Στουρνάρας: Οι επιχειρήσεις να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους

Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι για πρώτη φορά οι τιμές αυξάνονται υψηλότερα από τους μισθούς

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους, που έχουν διευρυνθεί σημαντικά, τονίζει στη συνέντευξη του στο πρόγραμμα The Agenda του ειδησεογραφικού καναλιού CGTN και στην Τζούλιετ Μάν, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο πληθωρισμός της προσφοράς

Ο διοικητής εξήγησε ότι για πρώτη φορά ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι κατά πολύ υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης των μισθών. Επιπλέον η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί. «Ακούω διάφορα επιχειρήματα» λέει χαρακτηριστικά «ότι πρέπει να δημιουργήσουμε αποθέματα ασφαλείας για το μέλλον, αλλά αυτό θα ενίσχυε τις τάσεις στασιμοπληθωρισμού. Αν συνεχιστεί κάτι τέτοιο, θα αποβεί μοιραίο. Θα προκαλέσει στασιμοπληθωρισμό. Θα προκαλέσει πληθωρισμό μέσω ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών και μείωση της παραγωγής και του ΑΕΠ, κάτι που δεν θα είναι καλό για τις κοινωνίες».

Για αυτό στόχος είναι, όπως περιγράφει «οι μισθολογικές αυξήσεις να μην υπερβαίνουν το άθροισμα του πληθωρισμού και του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας και δεύτερον, οι επιχειρήσεις, ιδίως σε ορισμένους τομείς, να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, τα οποία έχουν διευρυνθεί σημαντικά».

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πληθωρισμού

Όσον αφορά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πληθωρισμού τόνισε ότι είναι πληθωρισμός που προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς. «Στις ΗΠΑ, προήλθε τόσο από τη ζήτηση όσο και από την προσφορά. Στις ΗΠΑ, θα έλεγα ότι ήταν κατά  60% από την πλευρά της προσφοράς ή έστω 50/50. Στην Ευρώπη, ήταν 80% από την προσφορά και 20% από τη ζήτηση. Στην Ευρώπη για παράδειγμα, η εγχώρια δαπάνη δεν έχει επανέλθει ακόμη στο προ της πανδημίας επίπεδο. Στις ΗΠΑ το έχει ξεπεράσει».

Η νομισματική πολιτική δεν είναι το μόνο όπλο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Ωστόσο εξηγεί ότι δεν είναι μόνο η νομισματική πολιτική που θα μπορέσει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. «Η νομισματική πολιτική» επισημαίνει «είναι ένα εργαλείο, αλλά χρειαζόμαστε και άλλα εργαλεία. Χρειαζόμαστε τη μακροπροληπτική πολιτική, δηλαδή πρέπει να φροντίσουμε για την ευρωστία των τραπεζών. Χρειαζόμαστε τη δημοσιονομική πολιτική. Δεν μπορούμε να αυξάνουμε τα επιτόκια και ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις να ασκούν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Συνεπώς, χρειαζόμαστε στήριξη από τη δημοσιονομική πολιτική αλλά και από τη διαρθρωτική πολιτική. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που περιέγραψα για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε την ενεργειακή πολιτική. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει μεγάλα βήματα στην ενεργειακή πολιτική. Χρειάζεται λοιπόν ένας συνδυασμός πολιτικών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς, αν ταυτόχρονα θέλουμε να έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ομαλή προσγείωση της οικονομίας».

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η μέχρι τώρα άσκηση νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σε σωστή κατεύθυνση και γι αυτό έχουν αποδώσει καρπούς στην τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, με ομαλή προσγείωση της οικονομίας και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η Ελλάδα είναι success story

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο διοικητής της ΤτΕ, χαρακτήρισε την Ελλάδα success story, καθώς κατάφερε να βγει από την κρίση και να αναπτύσσεται με υψηλού ρυθμούς, να μειώνει το λόγο του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, ενώ έχει δρομολογήσει πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Για να σας δώσω τη γενικότερη εικόνα, θεωρώ ότι έχουμε λύσει τα μεγάλα προβλήματα,» τονίζει «με πρώτο και κύριο την αναχρηματοδότηση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στη διάρκεια της κρίσης, την παραμονή μας στο ευρώ. Μην το ξεχνάτε αυτό, διότι ήταν πολλοί εκείνοι που, και το 2012 και το 2015, αμφέβαλλαν για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Τώρα, αυτά τα προβλήματα ανήκουν στο παρελθόν. Χάρη στην εκτεταμένη αναδιάρθρωση και δημοσιονομική προσαρμογή, μειώσαμε τα τεράστια δίδυμα ελλείμματα, το δημοσιονομικό και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες. Πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα. Αυτά ήταν τα πρώτα από τα προβλήματα που επιλύθηκαν. Τώρα, μας έχουν απομείνει ορισμένα άλλα προβλήματα, σχετικά λιγότερο σοβαρά, θα έλεγα, αν και βεβαίως είναι σημαντικά και αυτά, όπως η γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, το τρίγωνο της γνώσης, αδυναμίες στο εκπαιδευτικό σύστημα και στη σύνδεσή του με την παραγωγή, με το αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας. Αυτά τα προβλήματα αποτελούν τις αμέσως επόμενες προτεραιότητές μας και σ’ αυτά επικεντρώνονται σήμερα οι προσπάθειές μας».

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην ελληνική αγορά εργασίας

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά εργασίας, με την ανεργία να μειώνεται ραγδαία ενώ καταγράφονται κενές θέσεις ανεργίας. Οι τομείς που έχουν κενές θέσεις εργασίας είναι ο τουρισμός, η γεωργία και οι κατασκευές.

«Παρατηρείται δε το παράδοξο» λέει χαρακτηριστικά «αφενός το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία, να ανέρχεται στο 10,5% και αφετέρου να υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας. Αυτό υποδηλώνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και αναντιστοιχία προσφερόμενων-ζητούμενων δεξιοτήτων. Δηλαδή δεν υπάρχουν οι δεξιότητες που χρειαζόμαστε. Ίσως πρέπει να φέρουμε εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό. Αυτά είναι τα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε τώρα».

Πηγή: Ot.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα