ΣΥΡΙΖΑ: Τρέχει ο Στέφανος, τρέχει και η «Ομπρέλα» για να προλάβουν τη διάσπαση

Ταυτόχρονα, ζητούμενο για την «Ομπρέλα» είναι ο ρόλος-κλειδί της Αχτσιόγλου και ο προσδιορισμός του οδικού χάρτη διεξαγωγής του Συνεδρίου

Δύο διαφορετικοί «μαραθώνιοι» εξελίχθηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με κοινό παρονομαστή την ενότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν θεωρείται πλέον δεδομένη.

Σε επίπεδο κορυφής, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης από τις Σπέτσες, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο για «αποφόρτιση», συμμετείχε χθες σε αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων, εξαπολύοντας ταυτόχρονα δριμύ κατηγορώ κατά του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου. Με «όχημα» τον τελευταίο, ο κ. Κασσελάκης εγκάλεσε επιπλέον τον -πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπό του δημάρχου Βόλου, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. «Ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να θεωρεί τον Μπέο ως τον «καταλληλότερο όλων», όπως έχει δηλώσει;» διερωτήθηκε χθες σχετικά ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να επανέλθει εκ νέου λίγες ώρες αργότερα, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί δημόσια και να «αποκηρύξει» ή μη, τον δήμαρχο Βόλου.

Κατόπιν αυτών, για προφανείς λόγους, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να εκκινήσει την σημερινή του περιοδεία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, συντηρώντας την κόντρα του με τον κ. Μπέο και στο βάθος με την ΝΔ, στην «πρώτη γραμμή» της πολιτικής επικαιρότητας. Η διαδοχική άσκηση πίεσης προς το κυβερνητικό στρατόπεδο από πλευράς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τόσο αναφορικά με το λουκέτο στο ΟΑΚΑ, όσο και την απρεπή συμπεριφορά του Αχιλλέα Μπέου απέναντι σε έναν πολίτη κάθε άλλο παρά μπορεί να λογίζεται, καθώς οι διαρκείς παρεμβάσεις του κ. Κασσελάκη προσθέτουν στην εμπέδωση του αρχηγικού του προφίλ, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της συσπείρωσης της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης στο τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα, το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφουν χαμηλό δεκαετίας για το κόμμα, έχουν γίνει αντικείμενο εσωκομματικού προβληματισμού, καθώς είθισται η αλλαγή σκυτάλης, ιδίως στα κόμματα του προοδευτικού τόξου, να προκαλεί κύμα ενθουσιασμού και ανόδου της πολιτικής τους επιρροής. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Κασσελάκης δεν φαίνεται προσώρας να επιθυμεί την ρήξη με τους «αντιφρονούντες» εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έχοντας ήδη απευθύνει ενωτικό κάλεσμα, το οποίο, ωστόσο, «θα κριθεί από τις επιλογές» της νέας ηγεσίας, όπως σχολιάζουν στελέχη που πρόσκεινται στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Φωνές ρήξης και διάσπασης, άλλωστε, εκφράστηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατά την μαραθώνια πανελλαδική διάσκεψη των μελών και στελεχών της «Ομπρέλας», η οποία συνιστά την παραδοσιακή αριστερή πτέρυγα εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Μετά από μια διαδικασία που κράτησε μέχρι χθες το απόγευμα με περίπου 1.300 συμμετέχοντες και πάνω από 150 ομιλητές, μέλη της τάσης από όλη τη χώρα εξέφρασαν για πρώτη φορά μετεκλογικά τον προβληματισμό τους αφενός για την στρατηγική και την πορεία του κόμματος και αφετέρου για τις βουλές της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι οποίες, όπως πολλοί επισήμαναν, παραμένουν μέχρι στιγμής «άγνωστες». Παρότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη δεν κατέληξαν χθες σε κάποιας μορφής απόφαση, αλλά τοποθετήθηκαν αποτιμώντας τα έως τώρα δεδομένα, εντούτοις κοινή συνισταμένη της διαδικασίας αποτέλεσε η… Έφη Αχτσιόγλου. Συγκεκριμένα, τα στελέχη της «Ομπρέλας» κατέληξαν στο ότι θα πρέπει να κινηθούν ως μια ενιαία έκφραση του 44% του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, επιδιώκοντας συμφωνία ή συνεννόηση με την Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και στελέχη της τάσης «6 συν 6» που την περιβάλλουν.

Ταυτόχρονα, ζητούμενο για την «Ομπρέλα» είναι να προσδιοριστεί ο οδικός χάρτης διεξαγωγής του Συνεδρίου. Όπως εξηγούν τα στελέχη της, με την επιστολή που απέστειλαν στους δύο Γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, ζητούν να εφαρμοστεί η απόφαση που ελήφθη -μετά από ψηφοφορία όπως υπενθυμίζουν- από την Κεντρική Επιτροπή στην τελευταία συνεδρίασή της, η οποία άναβε το «πράσινο φως» για Έκτακτο Συνέδριο, εντός του Νοεμβρίου.

Ακόμη και αν μέλη της «Ομπρέλας» θεωρούν το ορόσημο του Νοεμβρίου «χαμένο στην πράξη» λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο, επιμένουν στο να προσδιοριστεί «εδώ και τώρα» όλος ο διάδρομος για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου όσο το δυνατόν συντομότερα. Ορισμένα στελέχη της τάσης εκτιμούν ότι η νέα ηγεσία θα επιχειρήσει να μεταθέσει το Συνέδριο μετά τις Ευρωεκλογές, ωστόσο, όπως μετέδωσε το protothema.gr,  αυτό μάλλον τοποθετείται στις αρχές του 2024.

Πέραν του Συνεδρίου, η «Ομπρέλα» αιτείται την άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, αφού ως το κατεξοχήν συλλογικό όργανο, είναι υπεύθυνο για τη λήψη σειράς αποφάσεων, αλλά και τον προσδιορισμό της επόμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να ληφθεί απόφαση αναφορικά με τις ημερομηνίες του Έκτακτου Συνεδρίου. Αιχμή του δόρατος, ωστόσο, για την διατύπωση του αιτήματος συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας αποτέλεσαν οι διορισμοί σε κομματικά πόστα από την νέα ηγεσία χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση, αλλά και η διαρροή της ημερομηνίας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες από πλευράς στελεχών που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ρίχνοντας λάδι στην εσωκομματική φωτιά.

Παράλληλα, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου η «Ομπρέλα» φέρεται να καταβάλει προσπάθειες για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Παρόμοια στάση αναμένεται να κρατήσει η τάση και εντός Βουλής, αν και τα στελέχη της δεν φαίνονται διατεθειμένα να λάβουν θέσεις ευθύνης, όπως αυτές των Τομεαρχών κατά την άσκηση του κοινοβουλευτικού έργου. Αντίθετα, η κυρίως «μάχη» με τους νέους συσχετισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί για τα στελέχη και τα μέλη της τάσης κατά τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, όπου πέρα από τις κομματικές διαδικασίες και τα «ήθη και έθιμα» λειτουργίας του κόμματος, πολλοί αναμένουν την τοποθέτηση σε ζητήματα στρατηγικής και γραμμής από πλευράς του νέου Προέδρου.

Μέχρι ο κ. Κασσελάκης να λάβει το λόγο, αλλά και θέση στα κομματικά όργανα, τα στελέχη της «Ομπρέλας» θα τηρήσουν στάση αναμονής και… εγκαρτέρησης, αφού στη διάρκεια της διάσκεψης του Σαββατοκύριακου ακούστηκαν φωνές τόσο περί μεμονωμένης, όσο και οργανωμένης αποχώρησης από το κόμμα. Δεν ήταν λίγοι και λίγες όσοι περιέγραψαν ότι σχεδόν ασφυκτιούν στην νέα κατάσταση, αλλά και όσοι δεν «αναγνωρίζουν» στην νέα εποχή αρχές και αξίες του κόμματός τους, αλλά συστήθηκε αναμονή, ιδίως όταν δεν έχουν συνεδριάσει τα κομματικά όργανα, αλλά και επίκεινται οι αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες τυχόν «αποσχιστικές τάσεις» θα πλήγωναν ακόμη περισσότερο την απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις… τάσεις φυγής, τόσο στην εισήγηση, όμως που έγινε από τον Πάνο Λάμπρου, όσο και στις εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών, όπως αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατατέθηκαν οι τρέχοντες προβληματισμοί και αγωνίες, μαζί με τη χαρτογράφηση ζητημάτων που πλέον ανακύπτουν και χρήζουν απαντήσεων από την νέα ηγεσία, χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για «δραστικές λύσεις».

Πάντως, το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος επέλεξε να αναρτήσει κείμενο στα κοινωνικά δίκτυα με τίτλο «Αργοπεθαίνει η ελληνική δημοκρατία;» το βράδυ του Σαββάτου κι ενώ συνεδρίαζε η «Ομπρέλα» δεν πέρασε απαρατήρητο από τα ραντάρ της Κουμουνδούρου. Πολύ περισσότερο, όταν ασκεί σε αυτό σφοδρή αντιπολίτευση στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας λόγο για διαρκή «προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των θεσμικών αναχωμάτων και αντίβαρων, όπως είναι η Δικαιοσύνη και οι Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά και η ταυτόχρονη προσπάθεια για έλεγχο και εκφοβισμό των ΜΜΕ, η αντιμετώπιση των αντιπάλων ως εσωτερικών εχθρών, η χρήση του κράτους για εξυπηρέτηση εκλογικών σκοπών».

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα