Στο “σκαμνί” δέκα κατηγορούμενοι για εκβιασμούς και απάτες στο Βατικανό

Ιστορική δίκη για το εδώλιο του δικαστηρίου της Αγίας Έδρας

Δέκα κατηγορούμενοι γι’αφαίμαξη χρηματικού ποσού ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και για εκβιασμούς, παράβαση καθήκοντος και απάτες.Εκτός από δικηγόρους και επενδυτές, κατηγορούμενος είναι και ο Καρδινάλιος Άντζελο Μπέκιου ο οποίος ενέκρινε την υψηλόβαθμη θέση που κατείχε το 2014, επενδύσεις σε πολυτελή διαμερίσματα του Λονδίνου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στις επενδύσεις που σε μεγάλο βαθμό προέρχονταν από συνεισφορές των πιστών, ήταν και το 45% ενός κτηρίου διαμερισμάτων στο South Kensington του Λονδίνου.

Ο Μπέκιου απολύθηκε από τον Πάπα το 2020 με την κατηγορία του νεποτισμού και αφαίρεσε την ασυλία του για να μπορεί να δικαστεί. Ο Μπέκιου αρνήθηκε ωστόσο αυτήν την κατηγορία και θα δικαστεί για πέντε κατηγορίες υπεξαίρεσης, δύο κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και έναν ισχυρισμό για παρακίνηση μάρτυρα σε ψευδορκία. Κατηγορείται επίσης για φερόμενη χρηματοδότηση και ανάθεση συμβάσεων σε εταιρείες και φιλανθρωπικούς οργανισμούς που ελέγχονται από τους αδερφούς του στην γενέτειρά τους Σαρδηνία.

Η ανταποκρίτρια του euronews στη Ρώμη, Τζόρτζια Ορλάντι: «Αν και ο Καρδινάλιος Αντζελο Μπέκιου χαρακτηριζει τον εαυτό του θύμα μηχανοραφίας αυτό που ξεκίνησε σήμερα είναι μια διαδικασία ιστορικής σημασίας, χωρίς προηγούμενο: για πρώτη φορά ένας καρδινάλιος δικάζεται από δικαστήριο στο Βατικανό, αποτελούμενο από απλούς δικαστές, χάρη στη μεταρρύθμιση που προώθησε ο Πάπας Φραγκίσκο. Ένα γεγονός που θα αφήσει το αποτύπωμά του για πάντα».

Πηγή:euronews.com

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα