Τα απόνερα του DANIEL θα «πνίξουν» την τσέπη

Ανησυχία στην αγορά ότι η έλλειψη βασικών προϊόντων θα προκαλέσει νέες ανατιμήσεις στις αγορές-Βασικές βιομηχανίες τροφίμων στον Θεσσαλικό κάμπο αναζητούν λύσεις για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμβόλαια με πελάτες σε Ελλάδα κι εξωτερικό

Η Θεομηνία «Daniel» που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, θα έχει και απόνερα με τα οποία θα πλήξει το σύνολο της χώρας. Και δεν μιλάμε μόνο ότι κάποια κονδύλια που ήταν προγραμματισμένα για κάθε λογής επιδόματα θα κατευθυνθούν για τη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, καθώς τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ από την Κομισιόν δεν αρκούν.

Του Νεκτάριου Χρήστου

Είναι και οι ελλείψεις που θα υπάρξουν στην αγορά, μετά τις τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες, στις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και στα πτηνοτροφεία της περιοχής. Κι όπως αναφέρουν παραγωγοί και πτηνοτρόφοι η κατάσταση δεν είναι ανατρέψιμη. Και οι κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες θα κάνουν καιρό να επανέλθουν σε μία κανονικότητα, ενώ από τον κάμπο περιμένουν ότι θα υπάρξει παραγωγή μετά από δύο με τρία χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.

Οι απώλειες στην αγορά θα είναι μεγάλες, καθώς ο θεσσαλικός κάμπος τροφοδοτούσε την αγορά με το 52,8% της βιομηχανικής ντομάτας, το 38% του βαμβακιού, το 54,7% στα αχλάδια, το 51,7% στα αμύγδαλα, το 39,5% στα κάστανα, το 26,3% στα καρύδια, το 19,4% πρόβειου γάλακτος, το 13,7% εγχώριου αιγοπρόβειου γάλακτος, το 18,5% βόειου κρέατος, το 19,7% βόειου γάλακτος, το 10% χοιρινού κρέατος, το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών.

Όπως γίνεται αντιληπτό, όταν λείψουν από την αγορά όλες αυτές οι ποσότητες, οι τιμές για μία ακόμη φορά θα πάρουν την ανηφόρα, κάτι που ούτε θέλουν να ακούν οι πολίτες, που ήδη βρίσκονται σε απελπισία με τις τιμές που είναι σαφώς υψηλότερες.

Το αλεύρι

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα ερωτηματικά για το πώς θα καταφέρουν να λειτουργήσουν πολλές βιομηχανίες που βασίζουν εν πολλοίς το παραγωγικός του έργο στα προϊόντα του θεσσαλικού κάμπου. Και μιλάμε για τις βιομηχανίες ζυμαρικών, αλεύρων, κομπόστας, τυροκομικών, τοματοειδών, γαλακτοκομικών. Η βιομηχανία ζυμαρικών έχει ξεμείνει, καθώς η κακοκαιρία συνέπεσε μετά την συγκομιδή του σκληρού σιταριού. Για παράδειγμα η Λάρισα είναι ο σιτοβολώνας της χώρας καθώς εκεί παράγεται το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού της, που αποτελούν την βασική ύλη για τις βιομηχανίες ζυμαρικών. Και όπως αναφέρουν διάφοροι παράγοντες πόσα από τα σιτηρά που μαζεύτηκαν έχουν μεταφερθεί στα σιλό των βιομηχανιών και σε τι κατάσταση είναι αυτά και πόσες ποσότητες έχουν καταστραφεί στις οριζόντιες αποθήκες των παραγωγών και των εμπόρων. Επίσης οι βιομηχανίες δεν μπορούν να υπολογίζουν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο, η οποία θεωρείται ξεγραμμένη στον κάμπο.

Ο μύλος της Barilla Hellas στον Βόλο δεν υπέστη ζημιές και η επαναλειτουργία του είναι θέμα χρόνου. Όμως η επαναλειτουργία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Για να λειτουργήσει ο μύλος, το νερό θα μεταφέρεται με σιλοφόρα από το εργοστάσιο της Θήβας στις εγκαταστάσεις του Βόλου. Και αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα. Η Barilla αλλά και όλες οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται παραγωγικά στην πληγείσα από την κακοκαιρία Daniel περιοχή έχουν να αντιμετωπίσουν την επόμενη ημέρα που κάθε άλλο παρά ξάστερη είναι. Ήδη η Barilla Hellas  βρίσκεται σε συνεννόηση με τη μητρική για να βρει εναλλακτικές για το μέλλον. Εφέτος η Barilla Hellas προέβλεπε ότι η παραγωγή ζυμαρικών θα ξεπερνούσε τα 47 εκατομμύρια κιλά. Πέρυσι για την ελληνική θυγατρική, που αποτελεί βασικό παραγωγικό πυλώνα του ιταλικού ομίλου, κάτι λιγότερο από το 1/5 της βιομηχανικού της τζίρου προήλθε από το εξωτερικό και τα 2/3 του τζίρου της εμπορικής της δραστηριότητας. Ήδη μιλούν για αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς θα αναζητηθούν σιτηρά από το εξωτερικό. Κάτι που σημαίνει ότι αυτή η αύξηση κόστους θα μετακυλήσει στους καταναλωτές.

Ζημιές έχουν υποστεί και πολλοί μύλοι με εκατοντάδες πελάτες σε όλη την Ελλάδα (ειδικά όσους δουλεύουν και με την λιανική). Όσοι είχαν εγκαταστάσεις στην Αθήνα και είχαν μεταφέρει τις ποσότητες από τη Θεσσαλία είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση.

Και στα γαλακτοκομικά

Το εργοστάσιο γαλακτοκομικών προϊόντων Όλυμπος είναι ίσως το πιο γνωστό που υπάρχει στην Θεσσαλία. Τα προϊόντα του γάλα, γιαούρτια, τυριά πρωταγωνιστούν στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ. Το εργοστάσιο πλημμύρισε και η επαναλειτουργία του θα γίνει καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτή την εβδομάδα.

Για να λειτουργήσει το εργοστάσιο του Όλυμπου στην Λάρισα αναγκάστηκαν να μεταφέρουν μετασχηματιστές από την θυγατρική του ομίλου στην Ρουμανία. Και αν τα τεχνικά ξεπερνιούνται η πρώτη ύλη είναι αυτή που ανησυχεί. Το αγελαδινό γάλα από τους παραγωγούς, είτε το επεξεργάζεται ο Όλυμπος, ή το πουλάει σε άλλες γαλακτοβιομηχανίες βάσει συμβολαίων που υπάρχουν. Το γάλα από τις πρόβατα και τις κατσίκες το συγκεντρώνει και διαθέτει σε μικρότερα τυροκομεία της περιοχής με τα οποία συνεργάζεται για την παραγωγή των τυριών.

Ήδη όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του Όλυμπου παραδέχονται ότι «μόλις τραβηχτούν τα νερά, εκεί θα βγει ο λογαριασμός. Η φέτα θα είναι τσιμπημένη για άλλο έναν χρόνο, που σημαίνει ότι θα είναι ανεβασμένη η τιμή της». Οι εκτιμήσεις για τις ελλείψεις που θα υπάρξουν κάνουν λόγο ότι το αιγοπρόβειο γάλα μπορεί να πιάσει το 1,80 ευρώ, ακόμη και τα 2 ευρώ το κιλό. Στη Θεσσαλία, που έχει βουλιάξει στις λάσπες και έχει χαθεί το 1/3 του ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, γίνεται η μισή ελληνική παραγωγή τυριών (47% των μαλακών τυριών, 23% των σκληρών τυριών, 57% του νωπού βουτύρου, 38% της μυζήθρας και 38% της κρέμας). Επίσης στον κάμπο παράγεται το 18,5% του γάλακτος (20,4% του πρόβειου, 25,4% του βουβαλίσιου, 15,2% του αγελαδινού).

Για την παραγωγή φέτας, η καταστροφή στον κάμπο είναι ανυπολόγιστη, όχι μόνο λόγω προβλημάτων τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και κάλυψης των συμβολαίων με πελάτες του εξωτερικού. Πάντως τα υψηλά αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους τυροκομικές βιομηχανίες εκτός κάμπου, ή όσες στον κάμπο δεν έχουν καταστραφεί, θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος αυτού του κενού που δημιουργείται.

Ανάλογες ζημιές έχουν υποστεί στις εγκαταστάσεις τους κι άλλες βιομηχανίες τροφίμων όπως οι εξαγωγικές η Intercomm Foods και η Del Monte, που δραστηριοποιούνται στα κονσερβοποιημένα φρούτα, κυρίως ροδάκινο. Η Del Monte εκτός από ροδάκινα παράγει κονσερβοποιημένα αχλάδια, βερίκοκα, ενώ δραστηριοποιείται και στη βιομηχανική τομάτα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα