Στάσιμο το θέμα των πλειστηριασμών

Κατά τη σημερινή συνάντηση της τρόικα με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, τέθηκε το θέμα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν κόκκινα δάνεια, χωρίς, ωστόσο, να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Στη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων και ο κ. Χατζηδάκης αντιτάχθηκε στο να καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και να βγαίνει σε πλειστηριασμό, εφόσον ο δανειολήπτης είναι το κόκκινο.

Μάλιστα, τόνισε ότι «το μέτρο αυτό σε κάθε περίπτωση χρειάζεται τουλάχιστον ένα μεταβατικό στάδιο».

Ο κ. Αθανασίου, αφού συντάχθηκε με τις θέσεις του κ. Χατζηδάκη, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας «κώδικας», έτσι ώστε να εξετάζεται αν ο δανειολήπτης που είναι στο κόκκινο έχει πράγματι οικονομική αδυναμία ή εκμεταλλεύεται τις οικονομικές συγκυρίες που διέρχεται η χώρα μας και δηλώνει αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών του υποχρεώσεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται η κατάσταση αυτή και τα κόκκινα δάνεια συνεχώς να αυξάνονται, χωρίς να υπάρχει κάποια λύση.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στα Ειρηνοδικεία στοιβάζονται πλέον οι αιτήσεις για υπαγωγή των δανειοληπτών στο «νόμο Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ οι αιτήσεις θα εκδικαστούν μετά από αρκετά χρόνια.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Αθανασίου πρότεινε για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, να νομοθετηθεί η δυνατότητα, όσοι επιθυμούν, να «μεταφέρουν» τις υποθέσεις τους από τα δικαστήρια στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

Τέλος, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών, προς όφελος των δανειοληπτών και να υπάρξει προστασία από τα λεγόμενα «κοράκια», που λυμαίνονται το χώρο των πλειστηριασμών, «αγοράζοντας» ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Διαβάστε επίσης