Συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες υπό προϋποθέσεις: Στόχος να μην κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα

Το Μαξίμου κρατά ήπια στάση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα για νέα μέτρα, αλλά υπάρχουν σαφή όρια για το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι διαμαρτυρίες

Αυξάνεται καθημερινά η ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους αγρότες στα μπλόκα, παρά τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις κυβερνητικών στελεχών για διάλογο με προοπτική να πέσουν οι τόνοι.

Το αγροτικό ζήτημα αναδεικνύεται σε αγκάθι και η διαχείριση της κατάστασης αποτελεί μια δυσεπίλυτη εξίσωση για την οποία δεν έχει βρεθεί λύση. Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην ήπια στάση, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα δύο κρίσιμες παραμέτρους. Πρώτον ότι δεν υπάρχουν χρήματα για νέα μέτρα πέραν όσων ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα και, δεύτερον, ότι υπάρχουν σαφή όρια για το πού μπορούν να φτάσουν οι διαμαρτυρίες. Το κλείσιμο της Εθνικής Οδού αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση και δεν θα επιτραπεί, καθώς δεν μπορεί να κοπεί η χώρα στα δύο.

Η απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος της Εθνικής Οδού, αποτελεί καμπανάκι για τις προθέσεις των αγροτών. Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν διακινδυνεύουν εκτιμήσεις για τις διαστάσεις που τελικά θα λάβουν οι διαμαρτυρίες, επιμένουν όμως στην ανάγκη διαλόγου χωρίς τα τρακτέρ να βρίσκονται στους δρόμους. «Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές. Ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο διαφωνεί με την ύπαρξη προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ωστόσο δεν παραλείπουν να αναφερθούν στη στήριξη που είχε ο αγροτικός κόσμος την τελευταία τετραετία.

«Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ, την προηγούμενη τετραετία, εκταμίευσε πάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις, ποσό πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Η διαφορά ήρθε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Άρα, δεν θα μπορούσε να έχει έρθει αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά», δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Για να διαφυλαχθεί η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι εντός του δημοσιονομικού πλαισίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που δήλωσε ότι «δεν μπορεί κάποιος να πει ότι τα δίνει όλα σε κάποιους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ισχύ, αλλά να ξεχάσει κάποιους άλλους οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν είτε γιατί είναι περισσότεροι είτε γιατί, πολύ απλά, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Η μόνη χαραμάδα για βελτίωση του συνολικού πακέτου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το ποσό που αντιστοιχεί στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης να δοθεί προκαταβολικά και όχι στο τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει προς το παρόν, αλλά είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεργάτες του δεν αποκλείουν τίποτα και σημειώνουν ότι «είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο». Υπάρχουν, όμως, ορισμένες προϋποθέσεις. Να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο και βάση συζήτησης, διότι αυτή τη στιγμή τα αιτήματα που μπαίνουν στο τραπέζι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, εξαιτίας των διαφορετικών προτεραιοτήτων που έχουν οι αγρότες στα διάφορα μπλόκα ανά την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως υπάρχουν αρκετά δίκαια αιτήματα που προέρχονται κυρίως από νέους αγρότες και αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο να συζητήσει. Αυτό, όμως, θα πρέπει να γίνει οργανωμένα, καθώς σημείωναν ότι ως τώρα κάποιοι αγρότες αναλίσκονται σε επαναστατική γυμναστική. Μία ακόμα βασική προϋπόθεση ενός τέτοιου διαλόγου είναι η ύπαρξη ενιαίας εκπροσώπησης των αγροτών, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, ώστε να συζητήσουν θεσμικά και οι αποφάσεις να δεσμεύουν όλες τις πλευρές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα