Συνεχίζονται οι διεργασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες

Δύο εβδομάδες μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τοποιοι θα διεκδικήσουν την προεδρία.

Η Έφη Αχτσιόγλου, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί από την πρώτη στιγμή για την κούρσα της διαδοχής, ανακοινώνει σήμερα επισήμως την υποψηφιότητά της στο Ωδείο Αθηνών στις 12:30.

Η πρώην υπουργός που έχει την στήριξη πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις τάσεις του κόμματος θα δώσει πιθανόν και το πρώτο δείγμα των «προγραμματικών» θέσεων στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας.

Ακόμα, έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά από πιέσεις που δέχτηκε από την «Ομπρέλα», και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την Παρασκευή.

Ο Νίκος Παππάς θα είναι όπως όλα δείχνουν ο τρίτος υποψήφιος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του το Σαββατοκύριακο, στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Τεμπονέρας, με τον τελευταίο ωστόσο να έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία εάν δεν συμφωνήσει με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Ο οδικός χάρτης

Οι διαφωνίες στην Πολιτική Γραμματεία επικεντρώθηκαν στο χρονοδιάγραμμα εκλογής νέας ηγεσίας για το οποίο υπάρχουν αντίθετες απόψεις.

Ο οδικός χάρτης που είχε αρχικά παρουσιαστεί, για διαρκές συνέδριο στο τέλος Αυγούστου, εκλογή προέδρου πριν από τη ΔΕΘ και τακτικό συνέδριο τον Νοέμβρη, σκόνταψε στις αντιρρήσεις του Χρήστου Σπίρτζη, του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Τεμπονέρα που πρότειναν η ανάδειξη νέας ηγεσίας να γίνει αργότερα και αφού έχει προηγηθεί η συζήτηση επί της πολιτικής ταυτότητας και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο «πέρασε» από την Πολιτική Γραμματεία.

Η πλειοψηφία που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, προκρίνει δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι το κόμμα δεν μπορεί να βαδίζει «ακέφαλο» ως αξιωματική αντιπολίτευση και το δεύτερο ότι δεν χρειάζεται μια εσωκομματική διαδικασία που να τραβάει σε μάκρος και να προκαλεί εκ των πραγμάτων διαλυτικές τάσεις.

Ειδικότερα «με τις άμεσες – fast track τις λένε οι εσωτερικοί αντίπαλοι- διαδικασίες τάσσονται στελέχη της Ομπρέλας, μια μεγάλη ομάδα της προεδρικής Κίνησης Μελών όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, άλλοτε στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως ο διευθυντής της ΚΟ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στελέχη της Γέφυρας όπως ο Νίκος Μπίστης, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης αλλά και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης και βέβαια η προσκείμενη στην Έφη Αχτσιόγλου ομάδα των 6 συν 6 (Νάσος Ηλιόπουλος κα).

Η κρίσιμη ΚΕ

Μια όχι αμελητέα πλειοψηφία που επέμεινε στο χρονοδιάγραμμα και στην συνεδρίαση της ΠΓ της Δευτέρας. Και με εσωτερική εγγύηση πως οι όροι της διεύρυνσης δεν θα απομειωθούν.

Η ΠΓ αυτή βέβαια έβγαλε και ομόφωνα νέο εκπρόσωπο Τύπου τον Στέργιο Καλπάκη – του κλίματος της πάλαι ΔΗΜΑΡ και με καλή χημεία με τις τάσεις εσωτερικά».

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η ΚΕ το Σαββατοκύριακο, όπου και θα υπάρξει αντιπρόταση στον οδικό χάρτη που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία για να πάνε όλες οι διαδικασίες πίσω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εκεί θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις υποψηφιότητες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα