Τα 3 ζόρια της ελληνικής οικονομίας

Στον πληθωρισμό που καλπάζει, στον  δείκτη του οικονομικού κλίματος που επιδεινώνεται και στη μείωση του δείκτη PMI μεταποίησης έχουν στραμμένα τα μάτια τους οι οικονομικοί αναλυτές εντός και εκτός Ελλάδος

Μπορεί στην τελευταία έκθεσή του ο πολυεθνικός τραπεζικός όμιλος της HSBC να έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία για τις οικονομικές επιδόσεις της και το επίτευγμά της να έχει σήμερα 3% υψηλότερο ΑΕΠ από ό,τι είχε πριν από την πανδημία, δεν παύει ωστόσο το ευρύτερο περιβάλλον να είναι γεμάτο εμπόδιο που ζορίζουν τις αντοχές της.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Από αυτά τα εμπόδια τρία είναι εκείνα που ξεχώρισαν οι εγχώριοι αναλυτές της Eurobank ως τα βασικά ελληνικά «ζόρια»: τον πληθωρισμό και τις πιέσεις που αυτός ασκεί, τον επιδεινωμένο δείκτη του οικονομικού κλίματος και την μείωση του δείκτη PMI μεταποίησης. Αυτό τουλάχιστον καταγράφεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο που δημοσιοποιεί σε εβδομαδιαία βάση η ελληνική συστημική τράπεζα, αιτιολογώντας με τον τρόπο αυτό το γιατί οι οικονομικές συνθήκες εντός και εκτός ελληνικών συνόρων είχαν αρνητική τροχιά στη διάρκεια του β’ τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Τα προκαταρτικά στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Eurostat για τη πορεία του πληθωρισμού τον Ιούνιο είναι λίγο-πολύ γνωστά: η ετήσια μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα τράβηξε την ανηφόρα για 13ο μήνα στη σειρά και σκαρφάλωσε στο 12% από 10,5% που ήταν τον Μάιο του τρέχοντος και από το 0,6% που «έγραφε» το τιμαριθμικό κοντέρ τον Ιούνιο του 2021. Με αυτή της την επίδοση η Ελλάδα βρίσκεται στο διόλου κολακευτικό τοπ-5 των χωρών της Ευρωζώνης με το μεγαλύτερο ποσοστό ΕνΔΤΚ.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της συνολικής κατάταξης που διαμορφώνεται ως εξής: 1) Εσθονία με 22%, 2) Λιθουανία με 20,5%, 3) Λετονία με 19%, 4) Σλοβακία με 12,5%, 5) Ελλάδα με 12%, 6) Σλοβενία με 10,8%, 7) Βέλγιο με 10,5%, 8) Λουξεμβούργο με 10,3%, 9) Ισπανία με 10%, 10) Ολλανδία με 9,9%, 11) Ιρλανδία με 9,6%, 12) Κύπρος με 9,1%, 13) Πορτογαλία με 9%, 14) Αυστρία με 8,7%, 15) Ιταλία με 8,5%, 16) Γερμανία με 8,2%, 17) Φινλανδία με 8,1%, 18) Γαλλία με 6,5% και 19) Μάλτα με 6,1%. Σημειώνεται ότι μέσος όρος ΕνΔΤΚ στην Ευρωζώνη «έκατσε» τον Ιούνιο στο 8,6%.

Τα τέσσερα δεδομένα που κάνουν τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η ελληνική επίδοση του μέσου ετήσιου πληθωρισμού το 2022 θα χειροτερέψει

Το… σκορ για την Ελλάδα δεν θεωρείται καλό. Καταρχάς επιβεβαιώνεται αυτό που οι αναλυτές της Eurobank έχουν επισημάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, ότι δηλαδή στη χώρα μας ο πληθωρισμός καλπάζει ουσιαστικά περισσότερο από τις χώρες που την προσπερνούν στην κατάταξης, δεδομένου ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα και η Εσθονία και η Λιθουανία και η Λετονία και η Σλοβακία συνορεύουν είτε με τη Ρωσία είτε με την Ουκρανία που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Μάλιστα, η ελληνική επίδοση για τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό το 2022 εκτιμάται επισήμως ότι θα χειροτερέψει, καθώς οι ειδικοί αξιολογούν αρνητικά στα εξής δεδομένα:

α) Ο μέσος όρος του ετήσιου πληθωρισμού στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 8,6% το α’ εξάμηνο 2022, με την τελευταία παρατήρηση στο 12%.

β) Δεν διαφαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον μία γρήγορη αποκλιμάκωση ούτε της πολεμικής σύρραξης στα ΒΑ σύνορα της Ευρώπης ούτε της ενεργειακής ακρίβειας.

γ) Ο πυρήνας πληθωρισμού ανήλθε στο 6% τον Ιούνιο 2022 (3,7% στην Ευρωζώνη) από 3,7% τον Μάιο 2022, αντανακλώντας τη διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία

δ) Το ευρώ έχει υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου.

Στα κάτω του και ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων το 2ο τρίμηνο 2022 συνοδεύτηκε από επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και πτώση του δείκτη PMI μεταποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και της Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους συρρικνώθηκε στις 105,8 μονάδες (μέσος όρος 3 μηνών) από 113,8 μονάδες το 1ο τρίμηνο 2022. Πρόκειται για την πέμπτη υψηλότερη μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη χώρα μας από όταν εισήλθαμε στην ζώνη του ευρώ. Καθοδική πορεία ακολούθησε και ο αντίστοιχος δείκτης στην Ευρωζώνη, με ελαφρώς ηπιότερο ρυθμό σε σύγκριση με την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τους επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης που συνθέτουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος, όλοι κινήθηκαν έντονα καθοδικά, με τον Δ.Ε. στη βιομηχανία να κατρακυλάει 8 μονάδες (4,7 στην Ευρωζώνη), στις υπηρεσίες κατά 18,5 (βελτίωση 1,4 στην Ευρωζώνη), στους καταναλωτές κατά 9,4 (8,7 στην Ευρωζώνη), στο λιανικό εμπόριο κατά 9,3 (6,3 στην Ευρωζώνη) και τις κατασκευές κατά 10,9 (3,9 στην Ευρωζώνη).

Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση των αναλυτών της Eurobank πτώση κατέγραψε και ο δείκτης PMI μεταποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του S&P Global ο εν λ΄πογω δείκτης μειώθηκε το β’ τρίμηνο στις 53,2 μονάδες από 56,8 μονάδες το α’ τρίμηνο 2022. Το ευχάριστο; Τουλάχιστον παρέμεινε για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο πάνω από το όριο των 50 μονάδων (>50 βελτίωση λειτουργικών συνθηκών στη μεταποίηση). Σε επίπεδο μηνών, η τιμή του δείκτη PMI μεταποίησης τον Ιούνιο 2022 μειώθηκε στις 51,1 μονάδες (52,1 στην Ευρωζώνη) από 53,8 μονάδες τον Μάιο 2022 (54,6 στην Ευρωζώνη). Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της S&P Global, η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Μάρτιο 2021, ενώ και ο βαθμός εμπιστοσύνης υποχώρησε σημαντικά σε σύγκριση με τον Μάιο 2022.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα