Σε περίκλειστο κέντρο όλοι οι μετανάστες

Σε χρόνο ρεκόρ θα ξεκινήσουν οι απελάσεις προς τις χώρες από όπου κατάγονται όσοι εισήλθαν στη χώρα μας από την 1η Μαρτίου

Εντός των επομένων 24ωρων αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο περίκλειστο κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα μεταφερθούν όλοι οι παράτυποι μετανάστες που συνελήφθησαν είτε περνώντας από διάφορες πλευρές τα σύνορα στον Έβρο, είτε έφθασαν με βάρκες στα νησιά του Αιγαίου και παραμένουν φρουρούμενοι από άνδρες του λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι κάτοικοι έχουν αποκλείσει τους δρόμους προς τις δομές.

Του Χρήστου Αγγελόπουλου

Η καινούργια δομή θα είναι στα πρότυπα της Αμυγδαλέζας, όπου οι μετανάστες θα παραμένουν εκεί επί 24ώρου βάσης (εξάλλου οι περισσότεροι έχουν ήδη καταδικαστεί με ποινές που φτάνουν και τα 4 χρόνια για παράνομη είσοδο στη χώρα). Μάλιστα όπως αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη πήρε και ΦΕΚ, όλοι όσοι εισήλθαν από την 1η Μαρτίου, και δεν θα καταγράφονται και δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου. Και από την περίκλειστη δομή θα απελαύνονται όχι προς την Τουρκία, αλλά προς τις χώρες καταγωγής τους. Και γράφουμε θα απελαύνονται, διότι ουκ ολίγες φορές έχει συμβεί στο παρελθόν να γίνονται επαναπροωθήσεις και οι χώρες από όπου κατάγονται (ειδικά το Πακιστάν) δεν τους δέχονται. Όμως στις απελάσεις δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.

Ταυτόχρονα είναι ειλημμένη η απόφαση, όπως η Ελλάδα προχωρήσει σε καμπάνια προς τις χώρες από όπου προέρχονται οι μετανάστες, όπου θα παρουσιάζονται οι περίκλειστοι χώροι παραμονής και θα επισημαίνεται ότι όποιος εισέρχεται λαθραία στην Ελλάδα θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και θα παραμένει έγκλειστος ακόμη και όταν ολοκληρωθεί η ποινή του και δεν έχει καταστεί δυνατή η επαναπροώθησή του στη χώρα καταγωγής του. Δηλαδή στην καμπάνια θα παρουσιάζεται προς τους υποψήφιους μετανάστες ένα ταξίδι προς μία φυλακή.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΣΕ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σαφές μήνυμα

«Η αναστολή της διαδικασίας ασύλου στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ότι η χώρα μας δεν θεωρεί πρόσφυγες όσους εισέρχονται παράνομα», τόνισε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε: «Αντίθετα, πρόκειται για άτομα που εκμεταλλεύεται η γείτων χώρα προκειμένου να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε».

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη ο Νότης Μηταράκης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκαν με τον πρέσβη του Αφγανιστάν Μιράις Σαμαντί. Στη συνάντηση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επικεντρώθηκε στις μεγάλες μεταναστευτικές ροές που δέχεται η χώρα από το Αφγανιστάν και τόνισε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει πρόθεση να βελτιωθούν οι διαδικασίες επιστροφών για όσους Αφγανούς δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Από την πλευρά του ο Αφγανός αξιωματούχος τόνισε ότι η πρεσβεία μέσω ανακοινώσεων προσπαθεί να συμβάλει στην αποθάρρυνση των Αφγανών να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλά ανοικτά μέτωπα όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Στη Λέσβο το κλίμα ήταν και πάλι έκρυθμο. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης συγκεντρώθηκαν πολλοί αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μετακινήθηκαν από τη Μόρια λόγω της φήμης που κυκλοφόρησε μέσω κοινωνικών δικτύων ότι θα φτάσει πλοίο στο νησί για να μεταφέρει κόσμο στην ενδοχώρα. Μάλιστα στη Λέσβο εστάλη αρματαγωγό πλοίο, προκειμένου να στεγαστούν για μικρό χρονικό διάστημα οι οικογένειες μεταξύ των νεοαφιχθέντων (περίπου 500 άτομα), που παραμένουν σε περιφραγμένο χώρο κοντά στο λιμάνι, αφού ως γνωστόν οι κάτοικοι εμπόδισαν τη μεταφορά τους στη Μόρια. Οι νεοαφιχθέντες, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, θα οδηγηθούν στον νέο περίκλειστο χώρο που φτιάχνεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Το γενικό σχέδιο

Πάντως μετά τα όσα λαμβάνουν χώρα στον Έβρο, αλλά και στα νησιά με τους μετανάστες που στέλνει ο Ερντογάν, έχουν πυκνώσει οι εισηγήσεις προς το Μαξίμου για το πού πρέπει να γίνουν οι νέες κλειστές δομές. Στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου μπορεί να αποχώρησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά οι αντιδράσεις εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς οι κάτοικοι εξακολουθούν να μη θέλουν τις κλειστές δομές.

Έτσι οι εισηγήσεις αναφέρουν ότι θα πρέπει να σκεφθούν πλέον ακατοίκητα μικρά νησιά, είτε ακόμη και βραχονησίδες, όπου θα κατασκευαστούν πολλές μικρές δομές. Και μάλιστα θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει και αποσυμφόρηση της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω, που από το 2015 είναι σε καθεστώς συναγερμού. Μάλιστα επισημαίνουν ότι μετά τα όσα συμβαίνουν στο Ιντλίμπ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αύξηση των μεταναστευτικών ροών όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

Η συγκεκριμένη εισήγηση, πάντως, για την κατασκευή μικρών περίκλειστων δομών σε ακατοίκητα νησιά το πιθανότερο είναι να μείνει σε κάποια από τα συρτάρια του Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τώρα που οι σύμμαχοι και εταίροι αντιλαμβάνονται το δίκιο της Ελλάδος, δεν θέλει ξαφνικά να βρει απέναντί του τη Διεθνή Αμνηστία.

Όμως η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί κι ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, που είναι οι αντιδράσεις ομάδων πολιτών –ειδικά στα νησιά– κατά των μεταναστών.

Ακόμη και η αποτροπή στη θάλασσα που προτάθηκε από τους Ευρωπαίους ενέχει τον κίνδυνο να υπάρχουν νεκροί στο Αιγαίο. Πάντως η εντολή που έχει δοθεί είναι τα ταχύπλοα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία περιπολούν στην οριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας, να αποτρέπουν την είσοδο φουσκωτών με πρόσφυγες και μετανάστες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Εκτός του Λιμενικού, στις περιπολίες συμμετέχουν στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και του Στρατού Ξηράς. Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λιμενικού συμμετέχουν 1.500 στελέχη του Σώματος με 50 σκάφη, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο περιπολούν ήδη 16 πλωτά του Frontex. Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένονται στην Ελλάδα 8 ακόμα πλοία από κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο της νέας επιχείρησης (Rapid Border Intervention Team – RAPID) της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, που πρόκειται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα