Σίγουρη η στήριξη της Μέρκελ

 Με μικρό καλάθι θα ταξιδεύσει ο Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί την Παρασκευή το μεσημέρι με την Άνγκελα Μέρκελ. Όσοι υποστήριζαν, ότι από το Βερολίνο θα ξεκινήσει η πολιτική διαπραγμάτευση, μάλλον διαψεύδονται, καθώς η Καγεκλαρία έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη, υποστηρίζοντας, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Μέρκελ.

Βέβαια οι Γερμανοί το τελευταίο διάστημα ακολουθούν την τακτική να θέλουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη, όπως αναφέρει το γνωμικό, είχαν μόνο καλά λόγια για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Έτσι την Παρασκευή αναμένεται η Άγκελα Μέρκελ να παράσχει πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση, να αναγνωρίσει τις θυσίες των Ελλήνων και τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, ωστόσο δεν πρόκειται να χαριστεί στην ελληνική πλευρά καθώς εμμένει στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, να δεσμευθεί συγκεκριμένα για το είδος και το χρόνο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, βάσει και της δέσμευσης που ανέλαβε το Eurogroup εφόσον η Ελλάδα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου, Στέφαν Ζάιμπερτ υπήρξε σαφής, υπογραμμίζοντας ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας είναι που ενεργοποιεί την φερεγγυότητα των εταίρων της. «Πάντα επιμέναμε η Ελλάδα να αποδεικνύει αξιοπιστία στην εφαρμογή του προγράμματος και ότι τότε βεβαίως σε αυτό θα σταθεί απέναντι η αξιοπιστία των ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε ο Ζάιμπερτ, σπεύδοντας ταυτόχρονα να άρει οποιεσδήποτε, όπως είπε, «λανθασμένες προσδοκίες». «Η συνάντηση δεν είναι για διαπραγματεύσεις. Η τρόικα είναι αυτή η οποία κάθε φορά ελέγχει πώς προχωρά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι διμερές θέμα κάποιων εθνικών κυβερνήσεων».

Ως προς το ενδεχόμενο ελάφρυνσης της ελληνικής προσπάθειας, ο κ. Ζάιμπερτ, σημείωσε «έχουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις και για τις δυσκολίες οι οποίες πρέπει να υπερπηδηθούν στην Ελλάδα, καθώς και για την σκληρότητα την οποία πολλοί άνθρωποι πρέπει να υποστούν σε αυτή την διαδικασία. Παρά ταύτα πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα, ο οποίος δείχνει και τις πρώτες επιτυχίες και ο οποίος θα φέρει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πίσω σε έναν καλό σταθερό και βιώσιμο δρόμο».

Ο Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δεν έπεσαν από τα σύννεφα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Καγκελαρίας. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της συνάντησης τόσο για να αναδείξει τις επιτυχίες όσο και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και, κυρίως, να αποσπάσει την πολιτική δέσμευση της γερμανίδας Καγκελαρίου για υποστήριξη της Ελλάδας. Το πρόβλημα, ωστόσο, για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία, η πολιτική υποστήριξη είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Με βάση αυτό ο κ. Σαμαράς αναμένεται να πει στη γερμανίδα Καγκελάριο, ότι τα προαπαιτούμενα πληρούνται, η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, οπότε θα πρέπει και οι δανειστές μας να πάρουν τις αποφάσεις τους, σύμφωνα με τα όσα έχουν δεσμευτεί και εκείνοι από την πλευρά τους, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για πρώτη φορά, σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, το Βερολίνο αποδέχεται ότι η πρόοδος της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να συνοδευτεί από μια κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους των δανειστών μας.

Στο κλίμα αυτό εντάσσονται και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος ανέφερε ότι οι εταίροι θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν την Ελλάδα και πως επιθυμία του Βερολίνου είναι να υπάρξει ένα ακόμη «success story», όπως εκείνο της Ιρλανδίας.

Οι Αμερικανοί

Ως ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και έμπρακτη απόδειξη της βούλησης των ΗΠΑ να στηρίξουν επενδυτικά την Ελλάδα αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου την επίσκεψη της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένι Πρίτζκερ στην Αθήνα. Η επίσκεψη Πρίτζκερ αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας Ομπάμα – Σαμαρά, από τον περασμένο Αύγουστο, για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Η κ. Πρίτζκερ, η περιουσία της οποίας προσεγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια και, το 2011, το περιοδικό Forbes την κατέταξε 263η μεταξύ των πιο πλουσίων στις ΗΠΑ και 651η σε όλο τον κόσμο, ενημερώθηκε από την ελληνική πλευρά για τα επενδυτικά σχέδια στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των logistics κ.α.

Όπως τονίστηκε από το περιβάλλον της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ θα ακολουθήσει και δεύτερη επίσκεψη της μαζί με επενδυτές.

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης