότητα, ταχύτητα και ικανότητα να παίξουμε ένας εναντίον ενός. Θα πρέπει μόνο να τολμήσουμε περισσότερο, αλλά αυτό είναι κάτι που ξεκινάει από τον κάθε παίκτη ξεχωριστά».

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές δείχνουν πως είναι έτοιμοι να σηκώσουν το βάρος της φανέλας, και αυτό είναι από μόνο του επιτυχία. Η τακτική της χρησιμοποίησης νέων παικτών θα αποτελέσει το μοντέλο που θα ακολουθήσει η ομάδα από εδώ και στο εξής;

«Από τη στιγμή που υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, είναι αυτονόητο. Πέρα από αυτό, η ομάδα έχει επενδύσει στην ακαδημία τα τελευταία χρόνια. Εκεί γίνεται μια συστηματική δουλειά και αυτό φαίνεται στο γήπεδο. Ο Ρισβάνης, για παράδειγμα, παίζει στο ντέρμπι με τέτοια άνεση σαν να παίζει χρόνια στην ομάδα.

Ο στόχος μας είναι όχι μόνο να παράγουμε, αλλά και να εξάγουμε παίκτες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έλευση δυο-τριών έμπειρων ξένων παικτών που θα κάνουν τη διαφορά και έναν κορμό που θα αποτελείται από Έλληνες παίκτες που θα προέρχονται κυρίως από τα σπλάχνα μας».

Υπάρχουν δηλαδή έτοιμοι παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν σχετικά άμεσα την ομάδα;

«Υπάρχουν παίκτες στην ακαδημία. Συγκεκριμένα, στην Κ-20 υπάρχουν κάποια ταλέντα που σταδιακά επιδιώκουμε να ενσωματωθούν στην πρώτη ομάδα. Στην Κ-17 ειδικά, υπάρχουν πολλοί παίκτες που ξεχωρίζουν και είναι αρκετά εξελίξιμοι».

Έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα μεταγραφικά σενάρια του Ιανουαρίου. Έχεις διαπιστώσει κενά και, αν ναι, που;

«Μου αρέσει το ποδόσφαιρο και, κατ’ επέκταση, να πηγαίνω να παρακολουθώ από κοντά παιχνίδια. Το ότι πηγαίνω σε κάποιο γήπεδο δε σημαίνει πως πηγαίνω να παρακολουθήσω κάποιον παίκτη συγκεκριμένα. Αν δω κάτι που να μου αρέσει, είναι άλλο θέμα και σίγουρα δεν θα το μάθει δημοσιογράφος. Αν δω λοιπόν κάτι, θα ενημερώσω τους αρμοδίους στην ομάδα και αυτοί μετέπειτα θα κρίνουν, αν είναι απαραίτητο να βγει προς τα έξω.

Τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν μεταγραφική ενίσχυση. Αυτό που έχω βιώσει μέχρι στιγμής από το ελληνικό πρωτάθλημα, αντιμετωπίζοντας τους δυο κύριος διεκδικητές του τίτλου, είναι πως δεν έχουμε μεγάλη διαφορά από αυτούς. Το υλικό που διαθέτει η ομάδα είναι καλό, οπότε μεταγραφική ενίσχυση δεν θα υπάρξει.

Μεταγραφή για εμάς θα είναι η επάνοδος του Μπαϊράμι. Κάποιοι παίκτες για εμάς όπως ο Μέντες, ο Πράνιτς θα είναι για εμάς επιπλέον βοήθεια όταν θα βρίσκονται εκείνη την περίοδο στο 100% της ετοιμότητας τους. Τα χρήματα που πιθανόν να δαπανούνταν σε μια μεταγραφή, είναι προτιμότερο να δοθούν κάπου που θα πιάσουν περισσότερο τόπο».

Πως έζησες το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό;

«Το έζησα έντονα. Γνωρίζοντας την εικόνα στην Ελλάδα, το ήθελα πολύ, ειδικά για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Ερχόταν στο μυαλό μου πριν το παιχνίδι η εικόνα των φιλάθλων στις εξέδρες μετά τη νίκη της ομάδας μας και με στενοχωρεί αφάνταστα που η εικόνα αυτή δεν έγινε πράξη. Επίσης, ήθελα μαζί με τον κόσμο να δω και τον πρόεδρο να το χαίρεται, γιατί ξέρω τις προσπάθειες κάνει για την ομάδα».

Η καρέκλα του προπονητή του Παναθηναϊκού είναι ηλεκτρική;

«Δεν το σκέφτομαι καθόλου αυτό. Ξέρω που βρίσκομαι, ξέρω τι ζητάω, τι διαθέτω, τι μπορώ να κάνω και ποιες είναι οι απαιτήσεις που υπάρχουν. Γνωρίζω ποια είναι η μοίρα του προπονητή και ειδικά στην Ελλάδα, αλλά δεν με απασχολεί καθόλου».

Ο πρόεδρος σου έχει δώσει τα κλειδιά της ομάδας; Εφαρμόζεις, δηλαδή, το πλάνο σου απερίσκεπτα, χωρίς να υπάρχει η λεγόμενη “δαμόκλειος σπάθη”;

«Με τον πρόεδρο υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Υπάρχει επικοινωνία μαζί του και γνωρίζει τα πάντα για την ομάδα, παρόλο που δεν έρχεται συνεχώς στο γήπεδο. Όταν μιλάμε για ανθρώπινο δυναμικό, δεν είναι εύκολο να γίνουν όσα επιθυμούμε.

Θα υπάρχουν επιτυχίες αλλά και αποτυχίες. Αυτό η διοίκηση το κατανοεί δείχνοντας εμπιστοσύνη και εκτίμηση σε αυτό που γίνεται. Και αυτό γίνεται με πάθος και μέσα από την ψυχή μας. Κατά τα ψέματα, η εμπιστοσύνη είναι κύριο συστατικό επιτυχίας».

Αν είχες τη δυνατότητα να είχες έναν παίκτη από τις ομάδες που δούλεψες ως βοηθός στην ομάδα και με την ηλικία που είχε τότε, ποιος θα ήταν αυτός;

«Στην ομάδα υπάρχει έλλειψη παίκτη για τις στημένες φάσεις. Χωρίς να θέλω να αδικήσω κάποιον θα προτιμούσα τον Γιώργο Καραγκούνη, λόγω της εκτελεστικής του δεινότητας στα στημένα».

Ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι της ομάδας;

«Σας είπα και πριν πως ξέρω που βρίσκομαι και τι ζητάω. Στόχος μας είναι να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να είμαστε στο τέλος μέσα στην πρώτη τριάδα. Το Κύπελλο αποτελεί και αυτό ένα στόχο».

Θα ήθελες να ζητήσεις κάτι από τον κόσμο του Παναθηναϊκού και συγκεκριμένα από το οργανωμένο κομμάτι;

«Ο κόσμος είναι η δύναμη μας και αυτοί που ουσιαστικά μας στηρίζουν. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως η ομάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά όχι ακραίες αντιδράσεις. Αυτό κάνει ζημιά πρωτίστως σε εμάς. Φέτος, οι συνθήκες με τη Λεωφόρο είναι ιδανικές και είναι άσχημο να στερούμαστε τον κόσμο από την παρεκτροπή μερικών. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είχε ανέκαθεν επίπεδο και συνεχίζει να έχει».

 

Διάβασε περισσότερα στο: Αναστασίου: «Προτιμώ τον Καραγκούνη» | gazzetta.gr
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook

Διαβάστε επίσης