Τα «δώρα» του Σόιμπλε

Δώρα αναμένουν από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στο οικονομικό επιτελείο. Κάτι που τα χαρακτηρίζουν αναγκαία ακόμη και για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς η επίσκεψη του γερμανού υπουργού συμπίπτει με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τις βίαιες ανατροπές που φέρνει στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Και βέβαια δεν ομιλούμε για την τράπεζα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδότηση και η ρευστότητα στην αγορά, αλλά ο Γ. Στουρνάρας και οι συνεργάτες του εκτιμούν, ότι θα συζητηθεί και το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του δευτέρου εξαμήνου του 2014.

Το σχέδιο αυτό που φέρει την ονομασία «προληπτικό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα» και σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τα 13 δισ. ευρώ που εκτιμάται αυτή την στιγμή ότι θα «περισσέψουν» από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το θετικό για την Γερμανία και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά είναι ότι τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης έχουν ήδη εγκριθεί από τα κοινοβούλια άρα δεν θα χρειαστεί νέος γύρος εγκρίσεων. Αυτό που χρειάζεται είναι απλώς μια ευρωπαϊκή απόφαση τροποποίησης που θα επιτρέψει τη χρησιμοποίησή τους για το κλείσιμο του γνωστού χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος στο β’ εξάμηνο του 2014.

Μαξιλάρι ασφαλείας
Σε κάθε περίπτωση το πακέτο που θα συζητηθεί με τον κ. Σόιμπλε ονομάζεται «προληπτικό» διότι θα λειτουργεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντλήσει τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζεται από τις αγορές το 2014. Παράλληλα όμως, η ύπαρξή του εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ότι η χρηματοδοτική συνέχεια της χώρας είναι διασφαλισμένη, υποβοηθώντας με αυτό τον έμμεσο τρόπο τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη νύξη για το ενδεχόμενο συζήτησης αυτού του πακέτου με την ελληνική πλευρά έγινε προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, τον Γερμανό Ματίας Μορς, κατά την πρόσφατη αξιολόγηση της τριμερούς στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου.

Πάντως ο Γ. Στουρνάρας εξακολουθεί και δηλώνει ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση και ότι η οικονομία περνάει σταδιακά σε φάση σταθεροποίησης, εντός του πλαισίου των προβλέψεων για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. «Στο μεν δημοσιονομικό έλλειμμα έχουμε καλύψει τα δύο τρίτα μέχρι το τέλος της προσπάθειας – δηλαδή την επίτευξη 4,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 – ενώ στην ανταγωνιστικότητα έχουμε καλύψει κυριολεκτικά όλη την απώλεια, που είχαμε από τότε που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι το 2009» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα