“Καπακώνουν” τις ευθύνες

Η εθνική τραγωδία με τους 88 νεκρούς από την βιβλική καταστροφή στο Μάτι, έχει δημιουργήσει αναταραχή στο Μαξίμου, το οποίο σχεδίαζε αλλεπάλληλες φιέστες με αφορμή την 21η Αυγούστου, όπου ολοκληρώνεται το 3ο μνημόνιο.

Τώρα αυτές οι φιέστες είναι άκαιρες, καθώς είναι βέβαιο πως μέχρι τότε δεν θα έχει κοπάσει ο σάλος για την εθνική τραγωδία. Κι αυτό διότι όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ακόμη και τότε θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι, ενώ τα σωστικά συνεργεία θα ανακαλύπτουν νεκρούς.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες μπορεί να υπάρξουν πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά την υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πνευμονολογικές παθήσεις.

Το Μαξίμου βέβαια που προσπαθεί να ξεφύγει από τα σχοινιά ήδη αναζητεί εχθρούς για να δικαιολογήσει τον κακό συντονισμό, που όπως καταγγέλλεται από πολλές πλευρές ήταν η κύρια αιτία για να αποτεφρωθεί το Μάτι.

Γι’ αυτό και διέρρευσε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής εκφράστηκε η δυσαρέσκεια εκ μέρους του πρωθυπουργού και των συνεργατών του για τους χειρισμούς του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Ενός ανθρώπου που προέρχεται από την Πυροσβεστική και ο οποίος διορίστηκε με υπόδειξη του κ. Τόσκα, καθώς είναι μέλος της Κίνησης Πράττω  του Νίκου Κοτζιά, στην οποία ανήκει και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Βέβαια παρά τις διαρροές για δυσαρέσκεια ουδείς παραιτήθηκε. Όπως επίσης και ουδείς αποπέμφθηκε. Απλά οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου θεωρούν πως με αυτές τις διαρροές θα ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης

Από το Μαξίμου καταλογίζουν στον Γιάννη Καπάκη ολιγωρία όχι την ημέρα της τραγωδίας, αλλά στην διαχείριση από την Τρίτη το πρωί. Μάλιστα του καταλογίζουν πως σε πολλά σημεία και για θέματα της αρμοδιότητάς του αναγκαζόταν να παρέμβει η πολιτική ηγεσία. Ειδικότερα, γίνεται λόγος τόσο για έλλειψη συντονισμού των εθελοντών, αλλά και για τους ανθρώπους που αναζητούνταν. Θέμα που εξόργισε περαιτέρω την κοινή γνώμη, αφού δεν υπήρξε ποτέ σαφής εικόνα για τον αριθμό.

Είναι προφανές ότι αυτό που ενόχλησε πιο πολύ το Μαξίμου δεν είναι ότι την κρίσιμη ώρα οι αρμόδιοι απέδειξαν ότι ήταν ανίκανοι, όσο το ότι την επομένη της καταστροφής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν αντανακλαστικά, μάζεψαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης (Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ), έστειλαν τα μέλη τους για αιμοδοσία (Ποτάμι κι εν συνεχεία Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ), ενώ οι εθελοντές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσέτρεξαν για βοήθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη οι κ.κ. Μητσοτάκης, Γεννηματά, Κουτσούμπας βρέθηκαν σε Ραφήνα και Μάτι, ενώ ο Θεοδωράκης μαζί με εθελοντές από το Ποτάμι πήγαν την Τετάρτη και τέθηκαν στην υπηρεσία των αρχών για να προσφέρουν βοήθεια σε ότι τους ζητήθηκε. Και την ίδια ώρα όχι μόνο η Πολιτική Προστασία συνελήφθη κοιμώμενη, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ελπίζοντας πως έτσι θα κοπάσουν οι αντιδράσεις. Κάτι που δεν έγινε. Και όπως φαίνεται η ανάληψη ευθυνών μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα και αντιμετωπίστηκε με χλεύη από τους πολίτες κι έδωσε την ευκαιρία για σκωπτικά σχόλια των γελοιογράφων, όπως το χαρακτηριστικό του Αρκά με το καρφί να είναι δηλητηριώδες.

Να περάσουν οι μέρες

Επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε κυβερνητικές πηγές δεν θα προχωρήσει σε αποπομπή του κ. Καπάκη. Το πιθανότερο είναι στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου να αντικατασταθεί, αλλά όχι τώρα. Εξάλλου όπως είπε και στην εισηγητική του ομιλία: «Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας».

Απλά γα να αποφευχθούν τα χειρότερα αποφάσισαν να επεκταθούν άμεσα και για το υπόλοιπο καλοκαίρι, οι μεικτές περιπολίες (αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός) οι οποίες λειτουργούν ήδη στο Μάτι και φαίνεται να αποδίδουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα