“Η αύξηση των επενδύσεων στο 20,5% του ΑΕΠ απαιτεί 590 δισ. έως το 2030”

“Η αύξηση των επενδύσεων στο 20,5% του ΑΕΠ απαιτεί 590 δισ. έως το 2030”. Aυτό διεμήνυσε ο επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λέκκος που συμμετείχε  στο τραπεζικό φόρουμ, το οποίο διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμλενα, από το βήμα του συνεδρίου, ο Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής αναλυτής της Τράπεζας Πειραιώς, εστίασε στα οφέλη από το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτά.

«Αποτέλεσμα αυτών είναι η συστηματική ανάκαμψη των εξαγωγών, η οποία τα τελευταία τρίμηνα αρχίζει να αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς οικονομικής ανάκαμψης» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, αρχίζει να αποκτά δυναμική μια διαδικασία ευρείας αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού τοπίου με συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους.

Ο κ. Λεκκός έκανε, επίσης, ειδική μνεία  στην ανάγκη προσέλκυσης νέων επενδύσεων και διευκρίνισε ότι «προκειμένου αυτές να φθάσουν στο 20,5% του ΑΕΠ, θα χρειαστούν κεφάλαια, ύψους 590 δισ. ευρώ, έως το 2030».

Καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου προγράμματος, όπως εξήγησε, είναι:

  • αφενός, η διατήρηση ενός κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις, είτε εγχώριες είτε χρηματοδοτούμενες από το εξωτερικό
  • αφετέρου, η αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της χρησιμοποίησης μέρους των πρωτογενών πλεονασμάτων για την τόνωση κατά 50% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα
Διαβάστε επίσης