Συνάντηση του Χάρη Δούκα με τους κ.κ. Ηλίοπουλο και Χαρίτση στο Δημαρχείο Αθηνών

Ο Δήμαρχος, συνεχίζει τον κύκλο συζητήσεων προσβλέποντας στη δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού δικτύου με συντονισμένες δράσεις ανά την Ελλάδα

Συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση και το Νάσο Ηλιόπουλο από τη Νέα Αριστερά θα έχει σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Αθήνας ο Χάρης Δούκας, ο οποίος συνεχίζει τον κύκλο συζητήσεων προσβλέποντας στη δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού δικτύου με συντονισμένες δράσεις ανά την Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων υποδέχεται σήμερα στο γραφείο του στην πλατεία Κοτζιά τα δύο στελέχη της Νέας Αριστεράς προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα και στους άλλους Δήμους. Μιλώντας για το ίδιο θέμα χθες σε εκδήλωση στα Ιωάννινα έδωσε βάρος στη στήριξη της συμμετοχικής σχέσης του πολίτη με την αυτοδιοίκηση και σε τρεις λέξεις: «μεταρρυθμίσεις, ρήξεις και συγκρούσεις». Υποστήριξε με την ομιλία του στην εκδήλωση ότι η κεντρική διοίκηση δίνει ρεσιτάλ συγκεντρωτισμού, αποδυναμώνοντας τους δήμους και απαρίθμησε τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις που κατά τον ίδιο απαξιώνουν τον ρόλο των αιρετών:

doikas2

 

doukas_xaritsis

 

«Η κυβέρνηση επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς με 240 εκατομμύρια ευρώ τέλη ταφής απορριμμάτων. Πέταξε τους δήμους από τις εταιρείες που θα διαχειρίζονταν μεγάλα έργα στις πόλεις τους, μεγάλες αναπλάσεις. Εγώ για παράδειγμα έχασα την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., έγινε Ανάπλαση Α.Ε. για όλη τη χώρα. Με απόφαση της κυβέρνησης κάποιοι υπουργοί οι οποίοι δεν έχουν πάρει ποτέ την ψήφο σας θα αποφασίζουν σε ποιους λόφους, σε ποιες πλατείες, σε ποιους δρόμους θα κάνουν αναπλάσεις. Όλα τα μεγάλα έργα θα τα αποφασίζουν άλλοι ερήμην μας».

Ο Χάρης Δούκας εξέφρασε την άποψη ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και ως εκ τούτου πρέπει να είναι ισχυρή και ανεξάρτητη. «Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε ισχυρούς – θεσμικά και οικονομικά – δήμους, παρόντες στην ψηφιακή εποχή, ευαίσθητους στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Δεν φοβόμαστε. Σηκώνουμε ανάστημα. Διεκδικούμε την αξιοπρέπεια. Φτιάχνουμε ένα ισχυρό, ενωτικό, αυτοδιοικητικό κίνημα, δύναμη αλλαγής στα χρόνια που έρχονται» πρόσθεσε και έκανε λόγο για διπλή πρόκληση, τη σημαντικότερη στα χρόνια της μεταπολίτευσης, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης στην χώρα μας. «Η πρώτη πρόκληση είναι να ξαναχτίσουμε την σχέση των αιρετών με τους πολίτες, αλλά και των αιρετών με την κεντρική διοίκηση. Η δεύτερη πρόκληση είναι να καταφέρουμε όλοι μαζί, να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις, σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον των πρωτόγνωρων απειλών. Πρέπει να πετύχουμε, για να μπορέσουν οι πολίτες να ανακτήσουν το δικαίωμα στην πόλη και να συναποφασίζουν με τους αιρετούς στους δήμους», επεσήμανε σχετικά με τις δύο προκλήσεις.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έθεσε το πλαίσιο προκειμένου να αποκατασταθεί η διαταραγμένη σχέση των πολιτών με την τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι: «Να αφουγκραζόμαστε με ευθύνη τις αγωνίες των πολιτών, να έχουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας στην ατζέντα της δράσης μας, να μην αποφασίζουμε ερήμην τους και να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα. Αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις, ρήξεις και συγκρούσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα