Στον ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν πίσω τους συντρίμμια κι ο Στέφανος φτιάχνει… σφηνάκια στις Σπέτσες

Βγήκε και διασκέδασε το βράδυ του Σαββάτου - Σε αμηχανία πολλά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος

Σχεδόν εκατό στελέχη όλων των ηλικιών έκλεισαν χθες με θόρυβο την πόρτα της Κουμουνδούρου, με το κύμα φυγής εξαιτίας της διπλής διάσπασης να ξεφράζεται χθες στο χώρο των πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, 50 ακαδημαϊκοί από την Οργάνωση Μελών των Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία παραιτήθηκαν χθες από τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας οξείες αιχμές κατά του νέου Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.

Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης έχει φύγει για διήμερο στις Σπέτσες, όπου χθες το βράδυ βγήκε και διασκέδασε με ποτό και σφηνάκια, όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία.

kasselakis-sf

 

Πολλοί από τους παραιτηθέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ακαδημαϊκούς μάλιστα είχαν στελεχώσει κρίσιμα πόστα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της «πρώτη φορά Αριστεράς», στελεχώνοντας τις διοικήσεις κρίσιμων δημόσιων οργανισμών. Αποτελούσαν, δηλαδή, πέρα από μέλη του κόμματος στον ακαδημαϊκό χώρο και μέρος της κυβερνητικής εμπειρίας της Κουμουνδούρου, δηλώνοντας περήφανοι εξ’ αυτού στο κείμενο της παραίτησης τους.

Στο ίδιο κείμενο καταφέρονται με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Στέφανου Κασσελάκη, χαρακτηρίζοντας τον «αυταρχικό, διχαστικό, ανιστόρητο» και με ακροδεξιά τακτική.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της παραίτησης τους, ο Στέφανος Κασσελάκης «άλλοτε καλεί να μην δαιμονοποιείται ο καπιταλισμός, κι άλλοτε εκθειάζει την Αριστερά. Καλεί υπέρ της ενότητας, αλλά προωθεί διαγραφές στελεχών, και μάλιστα με όρους «εσωτερικού εχθρού». Προσβάλλει με ακραία φρασεολογία στελέχη και την ιστορία της αριστεράς, ενώ επιτρέπει συνεργάτες σε του να απαγορεύουν με πρωτόγνωρο αυταρχισμό τις διαφωνίες».

«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε θέση και δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια πορεία απομάκρυνσης από τις αξίες και τις αρχές της ριζοσπαστικής ανανεωτικής και οικολογικής Αριστεράς καθώς και της δημοκρατίας», καταλήγουν οι 50 υπογράφοντες.

Μετά τους ακαδημαϊκούς δασκάλους τους, ακολούθησαν, ωστόσο, τα στελέχη της νέας γενιάς του κόμματος, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθούν από το όργανο 37 από τα 51 μέλη του. Παράλληλα, τόσο ο Γραμματέας του οργάνου, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, όσο και 31 μέλη του παραιτήθηκαν οριστικά από το κόμμα.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν να αποχωρήσει συνολικά το 62% του οργάνου και το 70% των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, εντεινοντας την εικόνα «αιμορραγίας» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρότι τα 37 μέλη που αποχώρησαν, αναπληρώθηκαν χθες, ωστόσο, οι απώλειες και στην νέα γενιά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούνται σημαντικές, αφού τα νεανικά ακροατήρια αποτελούν προνομιακή δεξαμενή ψήφων τα τελευταία χρόνια για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Επιπλέον, στο κείμενο αποχώρησης τους οι Νεολαίοι του κόμματος ανέφεραν πως «η αλλαγή ηγεσίας και η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη δεν δείχνει ωστόσο να μπορεί να αντιστρέψει την πορεία διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αντιθέτως, η στρατηγική και μια σειρά ενεργειών του νέου προέδρου και της ηγετικής ομάδας δείχνουν να επιταχύνουν αυτή τη συνθήκη. Η νέα σελίδα για το χώρο μας, φαίνεται ότι διαμορφώνει ένα νέο τοπίο, σε μια ξένη για εμάς κατεύθυνση».

Στο ίδιο πλαίσιο, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την κύρια ευθύνη να εγγυηθεί πρώτος την ενότητα του κόμματος στην δύσκολη αυτή περίοδο και όφειλε να συμπεριφερθεί με σεβασμό στις συλλογικές διαδικασίες και την τήρηση του καταστατικού, με σεβασμό στην διαφορετική άποψη και κριτική, μακριά από ένα κλίμα τοξικότητας. Δυστυχώς αυτό δεν έδειξε να το κατανοεί ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και η ηγετική ομάδα γύρω του». Αντίθετα, «η νωπή εκλογή δεν σημαίνει και λευκή επιταγή. Αντιθεσμικές ενέργειες του προέδρου, λογικές έντονου αρχηγισμού στο όνομα της αδιαμεσολάβητης επαφής με τη βάση αδρανοποιώντας τα όργανα όταν αυτά διαφωνούν, και κυρίως η εισαγωγική ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ αποτέλεσαν τομή για τη λειτουργία του χώρου μας», καταγγέλουν οι αποχωρήσαντες.

Το ντόμινο παραιτήσεων από τους κόλπους του κόμματος παρακολουθούν την ίδια ώρα με αμηχανία πολλά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αδυνατώντας προσώρας να προσδιορίσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο της διάσπασης. Πέρα από τις μαζικές αποχωρήσεις, ζήτημα εγείρει και η στελέχωση των κατά τόπους κομματικών οργανώσεων, καθώς λίγοι μήνες απομένουν για την μάχη των Ευρωκλογών, για την οποία ο κομματικός μηχανισμός πρέπει να είναι παρών.

Από πλευράς του, ο πρώην Υπουργός περιέγραψε χθες πως «ο Νίκος Φίλης, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Αλέξης Χαρίτσης κάνανε μία επιλογή ανταγωνιστική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το κόμμα με το οποίο μαζί πορευτήκαμε, αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που δεν επιθυμούσαν. Αυτό ας το κρίνει ο αριστερός προοδευτικός κόσμος» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «μέχρι στιγμής προσπαθώ να εντοπίσω τις θεμελιώδεις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ψηφισμένων μας κειμένων, τα οποία μας δεσμεύουν όλους. Δεν πρόκειται περί πολιτικής “Pummaro”. Έγινε μία αξιολόγηση που δεν αναφερόταν στα ψηφισμένα κείμενα, αλλά σε άλλες “απεραντολογίες” που έχουν δει το φως της δημοσιότητας», όπως είπε.

Μάλιστα, εξαπέλυσε βολές στην ομάδα των όσων αποχώρησαν, λέγοντας πως «όσοι αποχώρησαν κατά τη γνώμη μου, παίρνουν απόσταση και από την λαϊκή εντολή, που τους εξέλεξε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από την εντολή των 150.000 μελών. Και θα ήταν λάθος να ερμηνεύσει κανείς το ποσοστό που πήρε η Έφη Αχτσιόγλου, ως εντολή για αποχώρηση η προσπάθεια διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα