Σήμερα στις Βρυξέλλες το μεγάλο debate των πέντε υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Η τηλεμαχία ξεκινά στις 4 ώρα Ελλάδας στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Θα παρευρεθεί κοινό 900 ατόμων

Πέντε βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με απόντες τους εκπροσώπους των ακροδεξιών και συντηρητικών κομμάτων. Δύο δημοσιογράφοι και πέντε θεματικές ενότητες.

Αυτό είναι το σκηνικό που έχει στηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες για το debate των κορυφαίων υποψηφίων που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Γερμανία Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Βάλτερ Μπάιερ (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά), ο Σάντρο Γκότζι (Ιταλία, Renew Europe Now), η Τερί Ράιντκε (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι) και ο Νικολά Σμιτ (Λουξεμβούργο, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών), θα τοποθετηθούν, εν όψει των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών, σε πέντε βασικά ζητήματα και συγκεκριμένα. Οικονομία και θέσεις εργασίας. Άμυνα και ασφάλεια. Κλίμα και περιβάλλον. Δημοκρατία και ηγεσία. Μετανάστευση και συνοριακή πολιτική. Καινοτομία και τεχνολογία, ενώ στο τέλος της τηλεμαχίας θα έχουν το χρόνο να τοποθετηθούν εκτός συγκεκριμένου πλαισίου.

Την τηλεμαχία θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Martin Řezníček (Czech TV, Τσεχία) και Annelies Beck (VRT, Βέλγιο).

Οι υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν θα μιλήσουν στα αγγλικά και θα παρέχεται διερμηνεία σε 24 γλώσσες της ΕΕ, ενώ βάσει της κληρωσης που πραγματοποίησε η EBU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Μαΐου, τη θέση των υποψηφίων στη σκηνή της συζήτησης θα είναι η εξής (από αριστερά προς τα δεξιά): Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Νικολά Σμιτ, Τερί Ράιντκε, Σάντρο Γκότζι και Βάλτερ Μπάιερ.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία, από τις 16:00 έως τις 17:45 ώρα Ελλάδας, η οποία έχει μετατραπεί σε τηλεοπτικό στούντιο για την περίσταση, θα παρευρεθεί κοινό 900 ατόμων, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε Ευρωπαίους πολίτες να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους προς τους πέντε ανθυποψηφίους.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 8 χώρες της ΕΕ που θα συμμετέχει σε αυτή την καινοτομία θέτοντας ένα ερώτημα ζωντανά κατά τη διάρκεια του Eurovision Debate, απευθείας από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα .

Παρόλο που η Αριστερά, οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και η η Κεντροδεξιά θα συμμετάσχουν στη συζήτηση, ούτε η ακροδεξιά παράταξη Ταυτότητα και Δημοκρατία, η οποία ενδέχεται να είναι ακόμα και η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε οι σκληροπυρηνικοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές θα επιτραπεί να λάβουν μέρος, λόγω της άρνησής τους να προτείνουν επίσημο υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν. Ορισμένοι ευρωβουλευτές από αυτές τις πολιτικές ομάδες μιλούν για “λογοκρισία”, με τον Δανό Άντερς Βίστισεν να υποστηρίζει ότι η EBU απέκλεισε για πολιτικούς λόγους το “20 με 25% του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα