“Πιθανή” προληπτική γραμμή βλέπει η JP Morgan

“Ουδέτερη” παραμένει η JP Morgan στις ελληνικές μετοχές, σημειώνοντας πως το προφίλ ρίσκου διατηρείται υψηλό. Όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της την οποία παρουσιάζει το capital.gr, η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου, κάτι που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 11,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι “βρώμικη” ενώ, σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης είναι πολύ πιθανή.

Οι οδηγοί της πορείας της χώρας είναι, σύμφωνα με την JP Morgan, η αποκλιμάκωση των 2ετών ομολόγων, η διαδικασία μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών καθώς και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως επισημαίνει, οι αποδόσεις των ελληνικών 2ετών ομολόγων διαπραγματεύονται σήμερα στο 1,40% (353 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 2017) και 119 μ.β κάτω από τα αμερικάνικα 2ετή. Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα NPEs κατά € 4,7 δισ. και κατά € 95,7 δισ. (43,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων) το 4ο τρίμηνο του 2017 έναντι του στόχου των € 95,9 δισ. (48,5%). Ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό Χρηματιστήριο, η αμερικάνικη τράπεζα σημειώνει πως το “αφήγημα” της ελληνικής αγοράς δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 5 και πλέον χρόνια: ολοκλήρωση/καθυστέρηση της αξιολόγησης > αύξηση / μείωση της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης > επιτάχυνση / επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ > ράλι / διόρθωση στη χρηματιστηριακή αγορά.

Όπως τονίζει, ο επόμενος καταλύτης για την Ελλάδα και τα ελληνικά assets θα είναι μία πιθανή ανακοίνωση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα γίνει από τα μέσα Αυγούστου και μετά. Όπως εκτιμά, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις καθαρές αγορές assets ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η JP Morgan σημειώνει ότι παραμένουν οι φθηνότερες στον κλάδο, με δείκτη P/BV στο 0.3, με βάση τα στοιχεία του δ’ τριμήνου του 2017. Η διαδικασία μείωσης των NPEs φαίνεται να επιταχύνεται καθώς οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων αρχίζουν να αυξάνονται. Επίσης, τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών έδειξαν ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη νέων κεφαλαίων. Η Alpha Bank παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις αφού στο δυσμενές σενάριο ο δείκτης CET1 θα μειωνόταν στο 9,69%. Αντίστοιχα, ο CET1 θα μειωνόταν στο 6,75% για τη Eurobank, στο 6,92% για την Εθνική Τράπεζα και στο 5,90% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Γενικότερα, όπως τονίζει η JP Morgan, λόγω του υψηλού προφίλ κινδύνου και του μικρού μεγέθους της ελληνικής αγοράς, διατηρεί ουδέτερη στάση. Ένας μακροοικονομικός κίνδυνος-κλειδί στην θετική στάση για τις ελληνικές μετοχές, θα αποτελούσε το πρόωρο τέλος του QE της ΕΚΤ, το οποίο θα μπορούσε να ασκήσει έντονη ανοδική πίεση στα spreads στην ευρωπεριφέρεια.

Ο OTE είναι το μοναδικό top pick της JP Morgan στην Ελλάδα καθώς όπως σημειώνει, η εισηγμένη επιστρέφει την ανάπτυξη του 2018 μετά από σχεδόν μία δεκαετία απωλειών. Οι αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας εκτιμούν ότι ο ΟΤΕ θα έχει σημαντική βελτίωση στις ταμειακές ροές και στα κέρδη των μετοχών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

capital.gr

Διαβάστε επίσης