«Σπίτι μου» – Πρωτοψάλτης: Πάνω από 5.200 νέοι και νέα ζευγάρια απέκτησαν ήδη το σπίτι τους

Η ΔΥΠΑ, μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά» ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση της νέας στεγαστικής πολιτικής

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αποτέλεσε την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας, μετά από μια δεκαετία που δεν είχε υπάρξει καμία σχετική πρωτοβουλία εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, αναφέρει στο iefimerida.gr ο Διοικητής ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Με δεδομένη την όξυνση του στεγαστικού προβλήματος στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των πολιτών, ώστε να στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο όσους δυσκολεύονται στην απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά» (Ν.4921/2022) ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση της νέας στεγαστικής πολιτικής, με αρχή το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μια δράση που είχε απτά αποτελέσματα καθώς είχε πολύ συγκεκριμένη στόχευση.

Έχοντας ως προτεραιότητά μας να προχωρήσουμε με ταχύτητα, ευελιξία και εξωστρέφεια, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα των καθυστερήσεων του παρελθόντος και όλες οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται σύμφωνα με τα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, υιοθετήσαμε βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες δράσεις σε όλη την Ευρώπη.

Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους πολίτες ξεκίνησε στις 3 Απριλίου 2023, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 5006/2022 – «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία», και σε διάστημα μόλις έξι μηνών η διαδικασία ολοκληρώθηκε, με τη σύμπραξη ΔΥΠΑ, Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και 10 τραπεζικών ιδρυμάτων.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έδωσε έμφαση στους νέους πολίτες, καθώς το στεγαστικό ζήτημα έχει επιπτώσεις που επιβαρύνουν το δημογραφικό πρόβλημα. Οι νέοι δυσκολεύονται να ανεξαρτητοποιηθούν από την οικογενειακή εστία και να ξεκινήσουν την κοινή τους ζωή, οπότε σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε ότι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι πολίτες 25 έως 39 ετών, ενώ στην περίπτωση των ζευγαριών ένας εκ των δυο θα έπρεπε να ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Το πρόγραμμα είχε αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε με 375 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και με 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Με στόχο να ανταποκριθούμε στον θετικό αντίκτυπο που είχε στους υποψήφιους δανειολήπτες και στην αγορά ακινήτων, προχωρήσαμε στον διπλασιασμό της χρηματοδότησης για τη χορήγηση των δανείων, η οποία εντέλει ανήλθε συνολικά σε 750 εκατ. ευρώ.

Από την έναρξη του προγράμματος υποβλήθηκαν περισσότερες από 39.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 9.909 προχώρησαν στο στάδιο της έγκρισης, καλύπτοντας το 99% του συνολικού προϋπολογισμού, φθάνοντας δηλαδή στον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Από τις 9.909 ενταγμένες στο πρόγραμμα αιτήσεις, με 25.000 ωφελούμενους συνολικά, έχουν εκταμιευτεί 5.228

Το 57% των 9.909 εγκεκριμένων δανείων αφορούν νέα ζευγάρια, το 57% αφορά ζευγάρια και το 4% μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ ο μέσος όρος εισοδημάτων των δικαιούχων είναι περίπου 17.000 ευρώ.

Τα περισσότερα δάνεια έχουν εγκριθεί στην Περιφέρεια Αττικής (38%), στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (23%) και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής ΜακεδονίαςΘράκης (7%), Θεσσαλίας (6%) και Δυτικής Ελλάδας (6%).

Τέλος, ο μέσος δανείου είναι 100.147 ευρώ, ο μέσος όρος εμπορικής αξίας ακινήτων ανέρχεται σε 135.523 ευρώ, η ηλικία των ακινήτων είναι 40 ετών και το μέγεθος 91 τ.μ. κατά μέσο όρο.

Έναν χρόνο μετά την έναρξη της νέας στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, μπορούμε να πούμε ότι η εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου» αποτελεί πρότυπο για τη συνέχεια, όσον αφορά την ταχύτητα υλοποίησης και την αποτελεσματικότητα σχετικά με τους στόχους που είχαμε θέσει εξαρχής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα