“Βόμβα” των NY Times: O Τραμπ ήθελε να ρίξει πυρηνικά στη Β. Κορέα και το φταίξιμο σε άλλη χώρα

Ο Τραμπ φέρεται να έκανε τα σχόλια αυτά την πρώτη χρονιά της θητείας του, όταν υιοθετούσε πολεμόχαρους τόνους στις δημόσιες δηλώσεις του

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προτείνει σε συναντήσεις με συνεργάτες του να εξαπολύσουν οι ΗΠΑ επίθεση με πυρηνικά όπλα στη Βόρεια Κορέα και να ρίξουν το φταίξιμο σε άλλη χώρα, σύμφωνα με ένα βιβλίο για τη θητεία του πρώην προέδρου στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ φέρεται να έκανε τα σχόλια αυτά το 2017, την πρώτη χρονιά της θητείας του, όταν υιοθετούσε πολεμόχαρους τόνους στις δημόσιες δηλώσεις του για τη Βόρεια Κορέα, προειδοποιώντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, να μην απειλεί τις ΗΠΑ γιατί θα απαντήσουν με «φωτιά και μανία», που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος .

Τον επόμενο μήνα από το βήμα της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Τραμπ επανήλθε προειδοποιώντας τον Κιμ ότι θα «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη χώρα του και τον κορόιδεψε αποκαλώντας τον «μικρό πυραυλάνθρωπο».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υπό τον προσωπάρχη Τζον Κέλι φέρονται να ανησυχούσαν, ωστόσο, πολύ περισσότερο για τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με τον Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα. Σε νέα προσθήκη στο βιβλίο του “Donald Trump V. the United States” o ανταποκριτής των New York Times στην Ουάσιγκτον, Μάικλ Σμιτ, γράφει ότι ο Τραμπ απειλούσε τη Βόρεια Κορέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγες μέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Κέλι. «Αυτό που τρόμαζε περισσότερο κι από τις αναρτήσεις στο Twitter τον Κέλι ήταν ότι κεκλεισμένων των θυρών στο Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ συνέχιζε να μιλά λες και ήθελε να πάει σε πόλεμο. Συζήτησε αλαζονικά την ιδέα της χρήσης πυρηνικού όπλου κατά της Βόρειας Κορέας λέγοντας ότι αν αποφάσιζε κάτι τέτοιο η κυβέρνησή του θα μπορούσε να ρίξει σε κάποιον άλλο το φταίξιμο για να αποποιηθεί της ευθύνης».

Ο Σμιτ είπε στο NBC News ότι «κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον συνεργατών του ο Τραμπ μιλούσε για τη χρήση βίας κατά της Βόρειας Κορεάς κι ήταν έντονη η ανησυχία γι’ αυτό επειδή ο Τραμπ έλεγε δημοσίως πράγματα που άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης».

Όταν ο Τραμπ πρότεινε κάποια κομπίνα για να μην αποκαλυφθεί από που προήλθε η επίθεση, ο τετράστερος στρατηγός και προσωπάρχης του, Κέλι, που πολλοί τον θεωρούσαν φωνή μετριοπάθειας στους 19 μήνες της θητείας του στον Λευκό Οίκο, αντέτεινε ότι «θα είναι δύσκολο να μην γίνουμε δακτυλοδεικτούμενοι», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο.

Ο Τραμπ συνέχισε να κλιμακώνει την ένταση στη Βόρεια Κορέα το 2018, διαμηνύοντας μέσω Twitter στον Κιμ: «Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μόλις δήλωσε ότι “το Πυρηνικό Κουμπί είναι πάνω στο γραφείο του συνέχεια.” Κάποιος στο εξασθενημένο καθεστώς του που πεθαίνει της πείνας να τον ενημερώσει παρακαλώ ότι έχω κι εγώ Πυρηνικό Κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο & πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου Κουμπί λειτουργεί»!

Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντήθηκε με Βορειοκορεάτη ομόλογό του, όταν βρέθηκαν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα