Σαρδηνία: Δύτες ανακάλυψαν τεράστια ποσότητα αρχαίων νομισμάτων (video)

Ο θησαυρός που ανακτήθηκε ανέρχεται σε 30.000 έως 50.000 χάλκινα κομμάτια, τα οποία είναι «σε εξαιρετική και σπάνια κατάσταση διατήρησης»

Δεκάδες χιλιάδες αρχαία νομίσματα προερχόμενα πιθανώς από ναυάγιο του 4ου αιώνα, ανέσυραν δύτες στα ανοικτά των ακτών της Αρτσακένα, στη Σαρδηνία σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο θησαυρός που ανακτήθηκε ανέρχεται σε 30.000 έως 50.000 χάλκινα κομμάτια τα οποία είναι «σε εξαιρετική και σπάνια κατάσταση διατήρησης».

Τα χάλκινα νομίσματα που χρονολογούνται από το πρώτο μισό του τέταρτου αιώνα μ.Χ. βρέθηκαν μπλεγμένα μέσα σε φύκια, σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές του νησιού της Μεσογείου, κοντά στην πόλη Arzachena.

Tα νομίσματα εντόπισε αρχικά τυχαία ένας δύτης και ειδοποίησε τις τοπικές αρχές ώστε να σπεύσουν στο σημείο.

«Ο θησαυρός των αρχαίων νομισμάτων που βρέθηκαν αποτελεί μια από τους πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει» σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Associated Press ο Σαρδηνός αρχαιολόγος Λουίτζι Λα Ρόκα.

Το Υπουργείο πρόσθεσε ότι ο θησαυρός είναι πολύ μεγαλύτερος από την κρύπτη που βρέθηκε το 2013 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν 22.888 παρόμοια νομίσματα ανακαλύφθηκαν κοντά στην τοποθεσία ενός ρωμαϊκού φρουρίου στη νοτιοδυτική κομητεία του Ντέβον.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από την επιχείρηση των δυτών στον βυθό:

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα