«Πρωταγωνιστεί στο ελληνικό πολιτικό δράμα ο Τσίπρας»

Πρωταγωνιστή του ελληνικού δράματος χαρακτηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα οι New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα, σε δημοσίευμα της αναφέρεται στην απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, από το Ζάππειο Μέγαρο και το Μέγαρο Μουσική για τις επίσημες εκδηλώσεις για την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, στις εξηγήσεις που έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αυτή του την απουσία ενώ κάνουν λόγο για πολιτικές εξελίξεις που μπορούν να ανατρέψουν τις όποιες θετικές προβλέψεις υπάρχουν για την ελληνική οικονομία.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμα το report της Fitch που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, στο οποίο ανέφερε ότι η πολιτική αστάθεια αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα και για τις προσπάθειες της για την οικονομική ανάκαμψη.

«Απών από την πανηγυρική χορωδία, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωταγωνιστής του ελληνικού πολιτικού δράματος, που, σε αντίθεση με την οδυνηρή οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν παρουσιάζει καμία ένδειξη που δείχνει να ηρεμεί», αναφέρεται αρχικά στο δημοσίευμα.

«Ο πιο αδυσώπητος επικριτής των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης»

Εστιάζοντας στην απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, ο αρθρογράφος των New York Times επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοφιλές αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πιο αδυσώπητος επικριτής των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης.

«Ο κ.Τσίπρας ηγείται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, του κόμματος που φέρεται να είναι το πιο δημοφιλές στην Ελλάδα. Είναι ο πιο σκληρός επικριτής της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, η οποία αν και ευθύνεται για το 27% της ανεργίας, έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 για πρώτη φορά ύστερα από το 2007» τονίζουν χαρακτηριστικά οι New York Times.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν ήθελε να πάρει μέρος σε μια «προεκλογική φιέστα» του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ηγείται μια εύθραυστης και βαθιά αντιλαϊκής κυβέρνησης συνασπισμού, υπογραμμίζουν ακόμα οι NYT. Η εφημερίδα, σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη ρητορική της εξόδου από το ευρώ, ζητά όμως αλλαγές. «Επιθυμεί μια σημαντική επανεξέταση των όρων του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας» τονίζεται στο δημοσίευμα, αναφερόμενο στο πρωθυπουργό.

«Ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία έως το 2016, όταν και είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι επόμενες εκλογές» αναφέρει η εφημερίδα, η οποία ωστόσο επικαλούμενοι πολιτικούς αναλυτές, εκτιμούν ότι είναι αρκετά πιθανό να μην καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία ενώ επικαλούνται (και) τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι κύριος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι να αλλάξει το πλαίσιο και όχι να διαλύσει το ευρώ» και ότι σε αυτό το πλαίσιο προτείνει μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για τη διαγραφή του χρέους, όπως έγινε το 1953 στο Λονδίνο με τη Γερμανία.

Για πρώτη φορά από το 2009, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να τονώσει την εθνική της υπερηφάνεια, τονίζει στη συνέχεια η εφημερίδα, αλλά και να συσσωρεύσει εσωτερικές πολιτικές αντιπαλότητες. Η μη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ηγέτη μιας αριστερού συνασπισμού με δυναμική παρουσία κάτι δείχνει, καταλήγουν οι New York Times.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα