Στην Μαριάννα Λάτση απένειμε το το Χρυσό Μετάλλιο Ζάππα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Βραβεύτηκε ως σύγχρονη εθνική ευεργέτιδα - «Ελπίζουμε πως εισάγουμε ένα νέο μοντέλο ιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας»

Η Μαριάννα Λάτση βραβεύτηκε ως σύγχρονη Εθνική Ευεργέτιδα για την ιδιαίτερα σημαντική και πολύπλευρη κοινωνική προσφορά της από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου 2023, στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Το Χρυσό Μετάλλιο «Ευαγγέλης Ζάππας» απένειμε στην Μαριάννα Λάτση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ επιπλέον συναισθηματική φόρτιση προσέδωσε η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας για τη βράβευση της κυρίας Λάτση: Η 30η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2007 σαν Ημέρα Μνήμης για τους Εθνικούς Ευεργέτες της Ελλάδας.

Λίγα λεπτά πριν από την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου Ε. Ζάππα στην Μαριάννα Λάτση, προβλήθηκε βιντεοσκοπημένη σύνοψη των πιο γνωστών φιλανθρωπικών ενεργειών της, εν προκειμένω των δύο Κέντρων Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» για ασθενείς με ογκολογικές παθήσεις, στα αντικαρκινικά νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» των Αθηνών και «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη. Καθώς επίσης και της εκ θεμελίων ανακαίνισης/αναβάθμισης του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο γενικό νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», στην Αθήνα, η οποία είναι δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννης Σ. Λάτσης.

Εμφανώς συγκινημένη, η κυρία Μαριάννα Λάτση παρέλαβε από την ΠτΔ το Χρυσό Μετάλλιο που φέρει το όνομα ενός από τους εμβληματικούς Εθνικούς Ευεργέτες στην ιστορία της χώρας, του Ευαγγέλη Ζάππα. Μάλιστα, η κυρία Λάτση αφιέρωσε το Μετάλλιο στον πατέρα της, Ιωάννη Λάτση.

Στην ευχαριστήρια ομιλία της, η Μαριάννα Λάτση ανέλυσε το τι σημαίνει για την οικογένειά της και για την ίδιαν η κοινωνική προσφορά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους πλημμυροπαθείς συμπολίτες της Θεσσαλίας, προτρέποντας εμμέσως την ανάπτυξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών προς ενίσχυσιν των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, η κα Λάτση τόνισε ότι «το Χρυσό Μετάλλιο του Ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα, αφιερώνεται στον πατέρα μου, Γιάννη Λάτση. Τον Απρίλιο του 2023 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το θάνατό του. Είκοσι χρόνια μνήμης για εμένα και την οικογένειά μου, αλλά ταυτόχρονα 20 χρόνια διαρκούς κοινωνικής προσφοράς μέσω του Ιδρύματός μας, στη μνήμη του. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση έχει αναπτύξει και έχει χρηματοδοτήσει πλήθος πρωτοβουλιών από της συστάσεώς του. Μέσα από την πολυθεσμική του δραστηριοποίηση και μέσα από μια απολύτως ανθρωποκεντρική προσέγγιση επιχειρεί να συνδέει τις εθνικές προτεραιότητες με την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας. Την ίδια στιγμή που υποστηρίζει καινοτόμες κοινωφελείς πρωτοβουλίες οι οποίες διαμορφώνουν το αύριο της πατρίδας και των συμπολιτών μας.

5984960_2
Από αριστερά ο Επίσκοπος Ρωγών κύριος Θεόφιλος, η πρόεδρος του Ζαππείου Χρυσάνθη Βαγενά, η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Μαριάννα Λάτση, η Ελευθερία Ντεκώ και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Εκπροσωπώντας το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, αλλά εκφράζοντας και την προσωπική μου βούληση, μία δέσμευση μπορώ να κάνω σήμερα ενώπιόν σας: Ότι θα επιδιώξουμε να γίνουμε αντάξιοι, ταπεινοί συνεχιστές του έργου των μεγάλων πατριωτών ευεργετών και στη βάση της δικής τους παρακαταθήκης θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το κοινό καλό και την πρόοδο όλων των Ελλήνων.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου ένα προσωπικό σχόλιο. Η διάθεση προσφοράς κάθε ανθρώπου έχει έναν μοναδικό μηχανισμό ανατροφοδότησης. Πάντα κυριαρχεί το συναίσθημα ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι αρκετό. Όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, δεν μου φαίνονται ποτέ αρκετά. Μεγαλώνοντας καταλαβαίνω πως, όσο βαδίζουμε στο δρόμο της φιλανθρωπίας, τόσο πιο πολύ συνειδητοποιούμε ότι ποτέ δεν θα δούμε το τέλος του. Και απλά συνεχίζουμε.

Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή είναι κοντά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, του Βόλου και πιστεύω ότι, φυσικά, είναι πάρα πολύς ο κόσμος, υπάρχει πολύς εθελοντισμός που βοηθάει, αλλά αυτό είναι που πρέπει να δούμε άμεσα αυτή τη στιγμή. Σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη μεγάλη τιμή».

Προηγουμένως, αρχίζοντας την ομιλία της, η Μαριάννα Λάτση είχε επισημάνει ότι «κάθε φορά που επισκέπτομαι το Ζάππειο, με κατακλύζουν συγκίνηση και δέος. Είναι τόσο συνυφασμένη η νεώτερη ιστορία της πατρίδας μας με το χώρο του Ζαππείου, ώστε η επιβλητική σκιά όλων των σημαντικών γεγονότων τα οποία έχουν εκτυλιχθεί εδώ, επιβάλλει το μέτρο και διαμορφώνει τη φυσιογνωμία όλων των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο μέγαρο αυτό. Διότι μέτρο απαιτείται όταν προσέρχεται κανείς σε αυτό το εθνικό τοπόσημο για να παραλάβει το Χρυσό Μετάλλιο του ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα. Ενός ανθρώπου που το επώνυμό του έχει γίνει συνώνυμο της εθνικής ευεργεσίας. Ενός ανθρώπου που σε όλη τη διάρκεια της ζωής του υπηρέτησε με ευλάβεια τα εθνικά ιδανικά, όπως ο αγώνας για την ελευθερία της πατρίδας μας, η προσπάθεια για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η ανύψωση της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα.

Στέκομαι μπροστά σας, εξοχοτάτη Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας και εκλεκτά μέλη της επιτροπής Ολυμπίων και κληροδοτημάτων, συγκινημένη και αμήχανη. Αναλογιζόμενη το μέγεθος της τιμής και αναλογιζόμενη το μέγεθος της ευθύνης.

Κυρίες και κύριοι, το μετάλλιο αυτό αφιερώνεται σε εκείνον που με δίδαξε ότι η κοινωνική προσφορά δεν είναι μόνο αυτονόητο εθνικό καθήκον. Αλλά είναι κυρίως στάση ζωής. Αφιερώνεται σε εκείνον, που με την καθημερινή του συμπεριφορά μου δίδαξε ότι η προσφορά στους συνανθρώπους μας, και κυρίως προς τους πιο αδύναμους δεν είναι πράξη αλτρουισμού, ούτε ένας μηχανισμός αποκατάστασης των μεγάλων ανισοτήτων που, δυστυχώς, ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Αφιερώνεται σε εκείνον που ασκούσε τη φιλανθρωπία σαν έναν δρόμο προσωπικής εξέλιξης. Σαν μία διαρκή διαδικασία επανασύνδεσης με τις ρίζες του. Σαν μια σιωπηρή εξομολόγηση, η οποία δεν επιτρέπει βραβεύσεις, τιμές και ανταμοιβές».

Ο ζωντανός λόγος της Μαριάννας Λάτση, συμπληρώθηκε κατά κάποιο τρόπο με τα αποσπάσματα από τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες της, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στα Κέντρα Ημερήσιας Θεραπείας «Νίκος Κούρκουλος», καθώς και στα Επείγοντα του «Γεννηματάς».

5985016

Στα αποσπάσματα αυτά η κα Λάτση δήλωνε ότι «ελπίζουμε πως εισάγουμε ένα νέο μοντέλο ιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας, με την ελπίδα ότι θα αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των χιλιάδων συνανθρώπων μας που ταλαιπωρούνται από τον καρκίνο. Αυτούς είχα κατά νου όταν ονειρεύτηκα. Σε αυτούς ανήκουν τα Κέντρα ‘Νίκος Κούρκουλος’ και σε αυτούς παραδίδονται.
Οι δωρεές του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση είναι μία ακόμη απόδειξη του τι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί. Οι Μονάδες θα φέρουν το όνομα του Νίκου. Του Νίκου Κούρκουλου. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η επιλογή δεν γίνεται με καμία διάθεση υστεροφημίας ή μετά θάνατον απονομής τιμής, απλώς γιατί ο ίδιος δεν θα το ήθελε. Απλώς διότι ο ίδιος δεν το χρειάζεται εκεί που είναι.
Η συγκεκριμένη ονοματοδοσία θέλει να αναδείξει και να παραδειγματίσει ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου. Από έναν άνθρωπο που αγαπήθηκε και ταυτίστηκε με τη λεβεντιά όσο λίγοι Έλληνες. Είναι η γενναιότητα, συνεπώς, η υπομονή, η δύναμη για ζωή, η ελπίδα και η αξιοπρέπεια που προβάλλονται μέσα από την επιλογή του ονόματος του Κέντρου και όχι το ίδιο το πρόσωπο.

5984996__1_
Η Μαριάννα Λάτση με τον γιο της, Πάρη Κασιδόκωστα και την Ελευθερία Ντεκώ

 Νιώθω ευτυχισμένη και τυχερή που μέσα από αυτή την πράξη ευθύνης και αγάπης μπορώ να συμβάλλω στην προσπάθεια για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το καθήκον αυτό, άλλωστε, μου το δίδαξε ο πατέρας μου. Που, έχοντας δει τη ζωή κι από τις δύο όψεις, ανέκαθεν έκανε πράξη την κοινωνική προσφορά και τη φροντίδα προς τον συνάνθρωπο με κάθε πρόσφορο τρόπο».

Την 30η Σεπτεμβρίου, εκτός από την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου στη Μαριάννα Λάτση, βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα η διεθνούς φήμης ειδική στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό φωτισμού και την ανάδειξη δημοσίων κτηρίων, μνημείων κ.ο.κ., Ελευθερία Ντεκώ. Την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης στο Ζάππειο είχε η πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, κυρία Χρυσάνθη Βαγενά. Η οποία και απηύθυνε στο κοινό την εναρκτήρια ομιλία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσφοράς και τη διαχρονική επιρροή των Εθνικών Ευεργετών στην ιστορική πορεία της Ελλάδας.

Παρέστη μεγάλος αριθμός επισήμων, εκπρόσωποι της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, του διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου κ.λπ. Εκ μέρους της κυβέρνησης, για τις ευρύτερες διαστάσεις της εθνικής ευεργεσίας ως θεσμού, εξεφώνησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

5984953
Η εκδήλωση διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου, στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου

Τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του κ. Χατζηδάκη έχουν ως ακολούθως: «Ας αναρωτηθούμε πώς θα ήταν η Ελλάδα σήμερα εάν δεν είχαν υπάρξει όλοι και όλες εκείνοι που αποκαλούμε ‘Εθνικοί Ευεργέτες’. Αν δεν είχε υπάρξει, επί παραδείγματι, ο Ιωάννης Βαρβάκης, ο οποίος με έξοδά του εξόπλισε στρατιώτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη και πάνω από όλα βοήθησε στον αγώνα των συμπατριωτών του, των Ψαριανών.

Αν δεν είχε υπάρξει ο Γεώργιος Αβέρωφ, στον οποίον οφείλονται η αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, η αποπεράτωση του Πολυτεχνείου Αθηνών, η ναυπήγηση του θωρηκτού Αβέρωφ, με το οποίο η Ελλάδα κυριάρχησε σε κρίσιμες στιγμές στο Αιγαίο.

Αν δεν είχαν υπάρξει ο Κωνσταντίνος και ο Ευαγγέλης Ζάππας, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Και βεβαίως μερίμνησαν για την ανέγερση του αρχιτεκτονικού κοσμήματος, του Ζαππείου Μεγάρου.

Θα μπορούσα να συνεχίσω, φυσικά, για ώρες. Η ουσία είναι όμως ότι χωρίς τους Εθνικούς Ευεργέτες μας, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική. Ευτύχησε όμως, οι Ευεργέτες αυτοί, όχι απλώς να υπάρξουν, αλλά και να επιλέξουν να της αφιερώσουν τις προσπάθειές τους.

5984965
Με τιμητική πλακέτα βραβεύτηκε η διεθνούς φήμης ειδική στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό φωτισμού και την ανάδειξη δημοσίων κτηρίων, μνημείων κ.ο.κ., Ελευθερία Ντεκώ. Εδώ μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, κυρία Χρυσάνθη Βαγενά

Σημαίνουν, άραγε, όλες αυτές οι ιστορικές αναφορές ότι η εθνική ευεργεσία είναι μια έννοια που ανήκει στο παρελθόν; Δεν το πιστεύω καθόλου. Άλλωστε, οι τελευταίες, άνευ προηγουμένου καταστροφές στον Έβρο και τη Θεσσαλία αναδεικνύουν την ανάγκη, μαζί με το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπάρξει συστράτευση και όλων εκείνων που μπορούν να στηρίξουν την ευρύτερη προσπάθεια. Και χαίρομαι, διότι έχει ήδη ξεκινήσει μια κινητοποίηση, με απτά αποτελέσματα, για τα οποία θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που έχουν αναλάβει τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία. Διότι τιμά ευεργέτες της σύγχρονης εποχής. Και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο. Αποδεικνύει ότι το πνεύμα της προσφοράς μπορεί και σήμερα να γίνει κινητήριος δύναμη. Κι αυτό αποδεικνύεται πάνω από όλα από το κοινωνικό έργο της κυρίας Μαριάννας Λάτση. Κοινωνικό έργο στο οποίο κεντρική θέση κατέχουν τα δύο Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς, τα οποία η κυρία Λάτση δώρισε στο ελληνικό δημόσιο και τελικά σε όλους τους Έλληνες. Οι δωρεές αυτές αποτελούν συνέχεια της δραστηριότητας που είχε αναπτύξει ο πατέρας της κυρίας Μαριάννας Λάτση, ο Ιωάννης Λάτσης και η οικογένεια. Την οποίαν, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης απόψε εδώ, θέλω να ευχαριστήσω.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Ζάππειο
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Ζάππειο

 Στην κυρία Ελευθερία Ντεκώ η οποία επίσης τιμάται σήμερα για το έργο της, όπως και στην κυρία Μαριάννα Λάτση, βλέπουμε δύο γυναίκες, δύο σύγχρονες Ελληνίδες. Με το έργο τους δίνουν σύγχρονη πνοή στην έννοια της κοινωνικής προσφοράς. Σας οφείλουμε ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’. Εύχομαι το έργο σας να λειτουργήσει ως έμπνευση για ανάδειξη και άλλων σύγχρονων Εθνικών Ευεργετών. Σας χρειαζόμαστε. Σας χρειάζεται η Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα