«Ψάχνουν» τη ΔΕΗ για τα χρέη της Αλουμίνιον

Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι κοινή απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία υποφέρει από την οικονομική κρίση που σοβεί στη χώρα εδώ και έξι χρόνια όπου η οικονομία βρίσκεται σε διαρκή ύφεση. Έτσι οι πολίτες αναζητούν αποκούμπι στη Δικαιοσύνη, κάτι που έχουν αφουγκραστεί οι εισαγγελείς με αποτέλεσμα τα δύο τελευταία χρόνια να έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά όσο ψηλά κι εάν βρίσκεται.

 

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

 

Όπως ήταν λοιπόν φυσικό, το θέμα της δικαστικής εμπλοκής των εταιρειών Αλουμίνιον και ΔΕΗ, από τον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, μετά και από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, με νεότερα στοιχεία τόσο με την τιμή αγοράς και πώλησης του ρεύματος, όσο και για τα χρέη της Αλουμίνιον (του ομίλου Μυτιληναίου) προς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, απασχολεί τους δικαστικούς λειτουργούς.

Με έγγραφό της η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς απέστειλε εισαγγελική παραγγελία στη ΔΕΗ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούμε ιδίως για την αξιόποινη πράξη της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ (άρθρα 256 περ. γ΄ εδ. Β΄ και 263 Α περ. α΄ ΠΚ) κατόπιν παραγγελίας για τη μη είσπραξη από τη ΔΕΗ οφειλής 13.900.000 ευρώ που έχει προς αυτή η εταιρεία “ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.”, παρακαλούμε να μας αποστείλετε ΑΜΕΣΑ έγγραφα από τα οποία προκύπτουν τα ακόλουθα: α) το συνολικό ποσό της οφειλής της “ΑΛΟΥΝΙΝΙΟΝ Α.Ε.” προς τη ΔΕΗ, β) η χρονική περίοδος κατά την οποία δημιουργήθηκε η οφειλή αυτή αναλυτικά, γ) οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι διοικήσεις της ΔΕΗ για την είσπραξη των οφειλομένων εξαντλητικά».

Την εισαγγελική παραγγελία υπογράφει ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Κ. Σέβης.

Όπως πλέον γίνεται αντιληπτό, οι εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως φαίνεται και από την παραγγελία, είναι αποφασισμένοι να «ξεψαχνίσουν» το θέμα και να αποδώσουν ευθύνες στις διοικήσεις Αθανασόπουλου και Ζερβού, οι οποίες όπως αναφέρουν και τα αποκλειστικά ρεπορτάζ της «Α» δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Η «Α» έχει δημοσιεύσει σειρά αποκαλυπτικών ρεπορτάζ για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ του Ομίλου, τα οποία φθάνουν στο ποσό των 135 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία ηλεκτρισμού και στα 180 εκατ. προς τη ΔΕΠΑ. Επίσης, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι έχουν ασκηθεί διώξεις για το Αλιβέρι και την εμπλοκή της ΜΕΤΚΑ («αδελφάκι» της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ), αλλά και δικαστική έρευνα για τη Μεγαλόπολη, όπου κι εκεί εμπλέκεται η ΜΕΤΚΑ.

Η περίπτωση των οφειλών τής Αλουμίνιον Ελλάς προς τη ΔΕΗ και η μέχρι σήμερα στάση των δύο διαδοχικών ηγητόρων της Δημόσιας Επιχείρησης (κ.κ. Τ. Αθανασόπουλος και Α. Ζερβός) είναι αυτά που θα εξετασθούν, αφού για μία ακόμη φορά η Δικαιοσύνη ανέλαβε να ερευνήσει τον εναγκαλισμό του Τ. Αθανασόπουλου με εταιρείες του Ομίλου Μυτιληναίος και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που ανήκουν.

 

Οι οφειλές της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Α», τα πάσης φύσεως χρέη της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ είναι της τάξης των 135 εκατομμυρίων ευρώ και αναλύονται ως εξής:

# Περίπου 80 εκατ. ευρώ για την περίοδο μέχρι 15.05.2012, δηλαδή μέχρι την έκδοση της απόφασης της ΡΑΕ για την προσωρινή τιμή των €42 τη μεγαβατώρα.

# Περίπου 35 εκατ. ευρώ από το Πλαίσιο Συμφωνίας του Αυγούστου 2010.

# Περίπου 20 εκατ. ευρώ (συν τόκους) από την απόφαση της Ε.Ε. του Ιουλίου 2011 να επιστρέψει το ποσό αυτό στη ΔΕΗ ως παράνομη κρατική ενίσχυση.

Ειδικά για την τρίτη οφειλή επιχειρήθηκε ένα είδος «δικαστικού πραξικοπήματος», το οποίο κι αποκάλυψε η «Α». Στην απόφαση της Ε.Ε. η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ άσκησε την 11/7/2012 ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής και αίτηση αναστολής με ταυτόχρονο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής. Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό καθ’ υπέρβαση εξουσίας από τον δικαστή που την εξέδωσε. Δυστυχώς, η συνέχεια στις ελληνικές δικαστικές αίθουσες βαίνει προς το χείρον: Την 23/1/2013 ορίστηκε δικάσιμος για την εκδίκαση τόσο της αίτησης αναστολής όσο και της ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής. Το νέο δικαστήριο, αντί να διορθώσει το σφάλμα(;) του δικαστή που εξέδωσε την προσωρινή διαταγή, εξέδωσε α) την υπ’ αριθμ. 857/2013 απόφαση, με την οποία ανέστειλε την εκτέλεση της διαταγής πληρωμής, και β) την υπ’ αριθμ. 860/2013 απόφαση, με την οποία διέταξε την αναστολή της συζήτησης επί της ανακοπής έως εκδόσεως της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της προσφυγής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, το δικάσαν δικαστήριο «χάρισε» ασφαλιστικά μέτρα στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, τα οποία ΜΟΝΟΝ το αρμόδιο κοινοτικό δικαστήριο μπορούσε, σύμφωνα με τη συνθήκη ΕΚ, να χορηγήσει στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, ήτοι κατά πρωτοφανή υπέρβαση εξουσίας. Το αποτέλεσμα; Η διαπόμπευση της Ελλάδος και η παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Το ιστορικό

Το ιστορικό λοιπόν της υποθέσεως της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλουμίνιον την τελευταία 5ετία συνοπτικά έχει ως εξής:

# Τον Ιούνιο του 2008, ενώ είναι ήδη γνωστά τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα ισχύουν από 1ης Ιουλίου (είχε εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση από τον Δεκέμβριο του 2007 και είχε γίνει επίσημη σχετική παρουσίασή τους, όπου αναφέρθηκε ότι από 01.07.2008 θα επιβληθεί αύξηση 10%), η Αλουμίνιον υπογράφει με τη ΔΕΗ σύμβαση παροχής ρεύματος όπως και όλοι οι υπόλοιποι πελάτες Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.).

# Έναν μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης, η Αλουμίνιον αρνείται να πληρώσει το από 01.07.2008 ισχύον τιμολόγιο και μονομερώς αποφασίζει να πληρώνει 10% λιγότερο (η μοναδική από τους πελάτες Υ.Τ.), από δε τον Φεβρουάριο του 2009 σταματά να πληρώνει τελείως τους λογαριασμούς της (Σημείωση: Το γεγονός ότι περίμενε μέχρι τότε για να σταματήσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της δεν είναι τυχαίο. Ως γνωστόν, ο Όμιλος Μυτιληναίου δεν είναι μόνο πελάτης αλλά και προμηθευτής της ΔΕΗ μέσω της εταιρείας ΜΕΤΚΑ. Έτσι περίμενε να πληρωθεί πρώτα η ΜΕΤΚΑ από τη ΔΕΗ ένα τιμολόγιο αξίας περίπου 37,3 εκατ. ευρώ κατόπιν χαριστικής αλλαγής των όρων της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας στο Αλιβέρι, σύμβαση για την οποία ως γνωστόν πριν από λίγες μόνο ημέρες ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, και αμέσως μετά σταμάτησε να πληρώνει).

# Τον Ιούνιο του 2009, για να πείσει τη ΔΕΗ να παραπεμφθεί η τιμολογιακή διαφορά τους ως προς την αύξηση κατά +10% στη διαιτησία (η σύμβαση μεταξύ τους προέβλεπε την επίλυση διαφορών από τα τακτικά δικαστήρια και όχι μέσω διαιτησίας), εξοφλεί τους λογαριασμούς Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμοι και αφού η ΔΕΗ αποδέχεται την παραπομπή αυτή, από την επομένη ξανασταματά να πληρώνει τους λογαριασμούς της (εις ολόκληρο και όχι μόνο ως προς την αμφισβητούμενη αύξηση του +10%), σε σημείο που τον Οκτώβριο του ίδιου έτους να αναγκαστεί η ΔΕΗ να καταφύγει σε κατάθεση αγωγής και ασφαλιστικών μέτρων για να εξασφαλίσει τις μέχρι τότε οφειλές απέναντί της από την Αλουμίνιον.

# Τον Φεβρουάριο του 2010, εκδίδεται η σχετική διαιτητική απόφαση, η οποία ορίζει ότι πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών σχετικά με το ποσοστό αύξησης του τιμολογίου, αποκλειστικά στο εύρος από το 0% έως το +10% επί αυτού που ίσχυε στις 30/6/2008. Η διαπραγμάτευση όντως ξεκινάει, παρ’ όλα ταύτα η Αλουμίνιον συνεχίζει να μην πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος, έστω και χωρίς την αύξηση του +10%, το οποίο ήταν και το μόνο πράγμα υπό διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα οι οφειλές της προς τη ΔΕΗ τον Μάιο του 2010 να ξεπερνάνε τα 130 εκατ. ευρώ.

# Τον Αύγουστο του 2010, εγκρίνεται από το Δ.Σ. της ΔΕΗ η συμφωνία που επιτεύχθηκε κατόπιν των ανωτέρω διαπραγματεύσεων, η οποία συνοπτικά είχε ως εξής:

1] Μείωση (δηλαδή κούρεμα) κατά 26 εκατ. ευρώ του χρέους που είχε συσσωρευτεί για καταναλώσεις της Αλουμίνιον κατά την περίοδο από 01.07.2008 έως 30/6/2010.

2] Σύναψη νέας σύμβασης για την περίοδο 1/7/2010 έως 31/12/2013, μέσω της οποίας η Αλουμίνιον θα αγοράζει από τη ΔΕΗ ρεύμα μόνο τις ώρες Χαμηλής Ζήτησης (όπου και το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι πολύ φθηνό) και τις υπόλοιπες θα τις καλύπτει η ίδια η Αλουμίνιον με άλλον τρόπο, με την πρόβλεψη όμως για μια μικρή μεταβατική περίοδο 6 μηνών να καλύπτει και αυτές τις ώρες η ΔΕΗ, τιμολογώντας τη βάσει του αντίστοιχου μηνιαίου μέσου όρου της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος για τις ώρες αυτές.

3] Πληρωμή του χρέους της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ για την περίοδο από 1/7/2008 έως 30/6/2010, το οποίο μετά τη μείωσή του διαμορφώθηκε στα περίπου 82,6 εκατ. ευρώ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς για την Αλουμίνιον όρους. Συγκεκριμένα με μόλις 20 εκατ. ευρώ προκαταβολή και τα υπόλοιπα σε 60 μηνιαίες δόσεις, με χαμηλό (επιδοτούμενο) επιτόκιο EURIBOR 1 μηνός +1% (τη στιγμή που για τους υπόλοιπους αντισυμβαλλόμενους της ΔΕΗ το spread ήταν τότε +6%, σήμερα δε είναι +8%).

# Παρ’ όλη την ανωτέρω ευνοϊκή συμφωνία, η Αλουμίνιον συνέχισε να μην τηρεί τα συμπεφωνημένα, στην αρχή μη πληρώνοντας ούτε καν την προκαταβολή και τις δόσεις, και εν συνεχεία, προφασιζόμενη διάφορες δικαιολογίες, να μην εξοφλεί το πλήρες ποσό των νέων μηνιαίων καταναλώσεών της.

# Περαιτέρω, ελάχιστους μόνο μήνες μετά την ευνοϊκή αυτή συμφωνία, η Αλουμίνιον άλλαξε πάλι γνώμη και ζήτησε ξανά τροποποίηση του τιμολογίου με το οποίο προμηθεύεται ρεύμα από τη ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας πάλι ως μοχλό πίεσης τη μη πληρωμή των λογαριασμών της.

# Τελικά, τον Νοέμβριο του 2011, ΔΕΗ και Αλουμίνιον υπογράφουν συμφωνητικό για την εκ νέου παραπομπή της διαφοράς τους για την τιμή του ρεύματος στη διαιτησία, με τον όρο ότι μέχρι να βγει η διαιτητική απόφαση η Αλουμίνιον θα εξοφλά κανονικά τους λογαριασμούς της με την προβλεπόμενη προσωρινή τιμή.

# Βέβαια, αμέσως μόλις υπογράφηκε το συνυποσχετικό αυτό, για άλλη μια φορά η Αλουμίνιον σταμάτησε να πληρώνει τους λογαριασμούς της, γεγονός που οδήγησε τη ΔΕΗ να την απειλήσει ότι θα της καταγγείλει τη σύμβαση και την Αλουμίνιον να προσφύγει στη ΡΑΕ και να ζητήσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Τότε (Μάιος 2012) είναι που η ΡΑΕ έλαβε μια ανεξήγητη απόφαση, προσδιορίζοντας –χωρίς κάποιο σκεπτικό– προσωρινή τιμή για την προμήθεια ρεύματος €42 τη μεγαβατώρα, τη στιγμή που το κόστος της ΔΕΗ είναι της τάξης των €60 τη μεγαβατώρα και που για το ρεύμα που πουλάει ο ίδιος ο Μυτιληναίος στη ΔΕΗ από τη δική του μονάδα αμείβεται με €102 τη μεγαβατώρα.

Με διαδοχικά έγγραφά της η ΔΕΗ έχει προσπαθήσει να εισπράξει τα οφειλόμενα. Χαρακτηριστικές είναι οι εισηγήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, τόσο στις 27/8/2012 (αρ. πρωτ. 2925), που ζητάει την έγκριση του Δ.Σ. για καταγγελία της σύμβασης παροχής ρεύματος προς την Αλουμίνιον και την κατάθεση αγωγής για το σύνολο των οφειλομένων, όσο και στις 17/10/2012 (αρ. πρωτ. 3450), όπου πάλι εισάγει το θέμα στο Δ.Σ. για λήψη απόφασης σχετική με την αποδοχή ή όχι της διαιτητικής διαδικασίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα