ΣΥΡΙΖΑ: Ο «σιόρ Διονύσιος» τα είπε με φόρα, τον Σπίρτζη τον πήρε η… κατηφόρα

Η έξω από τα δόντια τοποθέτηση του Δ. Τεμπονέρα στην Πολιτική Γραμματεία και η παγκόσμια πρωτοτυπία του πρώην υπουργού Μεταφορών για 4μελη μεταβατική ηγεσία στην Κουμουνδούρου  

Τον Αλέξη Τσίπρα καλούσε η Πόπη Τσαπανίδου να έρθει «με φόρα» αλλά τελικά… φουριόζος ήρθε και τα είπε φόρα παρτίδα στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας στην έκτακτη Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή.

Δεν περίμενε κανείς ότι η καθημερινότητα θα ήταν εύκολη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από τις δύο απανωτές εκκωφαντικές ήττες και το «άντε γεια» του Αλέξη Τσίπρα. Φαίνεται, ωστόσο, ότι όσο οι ημέρες περνούν και εκτός από την εκλογή νέας ηγεσίας ο χρόνος πιέζει και για πρακτικά πολιτικά ζητήματα (π.χ. εκλογή μεταβατικού πρόεδρου και γραμματέα της κοινοβουλευτικής της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμός κοινοβουλευτικών εκπροσώπων εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αλλά και πρόταση για την αντιπροεδρία της Βουλής) η εσωκομματική ένταση φουντώνει.

Καταρχάς στο τραπέζι του κομματικού οργάνου έπεσαν τρεις διαφορετικές προτάσεις για το πότε και μέσω ποιας διαδικασίας θα πρέπει να εκλεγεί ο αντικαταστάτης του Αλέξη Τσίπρα. Η πρώτη κατατέθηκε από τη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, προβλέποντας συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 και 16 Ιουλίου, διεξαγωγή διαρκούς συνέδριου στο τέλος Αυγούστου και εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η δεύτερη πρόταση την οποία υποστηρίζουν στελέχη της «Ομπρέλας» προβλέπει την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή ακόμη και εντός του τρέχοντος Ιουλίου. Αντίθετα, η τρίτη πρόταση «βλέπει» την εκλογή ηγεσίας σε χρονικό ορίζοντας μετά από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλαδή από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.

Με την τρίτη πρόταση συντάσσονται ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Χρήστος Σπίρτζης η παρουσία των οποίων στην Πολιτική Γραμματεία της Κυριακής έκανε και τον μεγαλύτερο… σαματά για διαφορετικούς όμως λόγους ο καθένας.

Ο μεν πρώτος ήρθε με… φόρα στο κομματικό όργανο και υποστήριξε έξω από τα δόντια ότι αν στην Κουμουνδούρου προσποιηθούν «πως δεν συνέβη τίποτα» και συνεχίσουν «με τις συνταγές του παρελθόντος» ο ΣΥΡΙΖΑ «θα εξαϋλωθεί!» Και να ‘ταν μόνο αυτά; Ο γνωστός εργατολόγος έκανε λόγο για ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική ανεπάρκεια που τιμωρήθηκε από τους πολίτες, συμπλήρωσε ότι «οι ψηφοφόροι καταδίκασαν συμπεριφορές, προγράμματα, πολιτικές αδυναμίες, όπως και τα πρόσωπα, που ταυτίστηκαν μαζί τους, εμού περιλαμβανομένου» και εναντιώθηκε στην πρόταση για διεξαγωγή ενός fast track συνεδρίου και εκλογής προέδρου από τη βάση μέσα στο καλοκαίρι «μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν, ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες και να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

«Το εξάμηνο μετά την ήττα, μοιραία δεν επηρεάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό και πρέπει να αξιοποιηθεί, για τις διαδικασίες. Δεν αλλάζει δραματικά το σκηνικό, όποιος και αν παραστεί στις προγραμματικές δηλώσεις» ήταν το επιχείρημά του.

Η πρόταση του… σιορ Διονύσιου είναι να διεξαχθεί το συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια όπως είπε «ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία», χωρίς βιαστικές επιλογές, δηλώνοντας «προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες, μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που ανέφερα».

Από την άλλη πλευρά, τον Χρήστο Σπίρτζη τον πήρε η… κατηφόρα, καθώς μετά από τον Δημήτρη Βίτσα που είχε προτείνει ένα μοντέλο διαρχίας για τον ΣΥΡΙΖΑ (βλ. νέος πρόεδρος για το κόμμα αλλά με επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών πλειοδότησε σε πρωτοτυπία προτείνοντας:

>> να ηγηθεί ο (παραιτημένος από την ηγεσία και τα όργανα) Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος της Κ.Ο. και τα ηνία του κόμματος να δοθούν σε 4μελές «κονκλάβιο» που θα απαρτίζουν  η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς, προφανώς για να μην μείνει καμία τάση παραπονεμένη.

>> Να μην ισχύσει το χρονοδιάγραμμα που ψηφίστηκε στην Π.Γ. αναφορικά με τη διενέργεια συνεδρίου και την εκλογή προέδρου ώστε να δοθεί χρόνος στους υποψηφίους «να κάνουν περιοδείες» και να διατυπώσουν δημόσια τις θέσεις τους.

>> Να παραιτηθούν τα μέλη όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής στις 15 Ιουλίου (σ.σ. προανήγγειλε ότι αυτό θα πράξει ο ίδιος), ισχυριζόμενος ότι η υφιστάμενες συνθέσεις δεν εκφράζουν τους πραγματικούς συσχετισμούς στο κόμμα. Θυμιζεται ότι τον Απρίλιο του 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το 3ο του Συνέδριο, ένα μήνα μετά στις 15 Μαΐου του 2022 έγιναν οι εκλογές του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Σπίρτζη να μετέχει στα όργανα χωρίς να εκφράζει ενστάσεις.

 

Έχει πολύ γλέντι ακόμη στην Κουμουνδούρου…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα