“Φιάσκο” η επιστροφή φιλάθλων στο γήπεδο: Ποιος πήρε στο λαιμό του τον Αυγενάκη;

Σε μέγα “φιάσκο” κατέληξε η απόφαση για επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, την οποία είχαν προαναγγείλει με πομπώδεις φρασεολογίες και περίσσεια βεβαιότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι, Χαρδαλιάς, Αυγενάκης και Super League1. Με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθη η απόφαση.

Ήταν, απόφαση ωστόσο, αυτή που πάρθηκε στην συνάντηση των Χαρδαλιά, Αυγενάκη και τον Μπουτσικάρη; Ήταν απόφαση εισηγητικού χαρακτήρα, αλλά η ΓΓΑ  ανακοίνωσε επίσημα πως επρόκειτο για κάτι δεδομένο. Μάλιστα, ενέπλεξε και την υγειονομική επιτροπή ότι συμφωνούσε.

Ας πάρουμε με τη σειρά τα γεγονότα:

Μετά την συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο της Super League1Μπουτσικάρη, έγιναν δηλώσεις περί βέβαιης επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα.

Μετά την συνάντηση των εμπλεκομένων, ο Χαρδαλιάς δήλωσε ότι: “Βρισκόμαστε σε διαδικασία λεπτομερειακής εξέτασης των όρων και των προϋποθέσεων κι ελπίζω ότι σύντομα, πάντα με τη στενή συνεργασία των εμπειρογνωμόνων και των λοιμωξιολόγων μας, θα έχουμε ευχάριστα νέα να ανακοινώσουμε”.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έπρεπε πρώτα να ερωτηθούν οι λοιμωξιολόγοι, που είχαν ειδοποιηθεί σχετικά πριν ακόμα γίνει η συνάντηση με τους εμπλεκομένους. Ότι αυτοί θα έπαιρναν την τελική απόφαση. Τα ίδια είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Αυγενάκης, ότι η απόφασή τους έπρεπε να τεθεί υπ όψιν των λοιμωξιολόγων.

Πριν καν αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι, ήρθε αυτό δελτίο Τύπου της ΓΓΑ και τα τίναξε τον αέρα. Ξεκινάει ως εξής: ” Η Κυβέρνηση αποφάσισε τη μερική επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα για το Πρωτάθλημα Super League 1, καθώς και τους αγώνες των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου, κατόπιν έγκρισης της UEFA και με αυστηρή τήρηση πάντα των υγειονομικών κανόνων”. Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση.

Πώς είναι δυνατόν ο Αυγενάκης να ανακοινώνει μετά βεβαιότητος ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης χωρίς να είναι; Προφανώς, κάποιο κυβερνητικό στέλεχος τον διαβεβαίωσε ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης. Δεν γίνεται ν’ αυθαιρέτησε ο Υφυπουργός και να πήρε στο λαιμό του ολόκληρη την κυβέρνηση.

Αυτό ενισχ΄ύεται κι από το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι “η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα θα γίνει με πολύ αυστηρά μέτρα”. Που σημαίνει, ότι γνώριζε πως υπήρχε σχετική κυβερνητική απόφαση.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: “Ύστερα από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα παρακάτω: Με αφετηρία την 7η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Super League 1, στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, θα επιτρέπεται η είσοδος των φιλάθλων σε ποσοστό 10% της συνολικής χωρητικότητας ανά θύρα, με ανώτατο επιτρεπτό όριο τους 3.500 θεατές”.

Πράγματι υπήρχε σύμφωνη γνώμη της Υγειονομική Επιτροπής; Ποιος την εκπροσώπησε; Κι αν πράγματι κάποιος από την Υγειονομική Επιτροπή συμφώνησε έστω τηλεφωνικά, αυτό ήταν σε γνώση του Σωτήρη Τσιόδρα; Σχεδόν απίθανο, καθότι ο Τσιόδρας ήταν αυτός που επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον έπεισε να άρει την “απόφαση” για την επιστροφή.

Κι εδώ, μπαίνει και πάλι το ίδιο ερώτημα: Αυθαίρετα ο Υφυπουργός Αυγενάκης έβγαλε  μία τέτοια ανακοίνωση – δελτίου Τύπου, αναφέροντας με βεβαιότητα ότι η Υγειονομική Επιτροπή συμφώνησε για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα; Πώς γίνεται τη μία ημέρα ν’ ανακοινώνει η ΓΓΑ ότι συμφώνησε η κυβέρνηση και την άλλη να το… μαζεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός;

Προφανώς ο Αυγενάκης είχε πάρει διαβεβαιώσεις και από την Υγειονομική Επιτροπή.

 

Σε ότι αφορά την κριτική για την απόφαση να επιτραπεί η προσέλευση θεατών στα γήπεδα, είπε ότι αυτό θα γίνει με πολύ αυστηρά μέτρα και απαντώντας σε ερώτημα για το αν υπήρξε χαλάρωση και σε κυβερνητικό επίπεδο μετά την επιτυχή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, είπε ότι αυτό δεν ισχύει καθώς έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα