Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Το κρίσιμο τετ α τετ των δύο ανδρών. Οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί γύρω από την προκλητική Τουρκία

Στο κατώφλι του Λευκού Οίκου έφτασε λίγο μετά τις 9 το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Σε λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχουν διμερή συνάντηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Σημειώνεται ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην Ουάσινγκτον τα ζεύγη Μητσοτάκη και Τραμπ φωτογραφήθηκαν με ανοικτές ομπρέλες.

Σημειώνεται ότι με απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα διεξαχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιθυμεί να βρεθεί ενώπιον των Αμερικανών δημοσιογράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιθυμεί να βρεθεί αντιμέτωπος με «ενοχλητικές» ερωτήσεις που πιθανώς να τεθούν από τους Αμερικανούς δημοσιογράφους. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε λόγο να επιμείνει στην πραγματοποίηση της κοινής συνέντευξης καθώς ένα «απρόοπτο» περιστατικό πιθανώς να επισκίαζε και επικοινωνιακά τη σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από την κρίσιμη συνάντηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις στη συνάντηση. Αθήνα και Ουάσιγκτον, όμως, επιθυμούν να αναδείξουν από κοινού τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, με φόντο την συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, την στενότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, η οποία περιλαμβάνει από την αναβάθμιση των F16 έως τα F35, αλλά και τη συμπαραγωγή drones.

Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα. Στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκεται η αναγνώριση της χώρας ως βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, όπως επανάλαβε πολλάκις και ο ίδιος στα μέλη της ομογένειας. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ»

Το πρόγραμμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ

Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει στο σύνολό της 120 λεπτά. Οι δύο ηγέτες θα έχουν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ενώ θα καθίσουν στις δημοφιλείς πλέον κίτρινες καρέκλες του Λευκού Οίκου. Στην πρώτη φάση θα λάβει χώρα η πρώτη και πιο χαλαρή συζήτηση στο οβάλ γραφείο, στην οποία αρχικά θα είναι παρούσες και οι σύζυγοι των δύο ηγετών Μαρέβα και Μελάνια.

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κατευθυνθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων για μία ουσιαστική συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι διευρυμένες αντιπροσωπείες. Μεταξύ άλλων θα είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών και από ελληνικής πλευράς πιθανότατα και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και επόμενη πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα