Σύνταξη πείνας για 1 στους 3 Έλληνες

Μέσα σε μόλις 8 μήνες δόθηκαν περί τα 1,4 δισ. ευρώ για να πληρωθούν συντάξεις, με αποτέλεσμα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων να βρίσκονται στο κόκκινο. Αυτό, παρά το γεγονός ότι 1 στους 3 συνταξιούχους, παίρνει σύνταξη πείνας που μόλις και μετά βίας φτάνει τα 500 ευρώ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει ότι όλα βαίνουν καλώς, εστιάζει στα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», σύμφωνα με το οποίο το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος προ φόρων και κρατήσεων περίθαλψης ανέρχεται στα 950,05 ευρώ. Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία αποκαλύπτει την πραγματικότητα που καταγράφεται ζοφερή για τουλάχιστον το ένα τρίτο των απόμαχων. Συνολικά 818.052 σε σύνολο 2.652.172 ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ, καθώς σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 539.003 δικαιούχοι σύνταξης γήρατος, 156.296 που λαμβάνουν σύνταξη θανάτου και 122.753 με αναπηρική σύνταξη.

Τι κι αν ο Γιάννης Βρούτσης δηλώνει πως «το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πατά γερά στα πόδια του» προσθέτοντας πως στο νέο ασφαλιστικό χάρτη θα υπάρξουν νέες εξοικονομήσεις πόρων, με τις διοικητικές ενοποιήσεις της επόμενης χρονιάς και, κυριότερα, με την αναστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εξομάλυνση της αγοράς εργασίας». Εδώ, όμως, πρέπει να σημειώσουμε πως οι ενοποιήσεις (όλα τα επικουρικά και τα ταμεία εφάπαξ στο ΙΚΑ), κρύβουν μειώσεις συντάξεων.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας, υποστήριξε πως τα Ταμεία βρίσκονται “εντός στόχων” όσον αφορά την εκταμίευση της κρατικής χρηματοδότησης, προσθέτοντας πως έχουν απορροφήσει το 93,08% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, έχοντας δεχθεί και πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ειδικό «ασφαλιστικό κουμπαρά» ΑΚΑΓΕ.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά το πρώτο 8μηνο του 2014 έχουν χρησιμοποιήσει και τα τελευταία αποθεματικά τα οποία έχουν μειωθεί κατά 1,4 δις ευρώ και από 1,6 δις σήμερα υπολογίζονται σε μόλις 216 εκατ. ευρώ!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα