Στα σκαριά νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση σε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που δεν θα δημιουργεί παρενέργειες, επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του ΣΕΒ.

Όπως τόνισε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία, την οικονομία και τις τράπεζες οι οποίες έχουν δεσμευτεί σε φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης τους έως το 2021. Πρόσθεσε ότι η προστασία πρέπει να αφορά τα κατώτερα στρώματα, τα οποία με τη βοήθεια της Πολιτείας θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει οι υποχρεώσεις συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ από δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Θυμίζεται πως πριν λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Δραγασάκης είχε σχολιάσει πως “ο νόμος Κατσέλη ήταν προϊόν μιας συγκυρίας κρίσης. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον είναι ένας νόμος ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση”. Ερωτηθείς τότε για το εάν θα ζητηθεί παράταση της ισχύος του νόμου ο ίδιος παρέπεμψε στις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Οπως υποστήριξε, μέσα από την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας από τις τράπεζες, θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα εγγυάται την πρώτη κατοικία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα