Στα σκαριά ρύθμιση για τις… ρυθμίσεις

Παρά το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν τεθεί σε ισχύ από τον προηγούμενο μήνα, εν τούτοις η ανταπόκριση των οφειλετών είναι περιορισμένη. Έτσι, στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους να πείσουν τους οφειλέτες (μικρούς και μεγάλους) να μπουν στη διαδικασία αποπληρωμών, καθώς ακόμη και οι απειλές για κατασχέσεις δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Υπό αυτό το πρίσμα, εντός της κυβέρνησης έχει ανοίξει συζήτηση για το πώς θα γίνουν ακόμη πιο ελκυστικές οι ρυθμίσεις, ώστε οι οφειλέτες να είναι σε θέση να πληρώνουν κανονικά και να «ανασάνουν» τα δημόσια έσοδα.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και δείχνουν ότι στο επτάμηνο επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και μείωση της ύφεσης στο 4,6% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, δημιουργούν ένα επιπλέον όπλο ενόψει διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Παράλληλα, όλοι συμφωνούν ότι η φορολογική κόπωση που πολλοί προβλέπουν για το β΄ εξάμηνο, κατά το οποίο συσσωρεύονται μεγάλες υποχρεώσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, κρύβει πολλούς κινδύνους.

Αυτός είναι κι ένας λόγος που η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα αλλαγών των ρυθμίσεων, με τον βασικό κορμό να παραμένει ίδιος. Το οικονομικό επιτελείο θα συγκεντρώσει όλες τις ενδεχόμενες αλλαγές και θα τις παρουσιάσει στην τρόικα, ώστε να επιτύχει την τροποποίηση-«ωραιοποίησή» τους. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στις εξής προτάσεις:

# Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης και των παλαιότερων οφειλών (πριν από τις 31-12-2012) στην πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με την οποία διακανονίζεται μόνο το χρέος που δημιουργήθηκε εντός του 2013.
# Να μειωθεί το επιτόκιο 8,75%.
# Να χαλαρώσουν οι απαιτήσεις καταγραφής και δέσμευσης της περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων (π.χ. η ρήτρα για εμπράγματες εγγυήσεις από ένα ύψος οφειλής και πάνω).
# Να δίδεται γενναίο «μπόνους» για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχει εισπραχθεί 1,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,9 δισ.

Το πετρέλαιο
Ένα ακόμη θέμα που ετοιμάζεται να θέσει στην τρόικα η κυβέρνηση είναι και αυτό των αλλαγών στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα. Αν και είναι ξεκάθαρο ότι μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρελαιοειδή δεν μπορεί να προχωρήσει, η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει αλλαγές στα κριτήρια για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης. Το θέμα έχει τεθεί στην τρόικα από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο και η συζήτηση εκτιμάται ότι θα γίνει στον έλεγχο που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν ελαστικότερα τα κριτήρια για το επίδομα, ώστε να προκύψουν περισσότεροι δικαιούχοι, και ενδεχομένως πιο πολλά έσοδα για το Δημόσιο. Βαρόμετρο ωστόσο θα είναι η πορεία των εσόδων τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς εκκρεμούν εισπράξεις πολλών δισ. ευρώ, τη στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων βρίσκεται στο ναδίρ και οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξάνονται.

Το πρωτογενές πλεόνασμα (περίπου 1,1 δισ. ευρώ, χωρίς τα κεφάλαια από τα ομόλογα) έρχεται τη στιγμή που ο στόχος στο επτάμηνο ήταν έλλειμμα (πρωτογενές) της τάξεως των 3,15 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα με τα φορολογικά έσοδα παραμένει, με αποτέλεσμα η «τρύπα» να φθάνει στο 1,43 δισ. ευρώ, παρά την αισθητή βελτίωση των εισπράξεων τον Ιούλιο.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση φέρνει εφάπαξ καταβολή

Η απίστευτη καθυστέρηση που παρατηρείται στις εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων, παρά το γεγονός ότι φέτος χρησιμοποιήθηκε για όλους το διαδίκτυο, εκτός του ότι έχει ταλαιπωρήσει τους φορολογούμενους είναι πολύ πιθανό να τους δώσει και τη… χαριστική βολή. Ποια θα είναι αυτή; Να αναγκαστούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς την εφορία όχι σε τρεις δόσεις, αλλά σε μία!

Είναι χαρακτηριστικό ότι δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τον Ιούνιο ακόμη δεν έχουν εκκαθαριστεί. Αυτό το γεγονός φέρει τον κίνδυνο οι φορολογούμενοι να λάβουν με σημαντική καθυστέρηση τα εκκαθαριστικά σημειώματα και να υποχρεωθούν να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος σε μία διμηνιαία δόση, ή ακόμα και εφάπαξ.

Αυτή είναι η μία όψη του παγόβουνου των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Υπάρχει όμως και η άλλη, η οποία είναι ακόμη χειρότερη για τα δημόσια έσοδα: Το ότι χιλιάδες φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και προσπαθούν με διάφορα τρυκ να αποφύγουν την πληρωμή. Έτσι παρατηρείται να αφήνουν την οφειλή να γίνει ληξιπρόθεσμη προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση και μετά να την εξοφλήσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπεται στην πάγια ρύθμιση.

Από την άλλη πλευρά, φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου ενημερώνονται ότι πρέπει πρώτα να περάσουν από την εφορία. Εκεί μαθαίνουν ότι τελικά η επιστροφή φόρου που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με χρέη προ το Δημόσιο, είτε βρίσκονται σε ρύθμιση είτε όχι. Αποτέλεσμα: όχι μόνο να μην παίρνουν επιστροφή, αλλά να καλούνται και να πληρώσουν επιπλέον, στην περίπτωση όπου το χρέος είναι μεγαλύτερο από την επιστροφή.

Η καθυστέρηση
Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι για ποιον λόγο καθυστερεί η εκκαθάριση των δηλώσεων, την ώρα που όλα τα φοροτεχνικά γραφεία της χώρας έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους για το ύψος της οφειλής τους. Όπως, λοιπόν, ισχυρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών:

# Το σύστημα Taxisnet πρέπει να ολοκληρώσει τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις εσόδων και δαπανών που δηλώνονται με τα στοιχεία των εργοδοτών των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.
# Οι φορολογούμενοι καλούνται να περάσουν από τις εφορίες προκειμένου να ελεγχθούν πρωτότυπα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη δήλωση (παρακράτηση φόρου από εργοδότη, ιατρικές δαπάνες κ.ά.).
# Οι δηλώσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και οι εφορίες δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα επιβληθούν πρόστιμα.
# Και ενώ κάποιοι έλεγχοι ολοκληρώνονται, το Τaxisnet δεν ενημερώνεται, δεδομένου, όπως λένε οι εφοριακοί, ότι το λιγοστό προσωπικό δεν επαρκεί για να κάνει ελέγχους και να ενημερώνει παράλληλα το σύστημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα